Cum se pot califica handbalistele tricolore la Jocurile Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Neagu
Cristina Neagu

Handbalistele tricolore au mai fost prezente la Jocurile Olimpice de la Sydney, în 2000, şi de la Beijing, în 2008, unde s-au clasat de fiecare dată pe poziţia a şaptea.

Echipa feminină de handbal are şanse de a mai prinde un bilet olimpic, dacă va trece cu bine de Campionatul Mondial, iar apoi de turneele preolimpice din 17-20 martie 2016.

În acest moment, se ştiu 5 din cele 12 echipe calificate: Brazilia (gazdă), Norvegia (campioana europeană), Angola (campioana Africii), Argentina (finalista Jocurilor Pan-Americane) şi Coreea de Sud (campioană asiatică). Lor li se va adăuga campioana mondială, plus alte şase echipe care vor trece de turneele preolimpice. Pe lângă situaţia ideală în care România ar câştiga titlul mondial sau ar juca o finală cu Brazilia, ceea ce i-ar aduce calificarea directă, există şi alte posibilităţi de a ajunge la Rio. Astfel, naţionalele clasate pe locurile 2-7 se vor califica la turneele preolimpice. Există însă şi câteva particularităţi.

Dacă echipele deja calificate la Jocurile Olimpice se vor situa în această parte a ierarhiei, atunci la turneul preolimpic vor putea ajunge şi echipe clasate pe poziţii inferioare la Campionatul Mondial. Cel mai sigur ar fi ca România să prindă sferturile de finală, pentru a avea asigurată prezenţa la turneele preolimpice, fără a mai depinde de altcineva. 

Ar mai fi şi o a treia variantă de a prinde turneele preolimpice, însă destul de greu de realizat, prin intermediul Campionatului European. Mai întâi, ar trebui ca Europa să ocupe unul din primele două locuri la Mondialul din Danemarca. În acest caz, două participante de la Campionatul European din 2014 vor merge la turneele preolimpice. Apoi, e necesar ca şase din şapte echipe, Spania, Suedia, Muntenegru, Franţa, Ungaria, Olanda şi Danemarca, să prindă turneele preolimpice în urma Campionatului Mondial. În acest mod, România, care s-a clasat pe locul al nouălea la Europenele de anul trecut, ar reuşi să-şi păstreze totuşi şansele de a ajunge la Rio.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite