De ce a trimis Ceauşescu naţionala României să joace de Crăciun, în Congo, la 45 de grade. Mircea Lucescu a fost printre condamnaţii de atunci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ceausescu

Echipa României va juca azi un amical, contra reprezentativei RD Congo, o naţională de care ne leagă amintirea unui meci cu o istorie aparte.

Dacă FRF şi LPF ar fi fost pe aceeşi lungime de undă, în privinţa calendarului echipei naţionale, iar cluburile ar fi sprijinit necondiţionat prima reprezentativă, pe 22 mai, România ar fi întâlnit Anglia, într-un amical de lux. Cum însă a fost imposibil să existe o poziţie comună în fotbalul românesc, chiar şi într-o cauză de interes naţional, pe 22 mai Anglia a jucat cu Turcia, naţionala s-a antrenat în Alpii italieni, iar în România s-au jucat partidele ACS Poli Timişoara – FC Botoşani şi CSU Craiova – CSMS Iaşi.
Aşadar, ratând Anglia, “tricolorii” intră pe ultima sută de metri a pregătirilor cu un amical contra echipei naţionale a Republicii Democrate Congo. O echipă cu un fotbal greu de desluşit, nu neapărat atât de înapoiat pe cât sună amintirea lui Mobutu Sese Seko, tovarăşul de nenorociri a lui Nicolae Ceauşescu, dar în niciun caz un adversar care să-ţi trezească vreo furnicătură pe piele.


Ceauşescu a trimis naţionala la Kinshasa
Şi apropo de prietenia dintre Ceauşescu şi Mobutu, de această relaţie se leagă şi primul şi singurul meci dintre cele două naţionale, unul care a a vut conotaţii politice şi despre care se ştie foarte puţin. România a recunoscut independenţa RD Congo în 1966 şi pentru a-şi arăta sprijinul faţă de ţara africană, una dintre cele mai bogate de pe Continentul negru, Ceauşescu a trimis echipa naţională de fotbal să joace acolo, un amical, un an mai târziu. N-ar fi nimic nemaivăzut în asta, ştiut fiind că fostul dictator comunist s-a folosit adesea de sport pentru a-şi consolida relaţiile cu ţările în care avea interes economic, numai că România a fost trimisă în Congo chiar în ajunul Crăciunului din 1967. Aşa se face că pe 24 decembrie, la ora locală 16.00, în mijlocul Africii, la o aruncătură de băţ de Ecuator, România a întâlnit actuala RD Congo, pe atunci Congo Kinshasa. Afară erau peste 45 de grade, iar pe stadionul “Tata Raphael” 30.000 de oameni au asistat la meciul României împotriva unei naţionale care în 19 ani de existenţă nu bătuse mai pe nimeni. 


Blat cu africanii
Între cei care şi-au petrecut Crăciunul sub soarele din Kinshasa s-a aflat şi Mircea Lucescu, dar merită amintiţi toţi cei care au participat la singura expediţie a naţionalei României în Africa Neagră. Au jucat atunci: Narcis Coman – Mircea Ivăncescu, Ion Barbu, Dan Coe, Mihai Mocanu (46 Augustin Deleanu) – Vasile Gergely (46 Octavian Dincuţă), Dumitru Dumitriu – Ion Pârcălab (70 Mircea Lucescu), Mircea Sasu, Ion Ionescu, Tiberiu Kallo (46 Gheorghe Grozea). Antrenor: Angelo Niculescu. Partida s-a terminat 1-1 golurile fiind marcate de Sasu (10), respectiv Kimudu (75). Rezultatul a fost bineînţeles unul prietenesc, cu scopul de a cimenta prietenia dintre Ceauşescu şi Mobutu. O prietenie între doi dictatori care şi-au izolat ţările de restul lumii. Ulterior meciului din 1967, Ceauşescu a fost în Congo, Mobutu a venit la Bucureşti, foarte mulţi congolezi au studiat în România, specialişti români au mers în Congo pentru a lucra în domeniul petrolier şi nu numai acolo.

mobutu

Vezi AICI lista meciurilor transmise de Pro TV de la Campionatul European


Bokila, printre “leoparzi”
Revenind la meciul de azi, naţionala României întâlneşte o echipă aflată pe locul 51 în lume, care are foarte puţini jucători din campionatul intern. Şi asta în contextul în care, câştigătoarea Ligii Campionilor Africii este Mazembe, cea mai bună echipă din RD Congo. Între “leoparzii” de azi se numără şi fostul atacant al Petrolului, Jeremy Bokila, acum în Turcia, la Eskiseehispor, dar şi fotbalişti de la Villareal, Antwerp, Cheivo, Sturm Graz, Norwich City, Anderlecht sau Toulouse. Unul dintre portarii RD Congo este Parfait Mandanda, fratele lui Steve Mandanda, goal-keeper aflat în lotul naţionalei Franţei pentru Euro 2016.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite