Uriaşii de la rugby, exemplu de curaj: şi-ar apăra ţara cu mâinile goale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rugby

Naţionala de rugby are azi un meci extrem de important pentru calificarea la Cupa Mondială din 2023, cu Georgia, dar gândurile “stejarilor” se duc către conflictul armat dintre Rusia şi Ucraina.

Andrei Ursache spune că nu s-ar da în lături să îşi apere ţara, la fel cum fac şi sportivii ucraineni, iar Gheorghe Gajion, care este din Republica Moldova, dezvăluie că are prieteni printre familiile de ucraineni.

”De ce nu? Mă gândesc că sunt mai mulţi sportivi care au făcut aceeaşi chestie. Când e pentru ţara ta şi vrei să-ţi aperi ţara, nu contează ce sport joci” – Andrei Ursache, jucător naţionala de rugby a României.

”Este foarte greu... Sunt foarte curajoşi, foarte bravi. E o decizie grea, foarte complicat de răspuns” – Gheorghe Gajion, jucător naţionala de rugby a României.

Atacăm Georgia cu un jucător din Republica Moldova

Pentru naţionala de rugby a României fiecare meci este o finală. Mâine, ”Stejarii” vor întâlni cel mai dificil adversar din cursa pentru Cupa Mondială din 2023: Georgia, liderul clasamentului. Partida va avea loc de la ora 17.30 (în direct la TVR 1), pe Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf, şi toată lumea este decisă să obţină o victorie care ne poate apropia decisiv de calificare.

Pentru acest meci, România s-a întărit cu un jucător cu mare experienţă din Republica Moldova. Pilierul Gheorghe Gajion are 29 de ani, joacă la formaţia franceză Stade Aurillacois şi a aflat la finalul săptămânii trecute că a primit drept de joc pentru Stejari.

”Am fost în convorbiri cu Federaţia cu două luni în urmă, când abia se discuta că e posibil aşa ceva. Am acceptat, mi-ar plăcea să joc meciuri internaţionale de nivel mai mare pentru România, care întâlneşte echipe puternice. Nici nu m-am gândit că pot juca pentru România. Dar atunci când am avut discuţia am acceptat-o. Am primit vestea că toate actele sunt gata, mi se pare că vineri ori sâmbătă dimineaţă. Doar mi-am făcut valiza şi-am plecat spre România. Visul oricărui copil care începe rugby-ul e calificarea la Cupa Mondială” - Gheorghe Gajion, jucător naţionala de rugby a României.

El a început rugby-ul la vârsta de 8 ani şi recunoaşte că nu avea idee ce este acest sport. Ba chiar, când a văzut balonul oval, a crezut că va juca fotbal american.

”Prima dată o venit un antrenor la şcoală când aveam 8-9 ani. Prima dată ne-a arătat balonul oval, credeam că e posibil că e ca un fotbal american, dar nu aveam o minimă idee ce este. Cu timpul m-a atras cu mult mai tare prin contact, prin prietenia grupului şi aşa am rămas la acest sport” - Gheorghe Gajion, jucător naţionala de rugby a României.

Chiar dacă este din Chişinău, rugbystul recunoaşte că nu a fost niciodată în vacanţă în România, ci doar în turnee cu echipele la care a jucat.

”În vacanţă nu am fost niciodată în România. Doar când eram la juniori aveam câteva meciuri amicale şi uneori jucam şi rugby în 7. Ţin minte nişte turnee cu echipa din Chişinău” - Gheorghe Gajion, jucător naţionala de rugby a României.

rugby

Andy Robinson: ”E vital să începem partida bine”

Selecţionerul Andy Robinson ştie ce trebuie făcut pentru a învinge Georgia: să avem un start perfect de meci.

”E vital să începem partida cu un start bun. În ultimele două partide n-am avut un început de meci prea bun. Trebuie să începem în forţă astfel încât suporterii să ne susţină din primul minut. Am văzut cu ce forţă ne susţin suporterii români. Am avut un public minunat în Spania, la fel şi la ultimele două partide disputate aici. Trebuie să începem într-un mod asemănător meciului cu Rusia” – Andy Robinson, selecţioner naţionala de rugby a României.

Antrenorul englez a dezvăluit şi cum a reuşit să-i facă pe jucătorii săi să treacă peste înfrângerea cu Spania, din ultima etapă, scor 21-38.

”Când pierzi o partidă, cum s-a întâmplat săptămâna trecută, cel mai important lucru e să te întorci la antrenamente şi apoi în meci. Şi apoi trebuie să ai încredere în tine. Până la urmă am câştigat cinci meciuri şi ne-am împiedicat puţin săptămâna trecută... asta e! Noi trebuie să ne asigurăm că a fost doar o întâmplare, mai ales că acum jucăm împotriva celei mai bune echipe din competiţie” – Andy Robinson, selecţioner naţionala de rugby a României.

Andrei Ursache: ”Nu am cuvinte să spun ce înseamnă să joc pentru România”

Revenit la lot după trei ani, veteranul Andrei Ursache (38 de ani), a explicat ce înseamnă pentru el să joace pentru România.

”Când joc la mine la club dau tot ce pot pentru echipa mea. Aici e pentru ţara mea, e ceva mai diferit. Cânt imnul României, e ceva nemaipomenit. E inima aici am copilărit, aici am crescut. E ceva ce nu am cuvinte să spun. Sunt onorat să ajut echipa naţională cu ce pot şi cu resursele care mi-au mai rămas. Colegii sunt tineri, în putere, cu calităţi, cu tot ce trebuie pentru rugbyul românesc” – Andrei Ursache, jucător naţionala de rugby a României.

În vârstă de 38 de ani, Andrei Ursache a recunoscut că mulţi dintre mai tinerii lui coechipieri i s-au adresat cu apelativul "Domnule", atunci când a venit la reunire. El a spus că şi dacă echipa se va califica la Cupa Mondială nu va merge în Franţa, pentru că e timpul să lase locul celor tineri.

”Când m-au văzut prima dată îmi spuneau domnule. Le-am zis <<băieţi, nu-s aşa în vârstă>> . La Cupa Mondială o să las tineretul. Să câştige experienţă, să aibă şansa de a juca acolo, cum am avut şi eu şansa să fac o Cupă Mondială. E mai bine aşa” – Andrei Ursache, jucător naţionala de rugby a României.

Andre Gorin: ”Publicul ne dă aripi”

Jucător cu o mare experienţă, Andre Gorin ştie că victoria într-un meci atât de important nu poate fi obţinută fără ajutorul publicului. De aceea, aşteaptă fanii în număr cât mai mare pe stadion, la fel ca şi coechipierii săi Valentin Bălan şi Marius Simionescu.

”Publicul ne dă aripi. Ne încurajează. Să ne aducem aminte meciul cu Portugalia, eram conduşi, dar publicul ne-a ajutat, ne-a susţinut până în ultima clipă. E un lucru important pentru mândria noastră şi pentru sentimentul că ne luptăm pentru cineva” – Andre Gorin, jucător naţionala de rugby a României.

”Este un plus foarte mare faptul că jucăm pe teren propriu. Suporterii sunt alături de noi şi practic ei sunt al 16-lea jucător de pe teren. Ne bucurăm să-i avem aproape, ne bucurăm că am înţeles că s-a dat drumul la anumite restricţii şi vor fi în număr mai mare. Îi aşteptăm aproape de noi, ne încarcă cu energie la fiecare strigăt, fiecare fanion pe care îl vedem din teren” – Valentin Bălan, jucător naţionala de rugby a României.

”Publicul este al 16-lea jucător. Ne ajută în momentele grele, atunci când chiar suntem cu psihicul la pământ, aşa cum au făcut-o cu Portugalia” – Marius Simionescu, jucător naţionala de rugby a României.

FOTO: RUGBY ROMANIA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite