Formula 1, MP al Italiei: Victorie incredibilă pentru Pierre Gasly, la capătul unei curse memorabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: F1
Foto: F1

Monza a oferit cea mai nebună cursă din acest sezon, plină de incidente şi cu un podium surprinzător, care a adus prima victorie din carieră pentru Pierre Gasly.

În urma calificărilor, Lewis Hamilton a plecat din pole-position, stabilind şi un nou record de circuit în cursul zilei de sâmbătă. Pe 2 s-a aflat colegul său de la Mercedes, Valtteri Bottas, iar pe 3, în premieră, Carlos Sainz.

Startul a fost unul extraordinar pentru ambii piloţi McLaren, Sainz urcând pe 2 după ce Bottas a plecat târziu, plângându-se ulterior de o pană iar Norris venind de pe poziţia a 6-a până pe 3, după un început furibund.

În prima parte a cursei, piloţii Ferrari aveau să primească toată atenţia, însă nu din motive pozitive. După o sesiune de calificări groaznică, în care Vettel a fost eliminat în Q1 şi Leclerc în Q2, cei doi piloţi nu au reuşit să câştige nicio poziţie la start, rămânând pe 17, respectiv 13.

Coşmar pentru Ferrari

Mai mult, în turul 7, discul de frână de pe pneul dreapta spate al lui Sebastian Vettel a cedat, iar germanul a fost nevoit să se retragă pentru prima oară în carieră din Grand Prix-ul Italiei.

A urmat Kevin Magnussen, de la Haas, de asemenea o echipă cu motor Ferrari, care a parcat maşina în apropiere de pitlane în turul 20, abandonând. Asta a dus la apariţia unui Safety Car, moment pe care liderul cursei, Lewis Hamilton, şi Giovinazzi de la Alfa Romeo, au încercat să îl speculeze, intrând rapid pentru a schimba pneurile.

Decizia celor doi s-a dovedit a fi însă una greşită, pitlane-ul fiind închis pentru a putea aduce maşina danezului Magnussen la boxe. Şi Giovinazzi, şi Hamilton au primit penalizări stop/go de 10 secunde, pe care nu au mai putut însă să le servească prea curând, din cauza unui incident violent în care a fost implicat Charles Leclerc.

Singurul pilot Ferrari rămas în circuit a avut parte de un impact violent în turul 25, după ce a pierdut spatele maşinii la intrarea în ultimul viraj, celebra Parabolica. Monegascul a intrat frontal în parapet, un accident care, dacă s-ar fi întâmplat în urmă cu 10-15 ani, l-ar fi costat cel mai probabil viaţa. Din fericire, Leclerc a ieşit din maşină nevătămat, cursa fiind însă oprită, pentru a putea curăţa resturile monopostului roşu de pe circuit.

Formula 1 MP al Italiei foto via F1

Restartul a sosit la ora locală 16:20 (17:20 în România), şi a venit cu o grilă nouă, absolut surprinzătoare. În urma penalizărilor lui Hamilton şi Giovinazzi, pe primele trei poziţii au apărut Pierre Gasly, Kimi Raikkonen şi Carlos Sainz - 3 maşini diferite, cu 3 motoare diferite.

Kimi a căzut rapid însă, Stroll urcând pe 3, iar lupta pentru victorie fiind acum una incredibilă, între Gasly şi Sainz. În spate, Lewis Hamilton încerca să stoarcă ultima picătură de putere din monopostul Mercedes, făcând o cursă de recuperare care l-a adus în puncte abia în apropierea ultimelor 6 tururi.

Abandonurile au continuat cu Max Verstappen, semnând astfel o cursă neagră pentru Red Bull, celălalt pilot al outfit-ului austriac, Alex Albon, aflându-se pe ultimele locuri.

Scuderia câştigătoare

Finalul de cursă a aparţinut însă celor doi piloţi din faţă - Pierre Gasly şi Carlos Sainz. Spaniolul a dat totul încercând să îl prindă pe Gasly şi să îl depăşească, însă în final, bătălia a fost câştigată de francezul trimis înapoi la AlphaTauri sezonul trecut, după rezultatele slabe obţinute pentru Red Bull. Aşadar, o echipă italiană a câştigat la Monza - însă probabil nu cea la care se gândeau mulţi.

Formula 1 MP al Italiei foto via F1

Diferenţa a fost una de câteva zecimi de secundă, una suficientă însă pentru ca Gasly şi AlphaTauri să sărbătorească din nou o victorie la Monza, la 12 ani după cea obţinută de Sebastian Vettel pe ploaie, într-o altă cursă memorabilă.

Podiumul a fost completat de Lance Stroll, de la Racing Point, în timp ce pe 4 şi 5 s-au clasat Lando Norris şi Valtteri Bottas. Piloţii Renault au terminat pe 6 şi 8, între ei aflându-se Lewis Hamilton, după ce campionul mondial în exerciţiu a reuşit să recupereze 9 poziţii. În puncte au terminat şi rusul Daniil Kvyat, dar şi Sergio Perez.

Finalul a fost unul emoţionant şi pentru cei de la Williams, care şi-au luat la revedere de la Frank şi Claire Williams, aceştia părăsind oficial Formula 1 după această cursă. George Russell, cu o voce sugrumată de emoţie, le-a mulţumumit celor doi şi, alături de Nicholas Latifi, le-a promis că va continua să reprezinte cu mândrie numele Williams în Marele Circ.

Formula 1 rămâne în Italia, însă nu la Monza, ci pe un nou circuit, cel de la Mugello, pe care piloţii vor concura pentru prima oară săptămâna viitoare.

Rezultate complete:

Rezultate Formula 1 MP al Italiei
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite