Nadia Comăneci nu e cea mai titrată gimnastă din România. Cine a câştigat mai multe medalii decât „Zeiţa de la Montreal“
0Deşi pare greu de crezut, există în România gimnaste care au un palmares mai bogat decât Nadia Comăneci, care are 30 de medalii cucerite pe plan internaţional.
Gimnastica a fost la înălţime şi la Atlanta, la Jocurile Olimpice din 1996, reuşind să adune jumătate din totalul medaliilor câştigate de sportivii români: o medalie de aur, patru de argint şi cinci de bronz.
Singurul titlu olimpic a fost câştigat de Simona Amânar, la sărituri, gimnastă care a mai cucerit alte trei medalii: argint la sol, respectiv bronz la individual-compus şi în concursul pe echipe. „Am avut o şansă pe care nu am ratat-o, pentru că am transformat-o în medalii. Mă bucur că nu am dezamăgit. Nu cred că există medalie care să-mi lipsească din palmares, ca gimnastă pot să spun că mi-am îndeplinit obiectivul cât pentru o generaţie întreagă”, a explicat Simona. Sportiva născută la 7 octombrie 1979, la Constanţa, are un palmares mai bogat decât Nadia Comăneci. Amânar are 34 de medalii cucerite pe plan internaţional,, faţă de cele 30 ale Nadiei. Spre deosebire de alte gimnaste, Simona recunoaşte că nu ea a ales acest sport: „Eram foarte mică, aveam şase ani, şi părinţii mei au ales acest sport. La început, pentru mine a fost un joc, pentru că mă aruncam în groapa cu bureţi. Mi-a plăcut foarte mult de la început şi nu mi-a părut rău că părinţii au ales pentru mine acest sport”. Amânar a rămas în istorie şi printr-un element care îi poartă numele, la sărituri, care a devenit ulterior subiect de teză de doctorat.
„Prima oară am executat această săritură cred că prin 1998, la o competiţie în Franţa. Dar ea a fost omologată de Federaţia Internaţională de Gimnastică la Olimpiada de la Sydney, din 2000. Un element nu poate fi omologat decât dacă acesta este executat la un Campionat Mondial, la un Campionat European sau la Jocuri Olimpice. De aceea am ţinut foarte mult ca la Jocurile Olimpice din Australia, ultima mare competiţie internaţională la care am participat, să prezint o săritură pe care nu a mai facut-o nimeni şi care să rămână în istoria gimnasticii mondiale”, a povestit Simona, într-un interviu mai vechi. Tot patru medalii a obţinut şi Gina Gogean: argint la individual-compus, respectiv bronz cu echipa, la sărituri şi la bârnă. Născută la 9 septembrie 1977, în comuna Câmpuri (Vrancea), Gogean, care a fost poreclită „Sfinxul de pe bârnă” de către jurnalişti, are şi ea o zestre impresionantă, 33 de medalii strânse de-a lungul timpului în competiţii internaţionale. „Eram un copil în 1992, la Barcelona, nu prea mi-am dat seama de importanţa acestor medalii. După ce am venit acasă şi am văzut toată presa adunată la aeroport, am simţit o mare bucurie. Fără a fi luată ca o lipsă de modestie, următoarele succese ale mele au venit firesc. Nouă titluri mondiale, argint şi bronz la Jocurile Olimpice din Barcelona şi Atlanta, dar şi multe alte concursuri internaţionale câştigate. Am avut o carieră frumoasă şi o generaţie de excepţie”, a mărturisit Gina Gogean.