Arheologii au descoperit un sit cu peste 140 de copii sacrificaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 140 de copii au fost ucişi într-un singur ritual din Peru în urmă cu mai bine de 500 de ani. Cercetătorii spun că acesta ar putea fi cel mai mare incident de acest gen din istoria umanităţii, relatează National Geographic.

Atenţie! Detalii şi fotografii care vă pot afecta emoţional!

Peste 140 de copii şi 200 de animale tinere par să fi fost sacrificate într-un ritual care a avut loc acum mai bine de 550 de ani în Peru, în umbra capitalei înfloritoare a Imperiului Chimu.

Echipa de cercetători, condusă de National Geographic, explică că deşi există date în cronici spaniole privind sacrificii umane printre azteci, mayaşi şi civilizaţia Inca, descoperirea din Chimu este fără precedent atât pentru America Latină cât şi pentru întreaga lume.

La apogeul său, Imperiul Chimu a controlat un teritoriu de peste 1.000 de kilometri de-a lungul coastei Pacificului şi văi interioare de la frontiera Pedu-Ecuador către Lima. Singurii care au stăpânit un imperiu mai mare au fost incaşii, care în jurul anului 1475 au pus capăt Imperiului Chimu.

FOTO Gabriel Pieto / National Geographic

Imagine indisponibilă

Situl, cunscut printre cercetători ca „Las Llamas”, a apărut prima oară în titlurile de ziar în 2011, când au fost găsite rămăţitele a 42 de copii şi 76 de animale, în timpul unor săpături de urgenţă conduse de unul din cercetătorii aflaţi acum în echipa National Geographic. Acesta din urmă era asista de un arheolog şi un nativ care încercau să scoată la lumină un templu vechi de 3500 de ani, când localnicii i-au alertat panicaţi că au văzut mai multe rămăţite umane în dunele de pe coasta din apropiere.

La finalul săpăturilor de la Las Llamas din 2016 au fost descoperite rămăşiţele a peste 140 de copii şi 200 de animale. Frângiile şi textilele găsite acolo le-au dezvăluit cercetătorilor că rămăşiţele datează din 1400 – 1450.

Reziduurile scheletice ale copiilor şi ale animalelor prezintă urme de tăieturi la nivelul sternului, precum şi dislocări ale coastelor, ceea ce sugerează că pieptul victimelor era deschis şi tras afaă pentru a li fi scoasă inima.

Potrivit cercetătorilor, copii sacrificaţi aveau vârsta curpinsă între cinci şi 14 ani, majoritatea având 8 – 12 ani. Totodată, aceştia spun că toţi au fost uchişi într-un singur eveniment.

FOTO Gabriel Pieto / National Geographic

Imagine indisponibilă

Folosindu-se de amprentele sandalelor, arheologii au reconstruit o parte din procesiunea rituală. Aceştia au descoperit că cei mici erau duşi în grupuri în centrul sitului, unde după ce erau sacrificaţi erau îngropaţi în apropiere. O parte dintre copii au fost abandonaţi în noroiul umed.

Până acum, cel mai mare eveniment asemănător se credea a fi avut loc la Templo Mayor, capitala Aztecă, unde au fost sacrificaţi şi înmormântaţi 42 de copii. 

Analizele rămăşiţelor de la Las Llamas au mai scos la iveală că cei ucişi au suferit tăieturi consecvente şi eficiente, transversale de-a lungul sternului. Totodată, există indicii că cei care făceau aceste tăieturi erau bine instruiţi.

FOTO Gabriel Pieto / National Geographic

Imagine indisponibilă

Unii antropologi dezbat faptul că sacrificiile copiilor de la Las Llamas au fost datorate dezastrelor naturale, Imperiul Chimu ajungând la concluzia că sacrificiile asupra persoanelor mature nu mai erau îndeajuns pentru a-şi asigura protecţia.

„Oamenii sacrificau lucrurile cel mai de preţ pentru ei. Probabil au văzut că sacrificarea adulţilor era ineficientă. Ploile şi inundaţiile nu se opreau. Probabil că a existat o nevoie pentru un nou tip de jertfă. E imposibil de ştiut fără o maşină a timpului”, a declarat Haagen Klaus, profesor de antropologie de la Universitatea George Mason.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite