Fotbal fără regulamente, abonat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent, într-o intervenţie la Realitatea TV, Mircea Sandu a fost rugat să nominalizeze realizarea sa cea mai mare după 24 de ani în fruntea FRF. „Regulamentele“, a sunat răspunsul halucinant oferit de „Naşul“.

Exact din cauza regulamentelor ambigue şi interpretabile, fotbalul românesc a ajuns să meargă, an de an, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Enumerarea tuturor cazurilor în care în ţară s-a dat o decizie aberantă, anulată, ulterior, în Elveţia, necesită o carte. De aceea, ne-am rezumat doar la câteva exemple recente.

*În 2013, Comisia de Licenţiere care aparţine de FRF, n-a dat licenţă celor de la „U“ Cluj, echipă care a fost condamnată la retrogradare. Ardelenii s-au dus la TAS, care a anulat decizia dată în România şi a retrimis „U“ Cluj în Liga I.

*În vara anului trecut, Comitetul Executiv al FRF a „inventat“ efectiv, la propunerea lui Dumitru Costin, un baraj de menţinere în prima ligă între Rapid şi Concordia Chiajna! Cum a interpretat Mircea Sandu această anomalie? „Hotărâre echilibrată, 50% respectăm criteriul sportiv, 50% pe cel al licenţierii“. Adică, pe înţelesul tuturor, un fel de „să împăcăm şi capra, şi varza“, dacă tot n-avem un regulament clar.

Urmarea acestui haos? Rapid şi Concordia Chiajna au jucat un baraj câştigat de giuleşteni. Dar cum niciun articol din regulament nu susţinea disputarea unui astfel de meci, cei de la Chiajna s-au dus la TAS şi au demonstrat că ei, nu Rapid, un club fără licenţă, ar trebui să joace în Liga I.

* Acum trei ani, Comitetul Executiv al FRF a dezafiliat abuziv Universitatea Craiova, transformându-l pe Adrian Mititelu dintr-un investitor falit şi un manager slab într-un martir. Ulterior, datorită verdictelor date de instanţele judecătoreşti, FRF a fost nevoită să reprimească Ştiinţa în Liga a II-a, acolo unde ajunsese echipa în momentul dezafilierii. 

Între timp însă, în mai 2012, Mircea Sandu a venit cu o propunere care sfidează logica. „Având în vedere că nu e normal ca un oraş să sufere din cauza unei persoane iresponsabile, propun Adunării Generale să acorde un loc în Liga a II-a pentru o echipă din oraşul Craiova, urmând ca autorităţile locale să înscrie formaţia“, a anunţat „Naşul“.

Acest loc făcut „cadou“ de Adunarea Generală a fost ocupat de CS „U“ Craiova, o formaţie apărută peste noapte, care, hodoronc-tronc, a ajuns în „B“, fără să fi evoluat în nicio altă divizie până acum!

Un preşedinte certat cu legea

Nu e de mirare că Mircea Sandu a păstorit un fotbal cu regulamente prost făcute, având în vedere că el, la rândul său, n-a ştiut să respecte regulamentele. Dovadă: 

*În iunie 2013, el şi fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova. Cei doi sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Procurorii susţin că Sandu şi Dragomir i-au obligat pe membrii Comitetului Executiv să voteze dezafilierea Ştiinţei. 

*În martie 2013, Sandu şi Dragomir au ajuns pe mâna procurorilor în litigiul pe care Corvinul Hunedoara l-a avut cu Rapid, în urma transferului portarului Bogdan Lobonţ la Ajax Amsterdam. Concret, cei de la Hunedoara ar fi trebuit să primească 900.000 de dolari, reprezentând 30 la sută din valoarea trasferului jucătorului în Olanda, dar Rapid n-a plătit aceşti bani. După ce toate instanţele din fotbalul românesc au dat câştig de cauză clubului Rapid, gruparea hunedoreană s-a adresat în civil în litigiul cu Rapid, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a dat dreptate, hotărând începerea urmăririi penale. 

CITEŞTE ŞI:

*Ultimul weekend cu Sandu la FRF: Vrea rentă viageră, dar merită „pensie“ de necalificat. O analiză dură şi nefardată

*Bilanţul fotbalului juvenil condus de Mircea Sandu: 8 calificări din 57 posibile

*Bilanţul primei reprezentative cu Sandu, şef la FRF: 5 calificări din 12 posibile

*Cum a batjocorit Sandu echipa naţională: cadou de două milioane de euro pentru Piţurcă şi un contract unicat în lume

*Corupţia a făcut ravagii în arbitraj: niciun român la turneele finale

*A făcut şi lucruri bune: realizările lui Mircea Sandu după 24 de ani la FRF

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite