Câtă cafea poate bea o mamă care alăptează. Dieta indicată în astfel de situaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia a 100 de mililitri de lapte necesită un consum de 85 de kilocalorii. În primele 6 luni de lactaţie se produc în organismul unei mame tinere 750 de mililitri de lapte pe zi, în medie, iar apoi, circa 600 de mililitri pe zi.

După naştere, femeile trebui să-şi păstreze stilul de viaţă sănătos pentru că de ele depinde şi sănătatea bebeluşului. Aceasta înseamnă o hidratare adecvată, un consum crescut de legume şi fructe, activitate fizică regulată, mese la ore fixe şi renunţarea la fumat.

Laptele matern este sursa ideală de hrană pentru bebeluş, cel puţin în primele 6 luni de viaţă, atrag atenţia medicii speiclaişti. Laptele matern este superior din punct de vedere nutriţional oricărui produs , conţine imunoglobuline care sunt factori antiinfecţioşi şi celule imune, oferind protecţie în faţa bolilor infecţioase şi a celor gastrointestinale, potrivit Ghidului nutriţiei umane, coordonat de prof.dr. Cristian Serafinceanu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Alăptarea are beneficii şi pentru mamă. Astfel, scade sângerarea după naştere, involuţia uterină este mai rapidă şi scade riscul de cancer ovarian şi mamar.

Pentru producţia a 100 de mililitri de lapte corpul unei mame care alăptează cheltuieşte 85 de kilocalorii. ţesutul adipos acumulat în depozite asigură 100-150 de kilocalorii pe zi. Întrucât în primele 6 luni de viaţă ale bebeluşului corpul mamei produce, în medie 750 de mililitri de lapte pe zi, este necesar ca aceasta să suplimenteze aportul caloric cu 500 de kilocalorii în primele 6 luni şi cu 400 de kilocalorii în restul anului.

Femeile obeze sau cele care au luat foarte mult în greutate în timpul sarcinii au nevoie de o suplimentare mai redusă, potrivit sursei mai sus citate. Ce este important de ştiut este că, pentru a menţine lactaţia nu trebuie redus aportul caloric sub 1.800 de kilocalorii pe zi. De asemenea, este necesar un aport firesc de lichide de 2-3 litri pe zi, plus odihnă suficientă.

După naştere pierderea în greutate trebuie să fie gradată. Nu se recomandă dietele restrictivă şi nici medicamente care promit o scădere rapidă.

Necesarul de proteine este de 25 de grame pe zi şi între 160 şi 200 de grame de hidraţi de carbon care asigură sificiente calorii prontru lactaţie. Cantitatea de lipide din lapte reflectă cantitatea de lipide din alimentaţia mamei.

Laptele uman conţine 10-20 de miligrame /dl de colesterol, rezultând un consum de 100 de miligrame pe zi de către sugar. Colesterolul din laptele matern nu depinde de cel din dieta mamei, iar concentraţia scade în timp.

În timpul alăptării, între 3 şi 7& din calciul total din organismul mamei este mobilizat pentru producerea laptelui. Aceste depozit se reface după înţărcare. Nici necesarul de fier nu este diferit de cel din timpul sarcinii.

Deşi se prescriu frecvent suplimente de vitamine la femeile care alăptează, acestea nu sunt necesare decât în cazuri rare, cel mai bine fiind ca mamele să-şi asigure nutrienţii din dieta echilibrată şi variată.

Totodată, pentru femeile care alăptează alcoolul este contraindicat, iar consumul de cafea trebuie limitat la maximum 1-2 porţii pe zi. Fumatul este interzis pentru că are efecte nocive asupra sugarului şi reduce lactaţia.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite