Geoană, în The Telegraph: SUA au nevoie de Europa pentru a face față Rusiei și Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat în cadrul unui interviu pentru publicația britanică The Telegraph, că Statele Unite au nevoie de aliații europeni pentru a face față amenințărilor Rusiei și Chinei. Afirmațiile vin în contextul temerilor că fostul preşedinte american Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat la alegerile din noiembrie, ar putea opri sprijinul militar pentru Ucraina sau chiar ar putea retrage în totalitate garanția de securitate a Washingtonului pentru Europa.

Geonă: Există un interes agresiv de a contesta practic ordinea mondială Foto: Arhivă
Geonă: Există un interes agresiv de a contesta practic ordinea mondială Foto: Arhivă

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat în cadrul unui interviu pentru The Telegraph, că, în condițiile în care Occidentul este blocat într-o eră de "competiție dintre marile puteri" cu țări autocratice precum Rusia, aliatul său China, Coreea de Nord și Iran, alianța transatlantică este mai importantă ca niciodată.

"La fel de mult cum Europa are nevoie de America, America, cred că are nevoie de toți aliații săi. Realitatea strategică este că China este un adversar formidabil și că Rusia și China și toți ceilalți împreună vor crea încercări masive de a perturba puterea americană. Există un interes agresiv intens din partea acestor țări de a contesta practic ordinea mondială care a fost introdusă după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În această luptă epică, America va avea nevoie nu doar de propria forță, ci și de toți aliații din Alianță” a afirmat Mircea Geoană.

Fostul preşedinte american Donald Trump a atenționat, în februarie, că nu va „apăra” de Rusia ţările care nu respectă ţinta stabilită de NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. „De fapt, i-aş încuraja să facă ce naiba vor", a spus Trump, amintește publicația citată.

Comentariile fostului preşedinte american au stârnit vâlvă în Europa, unde este încă vie amintirea scepticismului său față de NATO. În 2017, Trump a stârnit controversă când a calificat NATO ca fiind „depăşită”. În cursul preşedinţiei sale a denunţat repetat faptul că SUA achită o cotă incorectă ca membră a alianţei militare.

Am lucrat timp de patru ani cu președintele Trump la Casa Albă. Începutul a fost destul de tumultuos”, a spus Geoană despre perioada în care Trump a catalogat NATO drept „învechit”.

Secretarul general adjunct al NATO a spus că Trump a fost „destul de pozitiv” cu privire la Alianța Nord-Atlantică în discursul său final privind starea Uniunii. El a adăugat că cursa cu Joe Biden a fost „mult prea strânsă pentru a fi decisă”.

Cred că logica strategică va prevala și suntem încrezători că America va continua așa cum a făcut-o în ultimii 75 de ani și va continua să fie un jucător cheie”, a mai spus Geoană, conform sursei citate.

Există încă o mică lipsă de comunicare din partea noastră cu Congresul SUA cu privire la cât de mult fac aliații din afara SUA. Facem multe. Chiar și Islanda, nu au o armată, dar contribuie cu transportul de marfă și lucruri de genul acesta. Ar trebui să facem o treabă mai bună comunicând asta”, a susținut Mircea Geoană.

În februarie, NATO a anunțat că 18 dintre cei 32 de membri ai săi vor îndeplini obiectivul de cheltuieli.

În total, aliații europeni cheltuiesc 2% – unii vor fi mai mult, alții puțin mai puțin – dar toți aliații au un plan de a ajunge la  2% în viitorul relativ apropiat. Sute de miliarde de dolari pe lângă au fost investiți în apărare. Acest lucru trebuie susținut. Dar 2% nu este ținta care a fost cândva. Este baza, nu plafonul”, a precizat Geoană.

Țările europene caută să mărească cheltuielile de apărare pentru aprovizionarea Ucrainei și să-și completeze proviziile după ce au trimis arme la Kiev. Dar provocarea este că Rusia a trecut la o economie de război: „Cred că problema numărul unu acum este cum să ne intensificăm baza de producție industrială”, a spus Mircea Geoană.

20% din investițiile în apărare ale NATO vin din UE

Sursa citată notează că UE analizează mai multe planuri pentru a-și intensifica industria de apărare, unele dintre planurile Bruxelles-ului, susținute de Franța, includ stimulente pentru membrii blocului comunitar să „cumpere programe europene” și alte programe doar la membrii acestuia.

Secretarul general adjunct al NATO a făcut apel la idea unei „baze industriale transatlantică” și nu la ceva care să creeze „ziduri inutile” între aliați. "Dacă ne uităm la statele membre ale UE în prezent, acestea reprezintă aproximativ 20% din totalul investițiilor în apărare din NATO, 80% sunt din afara UE. Chiar dacă UE face un efort și mai mare, tot nu este suficient", a spus el.

Sursa citată notează, de asemenea, că planurile UE sunt susținute de Emmanuel Macron, președintele francez, care dorește să construiască capacitatea Europei de a acționa fără Washington. Problema a provocat dezacorduri între Franța și Germania, ceea ce a înfuriat Parisul după ce anul trecut a semnat un acord pentru un scut antirachetă folosind tehnologia SUA-israeliană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite