Liga I nu merge la Mondiale! Niciun fotbalist din România n-a prins biletul de Rio. În 2010 au fost patru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kapetanos a participat cu Grecia la Mondialul din 2010, acum nu mai e o opţiune FOTO AFP
Kapetanos a participat cu Grecia la Mondialul din 2010, acum nu mai e o opţiune FOTO AFP

România nu s-a calificat la Campionatul Mondial din 2014, dar nici nu trimite jucători din competiţia internă. Situaţia reflectă nivelul scăzut al Ligii I, care nu mai "găzduieşte" fotbalişti valoroşi din străinătate.

Liga 1 nu va avea niciun reprezentant la Mondialul din Brazilia. Nivelul campionatului a scăzut mult în ultimii ani, iar străinii de calitate care aleargă pe terenurile din Liga 1 se pot număra pe degete. 

Unul ar fi Eric de Oliveira, însă naţionala Braziliei e prea mare pentru un jucător din România. Un altul e „petrolistul” Juan Albin, dar uruguayanul n-a prins naţionala celestă nici pe vremea când se remarca în Spania.
Cel mai aproape de calificarea la Mondialul brazilian a fost burkinabezul Narcisse Bamabra, echipierul Concordiei Chiajna. Naţionala Burkinei Fasso a pierdut barajul de calificare cu Algeria, după 3-2 pe teren propriu şi 0-1 cu Algeria, partide la care Bambara a fost rezervă. În play-off a jucat în schimb tunisianul Astrei, Ben Youssef, dar echipa sa a plecat capul în faţa Camerunului, înclinându-se cu 4-1 la general.  Iar Ben Youssef s-a accidentat destul de serios în prima repriză a meciului de la Yaounde şi va rămâne departe de gazon anul acesta. 
Varela a eliminat Capul Verde
O oportunitate mare de calificare a avut  Fernando Varela, însă chiar stelistul a fost cel care a spulberat şansele Capului Verde de a trece oceanul. Naţionala sa a câştigat cu 2-0 meciul cu Tunisia şi prinsese biletul pentru play-off, însă folosirea lui Varela în acest joc, aflat în stare de suspendare, a atras pierderea partidei cu 3-0 la masa verde. O calificare a Capului Verde, ţară cu locuitori cât un cartier bucureştean, ar fi „condimentat” cu siguranţă Campionatul Mondial.
În preliminarii au mai bifat meciuri şi alţi fotbalişti din Liga 1, polonezii Szukala (Steaua) şi Celeban (Vaslui), lituanianul Matulevicius (Pandurii), macedoneanul Ivanovski (Astra) sau ciprioţii Christou Paraskevas (Pandurii) şi Laban (Astra), dar naţionalele lor au ieşit timpuriu din lupta pentru calificare. Matulevicius a fost cel mai activ, marcând două goluri, cu Letonia şi Liechtenstein.
Şanse mici pentru Felgueiras şi Obiora
Există totuşi doi fotbalişti din Liga 1 care ar putea vedea Brazilia altfel decât în scopuri turistice. Unul este nigerianul CFR-ului, Obiora, fotbalist care are 8 selecţii pentru reprezentativa africană. Totuşi, Obiora n-a mai „pupat” naţionala din februarie 2013, de la Cupa Africii pe Naţiuni. Al doilea - portarul CFR-ului Mario Felgueiras, este deocamdată doar a patra opţiune a selecţionerului Paulo Bento, după Rui Patricio, Beto şi Eduardo. 
În afara lui Felgueiras, mai sunt 19 fotbalişti portughezi în România, însă niciunul nu are „faţă” de Mondiale. În România bat mingea şi 6 senegalezi, 3 greci, ghanezi, camerunezi, ivorieni, fotbalişti care nu se regăsesc în planurile antrenorilor.   


Ce jucători din Liga 1 au fost la CM 2010

Pantelis Kapetanos     Steaua                          Grecia
Duşan Kuciac               Vaslui                           Slovacia
Jan Kozak                    Poli Timişoara               Slovacia
Emmanuel Kone           Int. Curtea de Argeş  Coasta de Fildeş

PRIMELE DECLARAŢII DATE DE MIRCEA SANDU DUPĂ RATAREA CALIFICĂRII LA MONDIAL

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite