CM 2014. Singurul fotbalist care a fost căpitanul naţionalei sale la patru turnee finale ale Cupei Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafa Marquez
Rafa Marquez

A participa la un turneu final de campionat Mondial este o mare onoare, însă a fi şi căpitanul naţionalei tale este mai mult decât atât.

FIFA l-a desemnat pe Rafael Marquez omul meciului Mexic- Croaţia 3-1 şi a avut de ce. Veteranul aztecilor a înscris un gol şi a contribuit decisiv la încă unul, nelăsând să se vadă nici că joacă fundaş central şi nici că a împlinit în februarie 35 de ani. Aportul lui Rafa la performanţa Mexicului, care trece pentru a şaptea oară consecutiv în optimile Cupei Mondiale, a fost decisiv. Iar revenirea lui la naţională a fost ca o mană cerească. Marquez renunţase să mai joace sub tricoul verde la finalul anului trecut, dar afost convins să se întoarcă şi să-şi conducă colegii la al patrulea turneu final. Mexicanul este singurul jucător din lume care a avut această onoare.

VIDEO Reportaj de pe Copacabana: "Aveţi grijă la telefoanele mobile"

A preluat banderola în 2002, când avea 23 de ani, şi de atunci o ţine pe braţ. Rafa e de departe cel mai titrat fotbalist mexican, depăşindu-l ca popularitate pe celebrul Hugo Sanchez, omul care a juact şapte ani la Real Madrid şi a fost coleg de cameră cu Gică Hagi. Marquez a preferat rivala „galacticilor” şi a îmbrăcat timp de şapte sezoane tricoul Barcelonei, după ce se remarcase patru ani la AS Monaco. Se gândea să-şi încheie cariera la Barca, pentru care a cucerit 12 trofee, dar un contract avantajos pus pe masă de americanii de la New York Red Bulls şi perspectiva unei viaţi mai aproape de casă i-au schimbat planurile. Aşa a ajuns în MLS, intrând, alături de Mattheus, Donadoni, Beckham, Henry, Nesta ori Djorkaeff, în galeria vedetelor care la apus de carieră au jucat peste Ocean.


Rafael Marquez Alvarez, pe numele său întreg, n-a pus ghetele în cui la americani şi s-a întors în ţara natală, la Leon, una dintre echipele de tradiţie ale Mexicului, pe care anul trecut a condus-o spre primul titlu din ultimii 14 ani. Figură legendară a fotbalului mexican, Rafa nu doar că şi-a condus naţionala la patru turnee finale, dar a şi marcat la ultimele trei. Ar fi putut fi un recordmen absolut al fotbalului aztec, dacă în 1998 n-ar fi fost omis din lotul naţionalei sale care a participat la Mondialul din Franţa. Era doar un tânăr jucător atunci, debutase la naţională, dar selecţionerul de atunci n-a mizat pe serviciile sale.

Îi plac femeile mai mari
Rafa Marquez Alvarez este fiul unui fost fotbalist mexican, Rafael Marquez Esqueda, decedat la 54 de ani din cauza unei boli de ficat. Fiul său a dus tradiţia sportivă mai departe, dar a avut şi o viaţă personală destul de agitată. El s-a însurat la 22 de ani cu o actriţă de telenovele, Adriana Lavat (drepta), mai mare decât el cu şase ani. Din acest mariaj au rezultat doi copii Santiago Rafael Marquez şi Rafaela Marquez, însă relaţia s-a distrus după ce în presă au apărut informaţii conform cărora Rafa îşi înşela nevasta cu fotomodelul Jaydy Michel (stânga). Zvonurile s-au dovedit adevărate, deoarece după separarea de Adriana, Rafa s-a însurat cu Jaydy, şi ea mai mare decât el, însă doar cu patru ani.

rafa
jay


123 de meciuri şi 16 goluri are Rafael Marquez la naţionala Mexicului

Marquez e primul mexican din istorie care a câştigat Liga Campionilor, pe care a cucerit-o cu Barcelona în 2006
 

CLICK AICI  pentru a raspunde testului de cunoştinţe despre CM şi poţi câştiga o tabletă

CLICK AICI pentru a paria pe meciurile de la CM şi poţi câştiga o tabletă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite