România poate câştiga Cupa Europei pe Naţiuni la rugby. Trofeul ne-ar aduce o confruntare cu Noua Zeelandă
0Sâmbătă, de la ora 15.00 (TVR 1), România întâlneşte Georgia în ultimul şi cel mai important meci, decisiv pentru stabilirea câştigătoarei Cupei Europei pe Naţiuni.
Până la plecarea spre Tbilisi, „stejarii” s-au antrenat pe „Arcul de Triumf” cu zero spectatori şi doi ziarişti pe margine, dar într-o atmosferă infernală: din difuzoare au răsunat fluierături, huiduieli sau aplauze, zgomote ce se vor auzi şi pe arena din Tbilisi. Motivul e uşor de înţeles, rugbyştii trebuie să înveţe să comunice fără a se auzi între ei pe teren, 20.000 de spectatori ostili fiind aşteptaţi la jocul de sâmbătă. De la antrenament, rugbyştii s-au oprit la Mănăstirea Caşin, unde s-au rugat, dar nu pentru victorie, ci ca să iasă nevătămaţi din confruntări.
Căpitanul „tricolorilor” e Mihai Macovei, flancher la Saint Nazaire, echipă din liga a doua din Franţa la care a ajuns din postura de triplu campion cu Baia Mare. În vară îi expiră contractul şi tânjeşte la un angajament mai bun, după ce i-a condus pe „stejari” spre Cupa Mondială. Dintr-un bol cu cuvinte, „Mac” a extras câteva şi, întocmai ca pe twitter, a povestit în maxim 140 de semne ce înseamnă pentru el.
Banderola de căpitan – onoarea de a-ţi conduce naţionala, adică ţara, sprijin pentru colegi şi responsabilitatea de a discuta cu arbitrul.
Începuturi în rugby – la 12 ani, la Gura Humorului. Părinţii mă îndreptau spre şcoală, eu le răspundeam: ”Lăsaţi că învaţă sora mea şi pentru mine”.
Cupa Mondială la rugby – e vârful piramidei, nu se compară nimic cu asta. Tradiţia ne obligă să fim acolo la fiecare 4 ani. Preferăm grupa cu Noua Zeelandă.
Atuurile României – grup omogen, apărare bună – am primit un singur eseu în 4 meciuri şi acela de penalizare – şi grămada.
Meciul cu Georgia – cel mai important, se ştie rivalitatea dintre noi. Ne aşteaptă o atmosferă ostilă, vom fi huiduiţi, fluieraţi, dar nu ne temem: acum jucăm cu inima.
Antrenorul Lynn Howells – un galez care ne-a făcut să ne simţim mândri că suntem români. Ne-a disciplinat tactic şi n-a încercat să schimbe ce ştiam noi să facem.
Familie – părinţii rămaşi în Gura Humorului, sora şi logodnica mea care aşteaptă de 8 ani să facem şi noi o nuntă.
Placaje – nu mă feresc de ele. O nebunie de-a mea e că nu port proteză, pentru că nu o suport. E adevărat că dinţii din faţă nu mai sunt ai mei.
Primul titlu cu Baia Mare – A fost cel mai frumos pentru că era ceva neaşteptat şi am câştigat pe final. Al doilea şi al treilea au venit de la sine.
Prima participare la CM – Experienţă fantastică şi atât. Faţă de acum patru ani, am câştigat teren, suntem mult mai uniţi şi mai disciplinaţi. Vorbesc rezultatele.
Ritualuri premeci – N-avem nimic stabilit. Ne strângem în vestiar şi eu spun câteva cuvinte de încurajare, dar nu mi le pregătesc dinainte, e ceva spontan.
Prima de calificare la CM – aici n-am nevoie de cuvinte multe şi nici de cifre cu multe zerouri: cât să ieşim la o masă bună.
Clasament CEN 2014
1.România 19 p
2. Georgia 18 p
3. Rusia 9 p
4. Spania 6p
5. Portugalia 4 p
6. Belgia 1 p
@ România şi Georgia şi-au asigurat calificarea la CM, Rusia merge la baraj
Clasament câştigătoare CEN
1.Georgia 6 trofee
2. România 4
3. Portugalia 1
Miza jocului: două trofee şi un meci cu Noua Zeelandă
Partida de sâmbătă dintre Georgia şi România este a 18-a dintre cele două echipe, palamaresul fiind perfect egal până acum: fiecare echipă a câştigat de câte 8 ori, iar un joc, cel de anul trecut, s-a încheiat nedecis, scor 9-9. Aşadar, învingătoarea meciului de la Tbilisi trece în avantaj la partide directe, dar, cel mai important, câştigă Cupa Europei pe Naţiuni ediţia 2014. În plus, România şi Georgia îşi dispută la fiecare joc trofeul Antim Ivireanul, după numele ecumenicului georgian care s-a stabilit în Muntenia la sfârşitul secolului al 17-lea şi a devenit episcop de Râmnic şi mitropolit al Valahiei. Cupa Antim Ivireanul este acum în posesia Georgiei, însă se întoarce la Bucureşti dacă „stejarii” se impun.
În fine, de locul final ocupat în clasamentul Cupei Europei pe Naţiuni depinde repartizarea echipelor la Cupa Mondială. Cu o victorie în faţa Georgiei, ne-am asigura un meci de gală contra Noii Zeelande la turneul final din Anglia ce va avea loc anul viitor. Ar fi o grupă cu adevărat „exotică”, din care mai fac parte Argentina, Tonga şi, cel mai probabil, Namibia. Dacă Georgia câştigă, mergem într-o grupă „europeană”, cu Franţa, Italia şi Irlanda, plus Canada.
Variante de grupe la CM
Grupa C
Noua Zeelandă
Argentina
Tonga
Europa 1
Africa 1
Grupa D
Franţa
Irlanda
Italia
Europa 2
Canada