Meciul cu cele mai multe goluri din istorie: 149-0 din autogoluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Archie Thompson a marcat de unul singur 13 goluri pentru Australia în 2002
Archie Thompson a marcat de unul singur 13 goluri pentru Australia în 2002

Meciul cu cele mai multe goluri din istoria fotbalului s-a încheiat cu scorul 149 la 0. O echipă din Madagascar a fost cea care a doborât toate recordurile stabilite anterior în istoria fotbalului.

Recordul de goluri înscrise într-un meci de fotbal, recunoscut inclusiv de Cartea Recordurilor, aparţine unei modeste echipei din Madagascar şi datează din octombrie 2002.  

As Adema şi Stade Olymique L'Emyrne au jucat meciul cu cele mai multe goluri din istorie, iar recordul mondial de 149-0 se leagă de numele formaţiei AS Adema. 

Meciul cu cele mai multe goluri din istorie, doar din autogoluri

Curios este, însă, modul cum Adema a câştigat cu 149-0, întrucât această echipă nu a avut deloc posesia mingii între primul şi ultimul gol. De fapt, nu Adema a marcat, ci adversara ei, Stade Olymique L'Emyrne, care şi-a trimis mingea de 149 de ori în poartă pentru a protesta faţă de o decizie de arbitraj. Jucătorii lui Adema au privit uimiţi cum adversarii lor marchează autogol după autogol, fără a putea face ceva pentru a-i opri. 

Asociaţia Engleză de Fotbal consideră că partida As Adema-Stade Olymique L'Emyrne reprezintă din 2002 meciul cu cele mai multe goluri din istorie. „Cu siguranţă, acesta este un record mondial. Am mai auzit de un joc dintr-o ligă locală din Nottingham, care s-a terminat 50-2 şi a mai existat şi de un meci din Austria, încheiat cu 43-0, înainte de Al Doilea Război Mondial, dar 149-0 nu s-a mai înregistrat niciodată”, a spus specialistul David Barber, citat de „The Guardian”.

Chiar dacă această partidă din Madagascar deţine recordul mondial al celor mai multe goluri înscrise într-un meci, de-a lungul istoriei fotbalului au mai existat şi alte întâlniri cu scoruri năucitoare. Astfel, una dintre partide s-a înregistrat în calificările pentru Cupa Mondială din 2002, când Australia a bătut pe Samoa cu 31-0 în aprilie 2001. Archie Thompson (foto) a fost eroul australienilor, el reuşind să înscrie în acel meci nu mai puţin de 13 goluri. De altfel, Thompson deţine recordul mondial al celor mai multe goluri înscrise de un singur jucător într-un meci. În aceeaşi partidă, David Zdrilic a înscris opt goluri pentru Australia.

Un alt meci cu foarte multe goluri: Australia - Samoa 31-0

Alte partide în care s-au mai înscris goluri cu nemiluita sunt: Arbroath - Bon Accord 36-0 în 1885 sau Feeders United - FC Akurba 79-0, meci din Nigeria în urma căruia Federaţia Nigeriană de Fotbal s-a autosesizat şi le-a impus restricţii pe viaţă celor două echipe. Curios a fost că în acest meci şapte goluri au fost înscrise în prima repriză, restul de 72 fiind marcate în mitanul secund. Totuşi, recordul mondial pentru meciul cu cele mai multe goluri din istorie continuă să-l deţină AS Adema, modesta echipă din Madagascar.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite