Cercetători suedezi: laptele nu e atât de bun pentru sănătate pe cât credeam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva Adevărul
Foto Arhiva Adevărul

Consumul de lapte nu ne poate proteja oasele de fracturi, ba chiar ar putea creşte riscul de a muri de boli de inimă, potrivit unui amplu studiu realizat în Suedia.

O analiză a obiceiurilor alimentare, care a cuprins mai mult de 100.000 de persoane, a scos la iveală faptul că oamenii care beau mai mult lapte nu sunt ferite de riscul de fracturi osoase. Dimpotrivă, în rândul femeilor, un consum crescut de lapte a fost asociat cu un risc  mai mare  de fracturi de şold, scrie The Indiependent.

Mai mult decât atât, persoanele care beau mai mult de trei pahare de lapte pe zi, reprezentând în jur de 680 ml, au înregistrat o porbabilitate mai mare de a deceda pe parcursul studiului, care a urmărit 60.000 de femei timp de 20 de ani şi 45.000 de bărbaţi timp de 11 ani.

Efectul a fost mai pronunţat în rândul femeilor, care au fost aproape de două ori mai expuse riscului de a deceda  din cauza bolilor cadiovasculare, patologiile cu  cele mai puternice asocieri cu un consum sporit de lapte, porivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Uppsala. 

Femeile care au luat parte la studiu au avut vârste cuprinse între 39 şi 74 de ani, iar bărbaţii între 45 şi 79 de ani, atunci când a început studiului. Din aceste considerente, spun autorii cercetării, nu e suprinzător faptul că un număr semnificativ dintre participanţi au decedat de-a lungul celor două decenii.

Cu toate acestea, experţii din mai multe ţări au fost de acord că rezultatele studiului merită investigaţii suplimentare.

Deoarece consumul de lapte ar putea creşte la nivel global, odată cu dezvoltarea economică şi creşterea consumului de alimente de origine animală, e necesar să se stabilească rolul pe care laptele îl are în ceea ce priveşte mortalitatea“, a comentat profesorul Mary Schooling, de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din New York.

Studiul a fost publicat în British Medical Journal.

În prezent, consumul de lapte şi alte produse lactate este recomandat deoarece aceste alimente sunt considerate surse bune de proteine şi calciu, mineral esenţial pentru sănătatea oaselor.

Autorii studiului au sugerat că o cauză a efectelor negative ale consumului de lapte poate fi galactoza, un tip de zahăr, prezent în concentraţie mare în laptele nefermentat. Galactoza s-a dovedit a avea efecte nocive asupra organismului, crescând nivelul biomarkerilor care indică stresul oxidativ şi inflamaţia.

Acest lucru, spun experţii, poate servi drept explicaţie pentru constatarea că alte produse lactate, cum este brânza sau iaurtul, care au un conţinut redus de galactoză, s-au asociat cu o sănătatea mai bună a oaselor şi un risc de moarte prematură mai mic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite