Ebola a speriat şi fotbalul. Marocul nu mai vrea să organizeze Cupa Africii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
suporter african Ebola FOTO AFP

Cupa Africii e programată să înceapă în ianuarie 2015, dar Maroc, ţara-gazdă, a cerut amânarea turneului. Alte ţări au refuzat organizarea competiţiei.

Ultimul ucigaş în serie care a speriat Planeta nu avea cum să nu lovească şi fotbalul. Mai ales pe cel care se joacă în vestul Africii, zona cea mai afectată de epidemie. Iar panica nu se opreşte la anumite regiuni. La începutul lui 2011, graţie infrastructurii şi a arenelor dezvoltate, Maroc a primit dreptul de a organiza cea de-a 30-a ediţie a Cupei Africii pe Naţiuni, programată între 17 ianuarie şi 8 februarie 2015. 

La începutul lui octombrie, guvernul marocan a început să dea înapoi, speriat de Ebola şi de implicaţiile pe care le implică organizarea turneului african, în aceste condiţii speciale. Chiar a trimis o cerere oficială către Confederaţia Africană de Fotbal (CAF), pentru amânarea competiţiei. Duminică, CAF va organiza un Comitet Executiv în care se va discuta această cerere, iar la începutul săptămânii viitoare Issa Hayatou, preşedintele confederaţiei africane, va avea o întâlnire cu oficialii marocani. 

„Vorbim despre o sărbătoare, Cupa Africii, care va aduce laolaltă în jur de 200.000 până la 400.000, poate chiar un milion de spectatori. Nu cred că există vreo ţară africană, în acest moment, care să aibă capabilităţile de a monitoriza şi a controla situaţia Ebola, în condiţiile în care vorbim de aceste numere. Asta e marea noastră problemă. Nu cu echipele care vor participa, ci cu fanii vizitatori“, a declarat recent Mohamed Ouzzine, ministrul marocan al Tineretului şi Sporturilor. 

CAF face însă presiuni ca turneul să se desfăşoare în Maroc şi la data stabilită. Mai ales după ce a testat în ultima perioadă şi alte piste, precum Ghana, Nigeria sau Africa de Sud, ţări care au refuzat însă organizarea competiţiei. 

Preliminarii date peste cap

După izbucnirea focarului de infecţie cu Ebola, ţările cel mai rău încercate au luat primele măsuri de contracarare. Cum mulţimile de oameni facilitează răspândirea virusului, desfăşurarea normală a meciurilor de fotbal din vestul Africii a fost afectată. Panica a generat şi situaţii exagerate, în ultima perioadă, mai ales în meciurile din preliminariile Cupei Africii.

  • CAF a interzis Guineei, Liberiei şi Sierrei Leone găzduirea oricăror meciuri internaţionale
  • Sierra Leone a suspendat toate partidele de fotbal interne
  • Naţionala Insulelor Seychelles a preferat să piardă cu 0-3, la masa verde, meciul cu Sierra Leone, din preliminariile Cupei Africii, decât să primească vizita selecţionatei din ţara respectivă.

Nu doar „Sportul Rege“ disputat pe „Continentul Negru“ a ieşit din ritmul normal. Mulţi jucători africani care evoluează la echipe din Europa au trecut prin încercări mai mult sau mai puţin penibile. Ei au fost obligaţi să-şi facă analizele, chiar dacă evoluaseră în preliminariile Cupei Africii în ţări îndepărtate de principalele focare de infecţie. Sau li s-a interzis, de către cluburi, să mai joace la naţională! 

Cazul extremei Lass Bangoura, din Guineea, care evoluează la Rayo Vallecano. Pe 8 octombrie, înaintea unui meci pe care Guineea urma să-l joace cu Ghana (dar în Maroc), lui Bangoura i s-a cerut din partea lui Rayo să plece din cantonament şi să revină în Spania. Motivul? Colegii de la echipa de club erau speriaţi că mulţi dintre coechipierii lui Bangoura evoluează pentru grupări din Guineea. 

Interesant este că Marocul va organiza, între 10 şi 20 decembrie 2014, Campionatul Mondial al Cluburilor, la care participă câştigătoarele Ligilor Campionilor de pe fiecare continent, plus campioana ţării-gazdă. Iar până acum FIFA n-a anunţat schimbarea ţării gazdă!

17 ianuarie este data la care ar trebui să înceapă, în Maroc, Cupa Africii pe Naţiuni (finala e programată pe 8 februarie)

Aproape 5.000 de morţi

Numărul cazurilor de Ebola a depăşit 13.000, iar decesele cauzate de ea au rămas în continuare la 4.922, potrivit ultimelor date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Ultimul raport OMS anunţă că Liberia este în continuare cea mai afectată ţară, aici înregistrându-se 2.705 decese, dar numărul infectaţilor pare să încetinească. Sierra Leone a avut 1.281 de morţi, iar Guineea 926. Nigeria a înregistrat 8 decese, şi a mai existat unul în Mali şi altul în SUA. Printre simptomele Ebola se numără febra mare, sângerarea şi leziuni ale sistemului nervos central. Boala se transmite prin lichide corporale, ca sângele sau saliva. Rata mortalităţii poate ajunge până la 90%, dar epidemia curentă a avut o rată de 70% (Viorica Marin).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite