VIDEO S-a luptat pentru destinul lui! Eroul Portugaliei la Euro era huiduit pe stadioane în urmă cu şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacantul de 28 de ani care a făcut-o campioană europeană pe Portugalia jucase doar 13 minute la acest turneu până la finala cu Franţa.

Fotbalistul evoluează pentru gruparea franceză Lille, care l-a adoptat după un sezon catastrofal la Swansea City. Ederzito Antonio Macedo Lopes este originar din fosta colonie portugheză Guinea-Bissau, dar a ales să reprezinte naţionala lusitană.

În vârstă de 28 de ani, Eder este atacantul care a decis finala Campionatului European de fotbal, după un şut puternic şi bine plasat care s-a transformat în gol în minutul 109 al finalei cu franţa. Eder a fost ultima schimbare a lui Fernando Santos şi a intrat pe teren în minutul 76, adică puţin mai repede faţă de momentul în care îşi făcuse apariţia în partidele cu Islanda şi cu Austria, din faza grupelor. Norocul lui Eder fost că de această dată a prins şi prelungiri şi ocazia de a demonstra că îşi poate pune amprenta pe finală. După o lovitură de cap scoasă de Lloris, Eder a mototolit speranţele Franţei cu reuşita sa decisivă.
Ghinionul lui Cristiano Ronaldo a fost şi norocul lui Eder. Dacă CR 7 nu s-ar fi accidentat probabil că singura schimbare din atac ar fi fost înlocuirea lui Nani cu Ricardo Quaresma. “Ronaldo mi-a spus când am intrat că voi înscrie golul vitoriei. La fel ca întreaga echipă, Ronaldo mi-a dat forţă, energie. Ştiam că va veni şi ora mea, atunci când am fost convocat”, a spus fotbalistul după meci.
Ederzito s-a născut în Guinea-Bissau, dar a jucat de mic pentru echipe portugheze. În 2012 a ajuns la Sporting Braga şi a fost adversarul echipelor Pandurii şi CFR Cluj în competiţiile europene, fiind bătut de ambele echipe româneşti. A fost coleg pentru un sezon şi cu Raul Rusescu, dar cei doi nu s-au luptat pentru acelaşi loc de titular, Eder fiind mai accidentat în perioada în care românul marca pentru Braga.
După trei sezoane decente la Braga, în care a dat 26 de goluri, atacantul a fost cumpărat de Swansea City în schimbul a 5 milioane de lire sterline. Eder nu numai că nu a impresionat pe Liberty Stadium, dar n-a lăsat niciun regret la Swansea în momentul în care s-a anunţat împrumutul său la Lille. A jucat în 13 meciuri în Premier League, timp în care a dat patru şuturi spre poartă şi doar unul singurul a prins cadrul porţii.
Ajuns la Lille la începutul acestui an, atacantul a avut prestaţii demne, cu 6 goluri în 13 meciuri, iar gruparea franceză l-a răsplătit cumpărându-l definitiv de la Swansea City.
Fără să fie un atacant magistral, numele lui Eder va răspunde tot timpul la întrebarea “Cine a decis finala Campionatului European de fotbal din 2016”.

Pus pe picioare de un psiholog
Pe lângă perioada slabă de la Swansea, Eder n-a fost extrem de apreciat nici de fanii Portugaliei. Marcase doar trei goluri pentru echipa naţională, toate în amicale, şi avea o rată mică de reuşite: un gol la 10 meciuri. La începutul acestui an, la un amical cu Belgia, a fost flueirat copios de fanii Portugaliei. Peste momentele dificile l-a ajutat să treacă psiholoaga Susanna Torres: „Ei îi dedic golul!”.

image

Golul lui Eder

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite