De unde vine expresia Tufă de Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De unde vine expresia Tufă de Veneţia
De unde vine expresia Tufă de Veneţia

Te-ai întrebat vreodată de unde vine expresia „Tufă de Veneţia“ şi ce legătură ar putea fi între o plantă şi ignoranţa pe care o reprezintă în limba română?

De unde vine expresia Tufă de Veneţia – Origini

Această expresie ne duce înapoi în timp mai mult decât ne aşteptam. În 1797, la 17 octombrie, Veneţia a fost cedată Austriei, astfel că municipalitatea oraşului a încetat să mai existe. De aici, sensul de nimic sau inexistent. 

Ulterior, pe 18 ianuarie 1798, austriecii au invadat oraşul pe care l-au stăpânit până în 1866, când Italia l-a alipit, din nou, teritoriului ei. În timpul erei austro-ungare a Veneţiei, soldaţii români din Ardeal au fost deportaţi, printre alte zone ale imperiului, şi în Veneţia. Militarii români i-au spus oraşului „Feniţe”, fiindcă V-ul se citeşte „F” în limba germană. Mai apoi, pentru că nu suna prea românesc, aceştia i-au spus simplu, „Fâneţe”.

De unde vine expresia Tufă de Veneţia - Cum a pătruns în România

Apoi, soldaţii români, întorşi pe plaiurile natale după terminarea armatei, să presupunem că se apucă de lucrat pământul, aceasta fiind principala sursa de mâncare pentru ţăranul român. În momentul în care dădea de o tufă în timpul prăşitului, aceasta reprezenta o piedică pentru el. Un element rău, de care vrea să scape, care îl face să piardă timpul fiindcă se rupea greu. Un lucru dăunător, prost, care-i putea strica sapa. Astfel, în timp, ţăranul român care suduia tufa, dar care fusese şi în Veneţia, a ajuns să o numească „tufă de Veneţia”. 

În sprijinul acestei variante stă şi micul sat Veneţia de Jos din comuna braşoveană Părău, a cărui nume în limba germană este Untervenitze, care se citeşte Unterfeniţe. Satul este traversat de râul Venecioara, cu echivalentul său în germană, Kleinevenitze (Clainefeniţe). 

De unde vine expresia Tufă de Veneţia – Înţelesuri

O altă variantă de luat în calcul este aceea legată de vegetaţia oraşului italian. Este foarte bine ştiut faptul ca Veneţia este construită pe apă, iar tufa este o plantă care creşte în păduri sau pe terenuri agricole. Astfel, tufa lipseşte cu desăvârşire din Veneţia, de aici venind înţelesul de prost, de neştiutor, de om care nu are absolut nici o informaţie. 

Vă prezentăm, în continuare, toate sensurile expresiei:

A fi tufă de Veneţia: a fi ignorant, neştiutor, prost; a nu şti absolut nimic; a fi o nulitate, ceva inexistent, apelativ care se acordă persoanelor reduse mintal, care nu stapanesc nici cele mai elementare notiuni ale limbii romane. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite