Cheia meciului Halep-Williams divulgată chiar de antrenorul Serenei. Detaliul statistic care face din Simona o forţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams, a analizat în emisiunea "The Coach", difuzată de Eurosport, un aspect statistic deosebit de interesant din jocul Simonei Halep.

Cu puţin timp înainte de meciul Simona Halep-Serena Williams, din sferturile de finală la US Open, Patrick Mouratoglou a analizat cheia partidei, în cadrul emisiunii "The Coach", pe care o prezintă la Eurosport. 

Potrivit datelor statistice interpretate de Mouratoglou, Simona Halep a câştigat, în medie în 2016, 49% dintre game-urile în care adversara s-a aflat la serviciu, detaliu statistic care o face a doua cea mai bună jucătoare la primire din circuitul WTA, după Angelique Kerber. 

La US Open, procentul breakurilor făcute de Simona a urcat spectaculos, până la 63%. Graţie ochiului ager şi a jocului de picioare, Simona Halep a reuşit în cele patru meciuri jucate până acum la Flushing Meadows să returneze 93% dintre mingile pe primul serviciu al adversarelor. În plus, a reuşit să câştige la US Open 62% dintre mingi pe primul serviciu al adversarelor.

Patrick Mouratoglou spune, totuşi, că Simona este pe cale să întâlnească adversarul suprem pentru un jucător aflat la primire: pe Serena Williams, care a servit în 35 de ghemuri la Flushing Meadows, reuşind 42 de aşi. Pe serviciul ei au existat doar şase egalităţi şi doar o minge de break. În ceea ce priveşte dublele greşeli, Serena a comis şapte în patru partide. Rata de reuşită a primului serviciu al liderului WTA a fost între 60 şi 68 la sută. Convertirea în puncte a primului serviciul a fost între 82 şi 93 la sută. 

Lui Halep îi place să facă un pas mare în spatele liniei de fund, când se află la primire. În plus, face o mişcare amplă a braţului când loveşte mingea. În medie, Simona Halep a stat la o distanţă de 1,64 metri în spatele liniei de fund când s-a aflat la primire. 

Statistica mai arată însă că, în jocurile cu Serena, Simona s-a retras şi mai mult, până la o distanţă medie de 1,73 metri, în spatele liniei de fund. Însă retrăgându-se şi mai mult, Simona măreşte distanţa între ea şi mingea servită de Williams, precum şi distanţa pe care trebuie s-o parcurgă pentru a reveni în joc după retur. 

Practic, distanţa dintre punctul în care mingea Serenei aterizează în careul de serviciu şi locul în care Simona se găseşte în momentul în care returnează este, în medie, de 6,7 metri. Pentru Simona, o jucătoare de 1,68 metri şi o amplitudine a braţelor pe măsură mai redusă, devine şi mai complicat să ajungă la mingile servite de Serena atunci când se retrage mult deoarece acestea capătă înălţime atunci când sunt lovite puternic şi cu efect lateral sau vertical. 

Patrick Mouratoglou o aduce în discuţie, pentru comparaţie, pe Angelique Kerber. Spre deosebire de Simona, Kerber stă la doar 34 de centimetri în spatele liniei de fund a terenului atunci când se află la primire cu Serena. În ultima întâlnire Halep – Williams, de la Indian Wells, Simona a reuşit să returneze doar 74% dintre mingile servite cu primul serviciu de Serena şi a câştigat doar 28% dintre aceste puncte. Comparativ, în ultimul meci Kerber-Williams, Angelique a returnat 86% dintre mingile cu primul serviciu ale Serenei şi a câştigat 38% dintre aceste puncte. 

Atuul lui Kerber, care-i permite să stea la o distanţă de doar 34 de centimetri de linia de fund când se află la primire cu Williams, este că are o viteză de reacţie mai mare şi o mişcare a braţelor mult mai scurtă comparativ cu Halep. Statistica arată că atunci când Serena a servit cu 200 de kilometri la oră, Angelique Kerber a reacţionat şi a returnat mingea extrem de rapid. S-a calculat că au fost doar 0,256 de secunde între începutul mişcării de rotaţie a braţelor şi momentul lovirii mingii. 

Acesta este motivul pentru care, în meciul cu Serena Williams, mişcarea de rotaţie amplă a braţelor practicată de Simona ar putea să-i dezavantajoasă. Întrebarea-provocare pe care o lansează la final Patrick Mouratoglou, analistul Eurosport şi antrenorul Serenei Williams, este “nu neapărat dacă Simona Halep ar trebui să-şi adapteze/schimbe jocul la primire în meciul cu Williams, ci dacă poate face acest lucru”.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite