Ce şi cum mâncăm în perioada postului
0Postul este perioada când renunţăm la răsfăţurile culinare, de „dulce“, ȋn care adoptăm o dietă simplă - fără carne, lapte sau ouă. Nutriţioniştii atrag însă atenţia asupra iminenţei unui pericol: excesul de carbohidraţi.
A început postul Crăciunului de vinerea trecută şi va ţine 40 de zile, până în seara de 24 decembrie. Este o perioadă din an în care creştinii renunţă la alimente de origine animală – carne, lactate şi ouă. De multe ori însă, multe dintre persoanele care postesc cad în capcana carbohidraţilor, făcând exces de pâine, paste făinoase şi cartofi. Rezultatul? Mai multe kilograme ȋn plus şi mai puţină energie.
Specialiştii în nutriţie ne invită să urmăm câteva reguli ale unei alimentaţii echilibrate pentru a transforma postul ȋntr-o perioadă ȋn care organismul se ȋncarcă de energie. Astfel, ei ne semnalează că pe lângă carbohidraţi, este foarte important să includem în meniu fructe şi legume, cele mai sănătoase fiind cele crude sau cele gătite în aburi, şi să nu neglijăm sursele de proteine şi grăsimi.
„O atenţie deosebită ar trebui să acordăm proteinelor, dar şi grăsimilor, mai ales că ȋn perioada postului excludem din alimentaţie grăsimile animale, pe care ar ajuta să le ȋnlocuim cu grăsimile vegetale. Uleiurile de floarea soarelui, de măsline, de rapiţă, de sâmburi de struguri, preparatele din uleiuri precum margarinele tartinabile de nouă generaţie şi maionezele de post - iată câteva exemple simple de alimente care sunt surse importante de grăsimi bune, atât de necesare organismului ȋn perioada postului. De asemenea, fructele oleaginoase - nucile, alunele, migdalele ȋn stare crudă, dar şi seminţele conţin grăsimi nesaturate şi esenţiale de tipul Omega 3 şi Omega 6. Ȋn zilele ȋn care se poate este bine să includem ȋn meniu şi preparatele din peşte, ȋntr-o formă sau alta. Surse pentru proteine sunt tofu, soia, fasolea, nucile crude, nautul, quinoa”, ne-a explicat dr. Ciprian Constantin, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central.
Leguminoase precum fasolea, soia, mazărea, năutul şi lintea sunt surse recunoscute de proteine vegetale şi de aceea medicul ne recomandă să le consumăm cu precădere ȋn perioadele de post.
Ȋn post, mai mult decât oricând, este esenţial să respectăm regula meselor principale. Adică, nu sărim peste micul dejun, masa de prânz să fie cât mai consistentă, iar la cină să avem preparate uşoare, dar săţioase. Ȋntre mese, gustările pot fi formate din fructe oleaginoase sau fructe uscate. Toate acestea au un aport nutritiv deosebit, fiind surse de minerale, fibre şi grăsimi. Supele şi ceaiurile sunt şi ele importante fiindcă hidratează, ȋntr-o perioadă ȋn care organismul face eforturi să se acomodeze la schimbările climatice”, a completat dr. Constantin.
În ceea ce priveşte cartofii, alimentul preferat mai ales pe timp de iarnă, metoda de preperare este cea care îi face periculoşi pentru sănătate. Gătiţi la cuptor, eventual chiar în coajă, ei audc organismului fibre, vitamine, minerale. Problema este să nu fie consumaţi în exces, mai ales prăjiţi, deoarece ȋngraşă.
Prin urmare, specialiştii ne îndeamnă să fim atenţi la ce mâncăm şi să ȋncercăm să avem un meniu echilibrat care să conţină deopotrivă carbohidraţi, proteine şi grăsimi.