Beneficiile consumului de nuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficiile consumului de nuci. FOTO: Arhivă
Beneficiile consumului de nuci. FOTO: Arhivă

Printre beneficiile consumului de nuci se numără nu numai faptul că sunt gustări excelente pentru cei aflaţi la cura de slăbire, pentru că sunt foarte hrănitoare, ci şi că reprezintă surse importante de vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Nucile conţin proteine din abundenţă (15 grame/100 gr), grăsimi sănătoase, fibre, antioxidanţi, vitamine (A,B, C, E) şi minerale precum sodiul potasiu, calciu, magneziu, fier şi zinc.

Aceste substanţe benefice sprijină memoria şi funcţiile cerebrale, dar beneficiile consumului de nuci nu se opresc aici. 

Beneficiile consumului de nuci. Ochi sănătoşi, creier protejat

Nucile pot împiedica distrugerea celulelor retinei, scăzând astfel riscul de degenerarea maculară cauzată de îmbătrânire, arată un studiu al oftalmologilor americani de la Universitatea Brighmam Young.

În acelaşi timp, un consum moderat de nuci (opt pe zi) poate preveni apariţia unui accident vascular cerebral, potrivit unei cercetări realizate de savanţii de la Barcelona Hospital Clinico.

Nucile pot, de asemenea, să crească fertilitatea bărbaţilor. Un studiu al experţilor americani a scos la iveală că bărbaţii care consumă frevent nuci sunt mai fertili şi nu au probleme cu calitatea spermei.

Consumul de nuci este benefic şi pentru femei. Nucile au capacitatea de a regla funcţiile endocrine, fiind utile în caz de tulburări ale hipofizei şi insuficienţă suprarenală, tulburări de ciclu menstrual, dar şi la menopauză.

Beneficiile consumului de nuci. Previn cancerul şi problemele digestive

Numeroase studii au demonstrat de-a lungul timpului că un consum moderat de nuci poate reduce riscul de cancer de sân şi de prostată. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că cel puţin două porţii de nuci pe săptămână scad cu până la 36% riscul de cancer mamar, iar oamenii de ştiinţă de la Universitatea California au observat că nucile pot reduce nivelul factorului de tip insulinic (IGF-1), care are un rol deosebit în declanşarea cancerului de prostată.

Pe de altă parte, nucile pot ameliora sau preveni diareea, constipaţia, ulcerele şi pirozisul -  o iritaţie a esofagului – precum şi diabetul de tip 2, datorită conţinutul bogat în grăsimi mono şi polinesaturate, care ameliorează sensibilitatea la insulină.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite