Intrarea României în Schengen: se înmulțesc părinții orfanului de-acum un an

0
Publicat:

Politicienii Puterii s-au întrecut în asumarea rolului determinant pe care l-a avut partidul din care fac parte în aderarea parțială la Schengen în 2024, adică doar cu frontierele aeriene și maritime, în timp ce în decembrie 2022 tăceau mâlc privind responsabilii de eșec.

Președinții partidelor care-și asumă paternitatea succesului pentru Schengen FOTO Mediafax
Președinții partidelor care-și asumă paternitatea succesului pentru Schengen FOTO Mediafax

Din start, primul om în stat, Klaus Iohannis, a mulțumit tuturor instituțiilor responsabile pentru aderarea parțială la Schengen, subliniind rolul MAE și MAI, ministere conduse de reprezentanți ai liberalilor și oameni cu o bună relație cu președintele: Luminița Odobescu și Cătălin Predoiu.

Acest rezultat pozitiv de etapă se datorează implicării active a tuturor instituțiilor cu atribuții în materie, mai ales Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe. În continuare obiectivul prioritar al României rămâne acela de a aplica integral acquis-ul Schengen, prin parcurgerea și a ultimei etape, respectiv eliminarea controalelor la frontierele terestre interne, așa cum prevede și Decizia Consiliului UE adoptată astăzi. Pentru finalizarea acestui proces este necesară continuarea intensă a eforturilor instituționale și diplomatice, pe care le voi susține și pe mai departe”, puncta Iohannis imediat după decizia la nivel european.

Secretarul general al PNL și ex-ministru de Interne, Lucian Bode, a precizat că cei mai „relevanți pași” s-au făcut în timpul guvernărilor liberale. Ce nu a mai zis Bode e că veto-ul din decembrie 2022 a fost dat cu el la cârma MAI.

Aproape la unison, mesajele social-democrațiilor au subliniat că premierul Marcel Ciolacu a fost cel care a reușit să obțină un succes extern, după ratarea din 8 decembrie 2022. „Nu mai este niciun dubiu că a fost nevoie să vină PSD la guvernare, ca negocierile sa fie deblocate şi, prin eforturile susținute ale premierului Ciolacu si ale echipei sale, România să devină, oficial, parte a Spatiului Schengen. Astfel, premierul Marcel Ciolacu spală rușinea de anul trecut și face dreptate pentru România și pentru români”, a afirmat liderul PSD Arad, Mihai Fifor, ex-ministru al Apărării. Iar „spălarea rușinii” de către Ciolacu a fost repetată de numeroși politicieni PSD, de la Marian Mina (PSD Giurgiu), Horia Țuțuianu (PSD Constanța) sau Corneliu Buicu (PSD Mureș).

Inclusiv în mesajul oficial al Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța rolului său. „După 13 ani de eșecuri și umilințe, Guvernul pe care îl conduc a pornit un proces ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest capitol prin eliminarea controalelor și la frontierele terestre”, se arată în comunicatul Guvernului.

Greu cu responsabilitatea politică

Dacă succesul pentru intrarea parțială a fost o competiție între partidele aflate la guvernare, în urmă un an liderii nu mai știau pe unde să scoată cămașa pentru ratarea obiectului. „Nu căutăm vinovaţi în interior pentru că nu facem altceva decât să dăm satisfacţie celor care s-au opus aderării noastre”, afirma, imediat după vot, Nicolae Ciucă, premier atunci.

Și Klaus Iohannis sublinia că „vinovații nu se găsesc la București”. La acea vreme, nici Marcel Ciolacu, deținător al funcției de președinte al Camerei Deputaților, nu identifica vreun responsabil: „Victoria are mulți părinți, eșecul este orfan”, afirma șeful PSD.

Acum, Guvernul și partidele Puterii vor trebuie să înceapă demersurile pentru negocierea intrării și cu frontierele terestre, un obiectiv dificil în 2024, dat fiind că Europa e cuprinsă de febra electorală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite