Europa „fierbe“: vine luna trofeelor! Ce echipe se bat la titlu în campionatele din „Big Five“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo

În trei dintre cele cinci campionate care compun „Big Five“, lupta pentru câştigarea titlului e pe muchie de cuţit cu câteva etape înainte de final.

Europa fotbalistică se pregăteşte de organizarea ceremoniilor de final de sezon. După luni întregi de meciuri pe caniculă, pe ploaie şi pe zăpadă, primăvara e sezonul decernării trofeelor.

„Weekend Adevărul“ a analizat situaţia la zi în „Big Five“, principalele cinci întreceri fotbalistice din Europa, şi vă prezintă concluziile.

Chelsea, în cădere de turaţie

În Premier League, la un moment dat, nimeni nu mai îndrăznea să parieze împotriva lui Chelsea în lupta pentru titlu. Asta deoarece, între 1 octombrie şi 31 decembrie, echipa lui Conte a legat 13 victorii consecutive în campionat! Şirul s-a întrerupt după un 0-2, în deplasare, cu Tottenham, însă chiar şi aşa, londonezii păreau că au o mână pe trofeu. 

Cele două sincope din aprilie, 1-2 cu Crystal Palace pe teren propriu şi 0-2 cu Manchester United în deplasare au relansat însă Premier League, acolo unde Tottenham are opt victorii la rând.

În cele cinci meciuri rămase pentru cele două pretendente la titlu, Chelsea are, totuşi, programul mai uşor, urmând să joace cu formaţii mediocre sau la retrogradare precum Middlesbrough, West Bromwich, Watford şi Sunderland. Singura partidă mai dificilă va fi cea cu Everton, în deplasare.

De partea cealaltă, Tottenham are dueluri infernale cu Arsenal şi cu Manchester United, fiind greu de crezut că îşi va putea menţine parcursul perfect din ultimele săptămâni.

Juventus X 6

În Serie A, lucrurile sunt clare ca fiecare dată în ultimele sezoane. Iată cu ce diferenţă de puncte faţă de locul 2 a câştigat Juventus titlul în ultimele cinci stagiuni:

*2015-2016: 9 puncte peste Napoli

*2014-2015: 17 puncte peste AS Roma

*2013-2014: 17 puncte peste AS Roma

*2012-2013: 9 puncte peste Napoli

*2011-2012: 4 puncte peste AC Milan

Nici acum nu mai există vreun dubiu în privinţa campioanei, trupa lui Allegri pregătind sărbătoarea pentru cel de al 6-lea titlu consecutiv. 

Real depinde numai de ea

În Primera Division, Real Madrid a fost la doar câteva secunde de a reduce la minimum speranţele Barcelonei la titlu în acest sezon. Fără golul lui Messi din minutul 90+2 în El Clasico, catalanii ar fi rămas la trei puncte de madrileni şi cu un meci mai mult disputat. Adică, pe scurt, era nevoie de un miracol pentru ca Real să mai piardă locul 1. 

După acel 2-3 de pe „Santiago Bernabeu“ însă, cele două formaţii sunt la egalitate de puncte, dar, chiar şi acum, gruparea blanco are prima şansă la titlu. Asta deoarece Real Madrid are o restanţă cu Celta Vigo pe care o va juca înainte de ultima etapă, la 17 sau 18 mai. Totuşi, „galacticii“ au şi două dezavantaje în lupta cu Barcelona:

*Au un program mai greu care cuprinde meciuri cu Valencia şi cu Sevilla, ambele acasă. Prin comparaţie, Barcelona are doar o partidă mai grea, cu Villarreal pe „Camp Nou“.

*Au mai puţine zile de odihnă la dispoziţie, având pe cap şi „dubla“ cu Atletico Madrid din semifinalele Ligii Campionilor (2 şi 10 mai). 

Bayern şi restul lumii

În Bundesliga, ca şi în Serie A, continuă hegemonia unei echipe şi anume Bayern Munchen. După patru titluri luate la rând de bavarezi, urmează al 5-lea şi faptul că ocupanta locului 2 e RB Leipzig, adică o nou-promovată, spune totul despre diferenţa de valoare care există între Bayern şi restul formaţiilor din primul eşalon.

Monaco, favorită la photo-finish

În Ligue 1, situaţia e oarecum similară cu cea din Spania. Monaco şi PSG sunt la egalitate de puncte, dar liderul are un meci mai puţin disputat. 

În ultimele săptămâni, nici una dintre formaţii n-a făcut vreun pas greşit. Monaco are şapte victorii consecutive în campionat, în timp ce PSG a legat opt runde fără punct pierdut. De fapt, parizienii au câştigat toate cele nouă partide de când au fost zdrobiţi de Barcelona (1-6) în returul optimilor Ligii Campionilor. Ultimul lor succes a venit, miercuri, când au zdrobit chiar Monaco în Cupa Franţei, scor 5-0! Există însă o explicaţie pentru acest rezultat: Monaco şi-a menajat titularii, fiind mai preocupată de lupta din campionat şi „dubla“ cu Juventus din semifinalele Ligii Campionilor (3 şi 9 mai).

4 echipe din „Big Five“ pot realiza eventul în acest sezon, luând titlul şi cupa: Chelsea, Juventus, Barcelona şi PSG.

Premier League, patru etape rămase

1. Chelsea 78p

2. Tottenham 74p

3. Liverpool 66p

*Primele două clasate au câte un meci mai puţin disputat

Serie A, cinci etape rămase

1. Juventus 83p

2. AS Roma 75p

3. Napoli 71p

Primera Division, patru etape rămase

1. Barcelona 78p

2. Real Madrid 78p

3. Atletico Madrid 68p

*Real are un meci mai puţin disputat

Bundesliga, patru etape rămase

1. Bayern Munchen 70p

2. RB Leipzig 62p

3. Dortmund 56p

Ligue 1, patru etape rămase

1. Monaco 80p

2. PSG 80p

3. Nice 74p

*Monaco are un meci mai puţin disputat

Finalele cupelor naţionale

Ţară Ultimul act Dată

Anglia Arsenal – Chelsea 27 mai

Italia Juventus – Lazio 2 iunie

Spania Barcelona – Alaves 27 mai

Germania Frankfurt – Dortmund 27 mai

Franţa Angers – PSG 27 mai

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite