Ingrediente ciudate folosite la fabricarea berii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berea „Darurile Magilor” este fabricată din aur, coajă de tămâie şi o cantitate mică de mir FOTO GettyImages
Berea „Darurile Magilor” este fabricată din aur, coajă de tămâie şi o cantitate mică de mir FOTO GettyImages

Ingredientele tradiţionale ce se găsesc în bere (apă, orz, hamei şi drojdie) nu sunt suficiente pentru unii producători mai nonconformişti, care au dat frâu imaginaţiei şi au amestecat cele mai ciudate combinaţii. De la cannabis şi crustă de pizza până la excremente şi testicule de taur, toate au fost „mirodeniile“ cu care producătorii de bere şi-au încercat succesul pe piaţa berii.

Publicaţia „The Drinks Business“ a alcătuit un top 10 cu cele mai ciudate ingrediente folosite la fabricarea berii. 

Testicule de taur

Compania „Wynkoop Brewing” din Denver produce berea „Rocky Mountain Oyster Stout”, iar printre ingredientele folosite la crearea acesteia se numără şi testiculele de taur.  

Acestea au fost folosite prima dată anul trecut, cu ocazia Marelui Festival American al Berii, când au fost folosite 11 kilograme de testicule de taur prăjite, care au fost adăugate la amestecul pentru bere. Rezultatul a fost o bere brună, asemănătoare la gust cu siropul de ciocolată şi espresso.

Boabele de cafea din excremente

Cafeaua este un ingredient adesea folosit în fabricarea berii, dar „Mikkeller Brewery” din Danemarca foloseşte boabe de cafea din excrementele pisicii zibete, un mamifer asiatic, care mănâncă numai fructe de pădure şi boabe de cafea. 

Este cea mai scumpă cafea din lume, cu un gust şi o aromă puternică, pe care compania din Danemarca o foloseşte pentru a crea „Oatmeal Stout”, o bere cu 10,9% alcool şi cu un aspect „bogat şi închis la culoare precum espresso”.

Drojdia din... barbă! 

Un producător de bere din Oregon a creat o bere cu ajutorul drojdiei găsite în barba sa. Unul dintre tehnicienii de laborator din cadrul companiei „Rogue Ales Brewery” din Newport, Oregon, a constatat că o sursă viabilă de drojdie este propria barbă, pe care nu a mai ras-o din 1978. „Nu bei cu adevărat barba. Bei o bere cu adevărat bună care se întâmplă să aibă drojdie din barbă”, spune Brett Joyce, preşedintele

Aur, smirnă şi tămâie  

Pe lângă faptul că aceste trei lucruri au fost darurile magilor pentru pruncul Iisus Hristos, ele sunt folosite şi pentru a fabrica bere în San Diego, California. Având un nume biblic, „Darurile Magilor”, berea cu un conţinut de 9,5% alcool este fabricată din aur, coajă de tămâie şi o cantitate mică de mir.

Mirul era folosit în antichitate pentru a face vin, iar cei ce au consumat berea spun că are un gust de vin. Această bere se comercializează în perioada Crăciunului.  Companiei.

Stridii

Compania irlandeză de bere „The Porterhouse” creează doar specialităţi. Prinre acestea se numără şi  berea „Oyster Stout” care, după cum susţin reprezentanţii companiei, „devine cel mai bine vândut produs”. 

Stridiile proaspete fără cochilie sunt introduse în timpul procesului de fabricare a berii, conferind produsului final un gust uşor dulceag. Berea este descrisă ca fiind „echilibrată, uşoară, dulce şi nerecomandată vegetarienilor”.

Crustă de pizza

Berea „Mamma Mia`s Pizza“ este creată din pizza margarita, care este „cufundată ca un săculeţ de ceai în must“. Pizza are o crustă de grâu integral şi este acoperită cu roşii, oregano, busuioc şi usturoi, fiind creată de doi americani care au vrut o bere ce poate fi consumată la mai multe feluri de mâncare. 

Berea nu conţine resturi ale acestor ingrediente, iar compania care o produce spune că „acest conţinut al condimentelor de pizza este spălat cu apă caldă şi filtrat într-un vas special, unde este fiert pentru o perioadă lungă de timp”. Producătorul adaugă abia apoi hamei şi condimente, după care se pune la filtrat într-un vas de fermentare. După „două sau trei săptămâni berea este bună pentru a fi consumată”. 

Curry

Stuard Howe, şeful „Sharp Brewry“, este cunoscut pentru combinaţiile neobişnuite de ingrediente pe care le foloseşte pentru a crea bere. 

Howe recunoaşte că „povestea de dragoste dintre el şi curry este aproape la fel de durabilă ca cea pe care o are cu berea”. Astfel s-a decis să creeze o bere din condimente picante. Howe s-a folosit de praf de ardei iute, ghimbir, coriandru, chimen şi nucşoară în reţeta sa de „bere piperată“. 

Seminţe de muştar 

Berea belgiană „Browerij Smijsje Wostyntje Mustard Ale” conţine 7% alcool şi este preparată după reţeta „90% malţ din orz, 10% malţ de tip Munchen, două tipuri de hamei, zahăr negru şi seminţe de muştar”. 

Părerile degustătorilor acestei beri diferă în funcţie de gradul aromei de muştar din bere, deşi mulţi dintre cei care o consumă sunt de acord că aroma de muştar se face simţită atunci când berea este caldă.

Cannabis/cânepa

În martie 1996, Germania şi-a schimbat legile care interziceau drogurile, pentru a permite cultivarea şi folosirea soiurilor de cânepă sărace în substanţe stupefiante.

În mai 1996, 1.500 de hectare au fost semănate cu cânepă, ceea ce a facilitat producerea berii „Cannabia“.  Ea era preparată parţial ca o bere tradiţională, iar într-o a doua fază „se adăuga zahărul ecologic şi cânepa, înainte ca fermentaţia să se încheie.

Banane

Berile cu fructe au început să apară tot mai mult, iar bananele sunt un ingredient popular în estul Africii. Astfel a luat naştere berea Sprecher Mbege, cu o culoare galbenă şi un nivel de alcool de 7%.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite