EXCLUSIV Cristian Gaţu, preşedinte Federaţia Română de Handbal: „La Oltchim sunt nişte contracte de te ia ameţeala“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful handbalului românesc spune că vâlcencele vor bate la trei goluri diferenţă la Veszprem, însă insistă că, la anul, salariile trebuie micşorate drastic şi compensate cu prime de performanţă.

„Adevărul“: Ce şanse mai are Oltchimul să se califice în finala Ligii Campionilor, după înfrângerea de acasă cu Gyor?

Cristian Gaţu: Şanse mai sunt, se vor juca încă 60 de minute, orice se poate întâmpla. Depinde foarte mult de cât de concentrate vor fi jucătoarele Oltchimului. La finalul meciului de la Bucureşti, oamenii spuneau că fetele au jucat slab, dar trebuie să înţelegem că nu evoluţia contează, ci rezultatul final.

Ce pronostic oferiţi pentru meciul retur?

Eu îmi păstrez optimismul până la capăt, aşa încât cred că Oltchimul va bate la Veszprem la trei goluri diferenţă. Nu voi merge la meci, deoarece sunt superstiţios şi nu vreau să le port ghinion. La Bucureşti, am fost şi au luat bătaie. Acum, dacă nu merg eu acolo, poate înving (râde).


Totuşi, dacă nu se califică în finală, se vehiculează ideea că Oltchim se va desfiinţa...

Eu nu cred acest lucru. Sunt convins că nu se va desfiinţa această echipă. Cum să dispară un asemenea brand? Ştiu sigur că sunt persoane interesate să cumpere Oltchimul. Probabil, după returul cu Gyor situaţia va fi mai clară.

De ce credeţi că a ajuns echipa în situaţia aceasta atât de delicată?

Păi, ar fi multe de spus aici. În primul rând, cei care puteau să sprijine financiar echipa, nu au făcut-o. Mă refer aici la Consiliul Judeţean Vâlcea, la Consiliul Local din Râmnicu Vâlcea. Cei de acolo ar fi trebuit să ţină cont că Oltchim e un brand internaţional, e mândria acelui oraş. Dacă factorii de decizie locali se implicau serios, nici nu mai era nevoie de banii oferiţi de Primăria Generală a Capitalei.

Credeţi că ar fi suficient sprijinul financiar al Consilului Local sau Judeţean pentru viitorul Oltchimului?

Evident că nu. Pe lângă banii oferiţi de municipalitatea vâlceană, viitorul echipei depinde şi de baremul salariilor jucătoarelor. Dacă mă uit acum pe statele de plată, mă ia ameţeala. Sunt de părere că toate contractele trebuie revizuite astfel: salariu fix, plus bonusuri de performanţă. Dacă nu-şi îndeplinesc obiectivele, rămân cu salariul fix, dacă le îndeplinesc, primesc bani în plus.

Dacă Oltchim ratează finala, consideraţi că Jakob Vestergaard ar trebui demis?

Nu găsesc niciun motiv ca Vestergaard să fie schimbat. Echipa a jucat foarte bine în acest sezon. Totuşi, nu trebuie să uităm că Radu Voina sau Gheorghe Tadici au fost demişi, chiar dacă au calificat şi ei Oltchimul în semifinalele Ligii Campionilor în trecut.

1,5 milioane de euro e bugetul pe care şi-l propune Oltchim pentru sezonul viitor. Acum, bugetul e de 3 milioane de euro
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite