Ele sunt legendele Jocurilor Olimpice! Cum a evoluat recordul în proba de 100 de metri din 1896 şi până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii au fost tot timpul fascinaţi de sportivii care doboară recordurile, într-o întrecere cu adversarii şi limitele propriului organism.

Recordurile sunt făcute pentru a fi întrecute, însă cât de departe se poate merge, care sunt hotarele imposibil de depăşit, fără alte „ajutoare”? Există performanţe care stau în picioare zeci de ani, altele sunt efemere, cert e că spectatorii îi vor idolatriza dintotdeauna pe cei care mai „fură” o zecime de secundă, mai ridică ştacheta un centimetru sau mai adaugă un deget la o săritură în nisip. O privire fugară spre oamenii care au schimbat istoria Jocurilor Olimpice prin recordurile lor .


Usain Bolt – 100 şi 200 de metri  (9,63 şi 19,38 secunde)
Dacă proba de 100 de metri este privită drept clasa regină a atletismului, atunci regele acestei  întreceri este jamaicanul Usain Bolt. Atletul de 29 de ani, o adevărată forţă a naturii, a ajuns la Rio din postura de triplu campion olimpic: la 100, la 200 de metri şi la ştafeta de 4x100 de metri. Deţine recordurile olimpice atât pe 100, cât şi pe 200 de metri. A alergat suta la Londra în 9,63 şi are în palmares şi recordul mondial, 9,58.

La Rio, Usain a luat aurul la 100 de metri cu 9,81 secunde. Recordul olimpic rămâne în picioare, însă Bolt mai are titluri de apărat la Rio, la 200 de metri şi la ştafetă. . 

Evoluţia recordului olimpic pe suta de metri

image


Bob Beamon – săritura în lungime (8,90 metri)
Recordul acestui american la săritura în lungime, 8,90 metri, datează de la ediţia Mexico City 1968, fiind cel mai longeviv record olimpic din atletism. Toate au mers bine pentru Bob: vânt din spate la viteza maxim admisă, aerul rarefiat de la Mexico City care a opus mai puţină rezistenţă şi o săritură istorică! Beamon a depăşit recordul de atunci cu 55 de centimetri şi nici măcar el însuşi n-a sărit de-atunci mai mult de 8,22 metri! În momentul în care a aflat rezultatul, atletului din New York i s-au înmuiat genunchii şi s-a prăbuşit la pământ. Şi încă-un amănunt, care aminteşte de Nadia: apăratul de măsurat de-atunci nu era prevăzut să calculeze o distanţă atât de mare, astfel încât măsurătoarea s-a făcut manual! Performanţa lui Beamon a fost şi record mondial până în 1991, când a fost depăşită de Mike Powell, dar a rămas neîntrecută la Jocuri.


 

image

Florence Griffith-Joyner – 100 şi 200 de metri (10,62 şi 21,34 secunde)
A făcut istorie la Seul 1988, când a bătut recordurile olimpice pe cele două distanţe scurte, performanţe care stau şi-acum în picioare. Cea poreclită Flo-Jo a plecat de pe această lume în 1998, la 38 de ani, după o criză epileptică. Cu doi ani înainte, încercase o revenire miraculoasă în atletism, fiind decisă să modifice cel mai bun timp şi pe distanţa de 400 de metri. S-a pregătit o vreme cu lotul olimpic al SUA, dar a a abandonat din cauza multiplelor tendinite.

image


Michael Phelps – 8 recorduri olimpice
Înotătorul american de 31 de ani este cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor, cu 28 de podiumuri, dintre care 23 medalii de aur. Deţine recordurile olimpice individuale la 200 de metri liber, 100 şi 200 de metri fluture, 200 şi 400 de metri mixt şi alte trei recorduri cu echipa. Retras în 2012, Phelps a revenit pentru a scrie istorie şi la Rio, cu alte performanţe istorice. 

image


Alte performanţe istorice
Jackie Jyner-Kersee este o altă atletă americană cu două recorduri în palmares. La Seul 1988 a obţinut performanţe neîntrecute la săritura în lungime (7,40 metri) şi la heptatlon (7291) puncte. Deşi s-a luptat pe parcursul carierei cu severe crize de astm, a încercat să revină pe pistă la 38 de ani pentru JO din 2000, dar nu a trecut de trialuri.

Sovieticul Aleksandr Melentiev a “împuşcat” la Moscova 1980, în calificări la pistol 50 de metri, 581 de puncte dintr-un total posibil de 600. Recordul olimpic rezistă şi acum, iar cel mondial i-a fost bătut abia după 34 de ani. Sportivul originar din Kîrghistan a murit anul trecut, la vârsta de 60 de ani.

Greul iranian Hossein Rezezadeh este considerat a fi unul dintre cei mai mari haleterofili din istoria Jocurilor. La ediţiile din 2000 şi 2004 a stabilit trei recorduri la categoria peste 105 kilograme, la smulş, aruncat şi total.  A intrat în politică şi face parte din consiliul oraşului Teheran.

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite