FRF îi arată uşa lui Piţi. Toate culisele debarcării antrenorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piţurcă (dreapta) şi colaboratorii săi: Neagoe, Boldici şi doctorul Popescu
Piţurcă (dreapta) şi colaboratorii săi: Neagoe, Boldici şi doctorul Popescu

Federaţia Română de Fotbal vrea să scape de selecţionerul Victor Piţurcă, dar se loveşte de clauza de reziliere pe care o are acesta în contract.

E din ce în ce mai clar că ruptura dintre Victor Piţurcă şi FRF e iremediabilă. Ratarea calificării la Campionatul Mondial din Brazilia şi iminenta plecare a lui Mircea Sandu din fruntea fotbalului românesc fac din Piţurcă un personaj indezirabil în viziunea viitorilor conducători.  Chiar şi „Naşul“ şi-a luat mâna de pe Piţi, recunoscând că n-a mai vorbit cu el din noiembrie şi aducându-i destule critici la una dintre ultimele şedinţe desfăşurate la FRF, anul trecut. Iar faptul că Sandu a dat mână liberă echipei lui Gică Popescu de a negocia meciurile amicale ale naţionalei din 2014 e încă un argument în plus care susţine ideea că Piţurcă nu mai e dorit la naţională.

CHILIENII CONFIRMĂ AMICALUL CU ROMÂNIA: VA AVEA LOC LA 30 MAI


Amicale aranjate peste capul selecţionerului
Popescu, care deocamdată, oficial e doar candidat la preşedinţia FRF la alegerile din martie, a reuşit să aranjeze un turneu cu două meciuri amicale, în mai şi iunie. Primul meci va fi cu naţionala statului Chile şi cel de-al doilea cu cea a Uruguayului.
Conducerea încă în funcţie a FRF a aprobat disputarea acestor jocuri. Girul l-a dat Anghel Iordănescu, cel care de la 1 ianuarie a preluat funcţia de director tehnic al FRF. „Generalul“ n-a discutat cu Piţurcă, întrucât acesta pretinde că e bolnav, lipsind de la prima întâlnire organizată de Iordănescu la Federaţie cu toţi ceilalţi antrenori angajaţi. Cum Piţi n-a fost prezent, „Tata Puiu“ a fost de acord cu disputarea celor două amicale, cumva peste capul selecţionerului, însă el are această putere de decizie, fiind şeful tuturor antrenorilor federali.

CUM ÎL SIFDEAZĂ PIŢURCĂ PE IORDĂNESCU: NU-I RĂSPUNDE LA TELEFON


Concediere de 1,3 milioane de euro


De fapt, acest lucru demonstrează că Federaţia face planuri fără a mai ţine cont de poziţia şi postura lui Piţurcă, având acceptul tacit al lui Mircea Sandu. În cazul în care Gică Popescu va ieşi preşedinte al FRF, el fiind candidatul cu cele mai multe şanse, se vorbeşte chiar de o negociere a rezilierii contractului antrenorului.
Piţurcă mai are angajament până în 2016, cu obiectivul calificării la Campionatul European de atunci, şi nu poate fi demis decât dacă i se plătesc despăgubiri. El are un salariu anual de 400.000 de euro, iar despărţirea unilaterală, dinspre FRF, ar însemna plata retribuţiei sale până la finalul angajamentului, adică decembrie 2015, plus 500.000 de euro. Deci despărţirea ar costa acum 1,3 milioane de euro, echivalentul unei „găuri“ importante în bugetul şi aşa sărăcit al Federaţiei.


Vrea să plece cu banii
De când a ratat calificarea la Mondiale, Victor Piţurcă s-a izolat şi a rupt toate legăturile cu presa din România. Chiar şi cu şeful Federaţiei el a comunicat prin intermediul colaboratorilor săi, trimiţând un raport în care a precizat că pentru a obţine calificarea la Euro 2016, România ar mai avea nevoie de zece jucători.
Neoficial însă, Piţurcă ar fi şi el de acord cu rezilierea contractului, dar în condiţiile în care îşi va lua banii prevăzuţi în contract. El e conştient de faptul că nu mai e agreeat în fruntea naţionalei, situaţie în care i-ar fi greu să mai lucreze ca selecţioner. La fel însă ca în mandatul trecut, Piţurcă se agaţă de contract şi e un jucător redutabil în materie de procese. În 2009, când a fost demis ultima dată, antrenorul a reuşit să obţină 375.000 de euro doar pentru că România mai avea şanse teoretice de calificare, de aproximativ 1%.
Acum există premize ca după oficializarea numirii lui Popescu la FRF părţile să se înţeleagă la o sumă de mijloc, care să mulţumească ambele părţi.  După care, Federaţia va numi un nou selecţioner, care să vadă inclusiv de amicalele cu Chile şi Uruguay, iar Piţurcă să-şi caute alt contract.


400
de mii de euro e salariul anual al lui Victor Piţurcă la echipa naţională.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite