SERIAL Incredibila poveste a celui mai bătrân medaliat olimpic. Oscar Swahn şi-a început cariera olimpică la 61 de ani şi a terminat-o la 73 cu o medalie de argint

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oscar Swahn

La 73 de ani, tiristul suedez Oscar Swahn a câştigat medalia de argint pe echipe, la cea de-a treia sa participare la Jocurile Olimpice, devenind cel mai vârstnic medaliat din istorie.

Primul Război Mondial a anulat practic Jocurile Olimpice din 1916, care ar fi urmat să se desfăşoare la Berlin. Deşi ediţia a şasea nu s-a mai desfăşurat, Jocurile au rămas numerotate. Baronul Pierre de Coubertin, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, a considerat că: “O Olimpiadă poate să nu fie celebrată, dar cifra ei rămâne. Aşa era tradiţia antică”. Pentru din 1920, candidaseră trei oraşe: Budapesta, Amsterdam şi Lyon, primul având câştig de cauză. În 1919, Comitetul Internaţional Olimpic a decis însă ca cea de-a şaptea ediţie a Jocurilor Olimpice să aibă loc la Anvers, pentru a onora suferinţele poporului belgian din Primul Război Mondial. Nu numai că Budapesta a pierdut dreptul de organizare, dar toate ţările învinse în cadrul conflagraţiei  mondiale, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria şi Turcia, nu au fost invitate să participe, participarea Germaniei fiind interzisă şi la ediţia următoare.

Aldo a luat cinci medalii de aur la scrimă

La Jocurile Olimpice de la Anvers au participat, în total 2.626 de sportivi, din 29 de ţări dintre care 65 de femei şi 2.561 de bărbaţi care s-au întrecut în 154 de probe din 20 discipline sportive: atletism, canotaj, box, ciclism, scrimă, fotbal, gimnastică, haltere, hochei, lupte, tir cu coarda, nataţie, pentatlon modern, polo, rugby, echitaţie, tenis, tir, tir cu arcul, navigaţie. A fost prima ediţie a Jocurilor Olimpice când a fost înălţat steagul olimpic şi s-a rostit jurământul olimpic. Creat chiar de către Pierre de Coubertin, cu celebrele sale cinci cercuri, steagul simboliza uniunea celor cinci continente. Totuşi, organizarea a lăsat de dorit, iar publicul a lipsit cu desăvârşire de la întreceri. Astfel, elevii şi studenţii au fost încolonaţi de organizatori şi duşi la stadion, pentru a salva aparenţele. Italianul Nedo Aldo s-a întors de la Anvers cu cinci medalii de aur din şase decernate la scrimă, iar americanca Ethelda Bleibtrey a obţinut medalii de aur în trei probe de nataţie. La 73 de ani, tiristul suedez Oscar Swahn a câştigat medalia de argint pe echipe, devenind cel mai vârstnic medalia olimpic din istorie. La ediţia precedentă, de la Stockholm, din 1912, acelaşi Swahn a făcut parte din echipa de tir a Suediei, medaliată cu aur, devenind cel mai bătrân campion olimpic. Recordurile lui Swahn sunt în picioare şi astăzi. Swahn era un foarte bun vânător încă de la vârsta de 16 ani, iar până la 40 avea deja 500 de trofee în colecţia sa personală. În 1891 s-a înscris la un club de tir din Suedia natală, iar în 1908 a hotărât, în ciuda faptului că avea deja 61 de ani, să-şi demonstreze valoarea în competiţiile de la Jocurile Olimpice. Şi nu s-a făcut niciodată de râs. În total, Oscar Swahn a cucerit în cariera sa şase medalii olimpice, din care trei de aur, una de argint şi două de bronz.

Oscar Swahn ar fi vrut să meargă şi la Jocurile Olimpice din 1924. Chiar Regele Gustav al V-lea, care-l aprecia enorm, a dorit ca bătrânul Oscar, ajuns la 77 de ani, să facă parte din delegaţie, însă starea de sănătate l-a întors din drumul către Paris în ultimul moment. Interesant e că printre coechipierii lui Oscar de la ediţiile din 1908, 1912 şi 1920 s-a numărat şi fiul acestuia, Alfred Swahn, care a cucerit la rândul său trei medalii de aur, trei de argint şi trei de bronz. Spre deosebire de Oscar, Alfred a participat şi la Jocurile Olimpice din 1924.

Americanul Eagan, campion la box şi la bob

Pugilistul american Edward Eagan a câştigat o medalie de aur la Anvers, la categoria semigrea. El este singurul sportiv din istorie care a devenit campion atât la Jocurile Olimpice de vară, cât şi la cele de iarnă. El a cucerit titlul olimpic cu echipa de bob de patru persoane, la Lake Placid, în anul 1932. În clasamentul pe medalii, primul loc a fost deţinut de Statele Unite ale Americii, 41 medalii de aur, 27 de argint, 27 de bronz, locul al doilea Suedia, 19 medalii de aur, 18 de argint, 24 de bronz, locul al treilea Marea Britanie, 15 medalii de aur, 15 de argint, 13 de bronz.

Citeşte şi celelalte episoade ale serialului-maraton “Weekend Adevărul”: 

1912: Japonezul care a început cursa de maraton în 1912 şi a trecut linia de sosire abia în 1967!

1908: Primul român medaliat a murit în mizerie. Comuniştii l-au considerat „duşman al poporului” şi i-au tăiat pensia

1904: Cum au vrut americanii să demonstreze „supremaţia albilor” faţă de „canibali feroce” şi alţi „primitivi”

1900: Amatorism la umbra turnului Eiffel

1896: Anul lui Spiridon, cărăuşul de apă din Atena

Antichitate: Primul campion a fost un bucătar, iar un boxer a ieşit învingător fără să-şi lovească deloc adversarul

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite