S-a născut legenda lui TJ Sochi: de unde a venit americanul care a îngenuncheat echipa de hochei a Rusiei la ea acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oshie (dreapta) a transformat patru din şase penalty-uri. FOTO: Reuters
Oshie (dreapta) a transformat patru din şase penalty-uri. FOTO: Reuters

Timothy Leif Oshie a ajuns erou în Statele Unite după un scenariu desprins parcă din filmele regizate la Hollywood.

În orice competiţie, o confruntare Rusia – SUA depăşeşte graniţele unei confrutări sportive. La Soci, turneul de hochei e, deocamdată, în faza grupelor. SUA şi Rusia au nimerit în aceeaşi serie şi ambele au ajuns în sferturi. 

Tocmai de aceea, presa americană a catalogat duelul celor două formaţii ca fiind cel mai important meci fără miză din istorie. Iar ardorea cu care s-a jucat pe gheaţă şi modul dramatic în care s-a decis învingătoarea au arătat că jurnaliştii nu s-au înşelat.

De ce s-a anulat golul Rusiei?

După o primă repriză albă, gazdele au deschis scorul în cea de-a doua, pentru ca americanii să egaleze înainte de pauză. În a treia repriză, rolurile s-au inversat. SUA au făcut 2-1, iar ruşii au restabilit egalitatea. 

Un moment controversat s-a petrecut, atunci când gazdele au izbutit ceea ce ar fi trebuit să fie golul de 3-2, însă reuşita n-a fost validată, întrucât poarta se mişcase şi nu se afla pe poziţia ei. După cinci minute de prelungiri, s-a trecut, ca la fotbal, la executarea loviturilor de departajare.

L-au luat ca să bată penalty-urile

Numai că, spre deosebire de sportul-rege, unde se bat câte cinci penalty-uri, la hochei, fiecare formaţie execută trei lovituri. Dacă egalitatea persistă, ceea ce s-a şi întâmplat în Rusia – SUA, atunci se trece la „moartea subită“. Iar aici un hocheist poate bate câte penalty-uri vrea! 

Dacă antrenorul rus a mers pe mâna cuplului Kovalciuk - Datsiuk, -ultimul a ratat la „moartea subită“ -, în schimb, pentru americani n-a existat decât o singură opţiune: TJ Oshie (27 de ani). Echipierul celor de la St. Louis Blues a fost convocat, pe ultima sută de metri, pentru Jocurile Olimpice de la Soci şi numai pentru că specialitatea sa e executarea penalty-urilor! În acest sezon, a transformat 7 din 10 pentru St. Louis Blues. Contra ruşilor, a marcat în 4 din 6 încercări, inclusiv lovitura decisivă care a adus victoria americanilor, scor 3-2. 

Performanţa lui Oshie i-a îndemnat pe cei de la „Sports Illustrated“ să titreze: „S-a născut legenda lui TJ Sochi într-un meci epic: Rusia – SUA“.

Am mai multe mişcări înainte să bat un penalty. Dar la câte lovituri am executat în meciul cu Rusia le-am cam epuizat pe toate. TJ Oshie hocheist SUA  

Putin a băut vin cu americanii

Înainte de meciul de hochei, preşedintele Rusiei a vizitat delegaţia americană aflată la Soci. Relaxat, Putin a stat de vorbă cu şefii delegaţiei, a băut un pahar de vin cu ei şi s-a interesat dacă americanii sunt mulţumiţi de condiţiile de la Soci şi de modul în care s-au organizat Jocurile Olimpice. 

CLASAMENTELE LA FINALUL FAZEI GRUPELOR

Grupa A

1. SUA 8p

2. Rusia 6p

3. Slovenia 3p

4. Slovacia 0p

Rezultate: Rusia - Slovenia 5-2, Slovacia - SUA 1-7, Slovacia - Slovenia 1-3, SUA - Rusia 3-2, Rusia – Slovacia 1-0, Slovenia – SUA 1-5

Grupa B

1. Finlanda 6p

2. Canada 6p

3. Austria 3p

4. Norvegia 0p

Rezultate: Finlanda - Austria 8-4, Canada - Norvegia 3-1, Norvegia - Finlanda 1-6, Canada - Austria 6-0, Austria – Norvegia 3-1, Finlanda – Canada (se va juca duminică seară)

Grupa C

1. Suedia 9p

2. Elveţia 6p

3. Cehia 3p

4. Letonia 0p

Rezultate: Cehia - Suedia 2-4, Letonia - Elveţia 0-1, Cehia - Letonia 4-2, Suedia - Elveţia 1-0, Suedia - Letonia 5-3, Elveţia - Cehia 1-0

* În sferturi, se califică cele trei câştigătoare ale grupelor, plus cel mai bine clasată echipă de pe locul 2. Restul de opt echipe vor participa într-un play-off, iar cele patru învingătoare vor completa tabloul sferturilor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite