FOTO „Indiana Jones“ al Bulgariei a descoperit încă un vampir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Nikolai Ovcharov, un arheolog considerat Indiana Jones al Bulgariei, după numele personajului fictiv de aventuri din seria cinematografică de succes „Indiana Jones“, susţine că a descoperit scheletul unui vampir în sit-ul arheologic Perperikon, în estul ţării.

Scheletul avea înfipt în piept o ţepuşă de fier, mai exact un dinte de plug, pentru a-l împiedica să mai umble printre vii, ritual despre care se credea că poate ucide un mort viu. 

În mormântul unde a fost descoperit presupusul vampir au fost găsite şi mai multe monede, ceea ce a permis stabilirea perioadei în care a trăit acesta. Scheletul datează din secolul al XII-lea sau al XIV-lea şi aparţine unui bărbat cu vârsta între 30 şi 40 de ani. 

image

Profesorul Ovcharov, alături de noua sa descoperire. FOTO Daily Mail 

Echipa de arheologi condusă de profesorul Ovcharov a descoperit şi anul trecut un schelet similar, cu o vechime estimată la 700 de ani, în localitatea Sozopol. Ovcharov consideră că de data acesta l-a găsit pe „geamănul vampirului din Sozopol“.

image

Anul trecut, echipa condusă de profesorul Ovcharov a descoperit scheletul altui bărbat care a fost considerat vampir de localnici. FOTO Daily Mail 

Scheletul din Sozopol prezenta, de asemenea, o ţeapă de fier înfiptă în piept şi, înainte de a-i fi străpunsă inima, îi fuseseră scoşi toţi dinţii.Acesta este de părere că decoperirile sale vor face lumină asupra modului în care credinţa în vampiri s-a transmis din vremuri păgâne şi a fost păstrată de creştini în epoca medievală. 

„Curios este că nu s-au descoperit şi femei printre scheletele care prezentau obiecte de fier înfipte în diverse părţi ale trupului, de multe ori în membre. Se pare că oamenii nu se temeau prea mult de vrăjitoare“, a declarat directorul muzeului naţional de istorie din Sofia, Bozhidar Dimitrov.

O explicaţie care ar rezolva misterul credinţei în vampiri sunt molimele care au făcut ravagii în Europa între 1300 şi 1700. Groparii care deschideau morminte după o astfel de nenorocire de proporţii erau adesea martorii unor privelişti terifiante: cadavre umflate de gaze, cu părul încă intact şi sânge care se prelingea din gurile rânjite. Giulgiurile folosite pentru a acoperi feţele morţilor erau adesea distruse de bacterii şi lăsau la vedere dinţii, motiv pentru care au şi fost numiţi într-o vreme „mâncători de giulgiuri“.

„În opinia mea, oamenii care înfigeau ţepuşe în cadavre nu erau criminali sau oameni răi. Mai degrabă, aceştia încercau să împiedice sufletele să fie luate de forţele răului în cele 40 de zile care treceau după moarte“, a explicat profesorul Ovcharov. De-a lungul timpului, peste 100 de schelete ale unor cadavre înjunghiate ritualic au fost descoperite pe teritoriul Bulgariei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite