Moş Crăciun, urmărit de Pentagon cu radare şi sateliţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata americană va fi cu ochii pe Moş Crăciun FOTO: nigelblackwell.
Armata americană va fi cu ochii pe Moş Crăciun FOTO: nigelblackwell.

Comandamentul American de Apărare Aerospaţială (NORAD) continuă tradiţia începută acum 57 de ani şi va urmări cu toată aparatura de care dispune traseul lui Moş Crăciun.

NORAD nu se va abate nici anul acesta de la tradiţia instituită în 1955. Comandamentul American de Apărare Aerospaţială va folosi patru sisteme de înaltă tehnologie pentru a-l urmări pe Moş Crăciun: radare, sateliţi, camere video şi avioane de vânătoare. În momentul în care radarul indică faptul că Moş Crăciun a decolat, sateliţii pozitionaţi pe orbită îi urmăresc fiecare mişcare. Potrivit site-ului oficial al proiectului, noradsanta.org, ,,sateliţii detectează  căldura nasului roşu al renului Rudolph“.  

De asemenea, pentru urmărirea lui Moş Crăciun în noaptea de Ajun, NORAD a încheiat un parteneriat cu Microsoft (Bing Maps), iar Google a pregătit, la rândul său, site-ul „Santa Tracker“. Nici smartphone-urile nu au fost uitate, pentru cele cu Android fiind disponibilă aplicaţia gratuită „Santa Tracker“. Iar versiunea pentru iPhone şi iPad a „Tracks Santa“ a fost actualizată pentru iOS 6. 

O tradiţie născută dintr-o eroare

Totul a început în 1955, când un post de radio din Colorado a avut o reclamă în care copiii erau îndemnaţi să-l sune pe Moş Crăciun. Dintr-o eroare, numărul de telefon oferit de staţia de radio era de fapt cel de la CONAD, denumirea de atunci a Comandamentului de Apărare Aerospaţială, şi era destinat alarmelor de gradul 0. În seara de 24 decembrie 1955, la numărul respectiv a sunat un copil care a cerut să vorbească cu Moşul. După ce a depăşit spaima că ar putea fi vorba de un atac nuclear sovietic, colonelul Harry Shoup le-a ordonat subordonaţilor să intre în jocul micilor interlocutori care continuau să sune. Astfel, NORAD a prins gluma şi a început să ofere actualizări despre locul unde se află Mos Craciun. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite