Articol publicitar

Cât de periculoase sunt jocurile de noroc? Vezi sfatul psihologului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
betting

Fie că este vorba de pariuri tradiţionale - jocuri de cărţi, de noroc, curse, meciuri - sau pariuri online, plasate individual sau printr-o agenţie intermediară, cei care apelează la acest tip de câştiguri suplimentare sunt deseori stigmatizaţi, evitaţi şi, uneori, chiar izolaţi.

Potrivit unui studiu asupra pariurilor online, publicat în martie 2014 şi realizat la cererea Comisiei Europene, în ultimii 10 ani, piaţa pariurilor online a crescut foarte mult, ajungând de la statutul de show pe internet la cel de industrie globală substanţială.

Şi în România, fenomenul dă semne că ia amploare. În ţara noastră există deja o primă agenţie de pariuri online licenţiată, iar din ce în ce mai multe agenţii de pariuri online îşi dezvoltă o interfaţă a site-ului în limba română. Şi nu sunt puţine.

Totuşi, evoluţia rapidă a industriei de profil (potrivit estimărilor din pieţe, în 2012, existau aproximativ 6.8 milioane de clienţi ai serviciilor de pariuri online) a dat naştere unor îngrijorări în privinţa efectului asupra dimensiunii „patologice“ şi/sau „problematice“ a pariurilor.

Deci, dacă pariezi - online sau în persoană, ai o problemă de ordin psihic, sau eşti doar iresponsabil?

Eşti sau nu pe drumul către dezastru?

Psihologul Marian Petu spune, într-un interviu acordat pariurix.com, că dependenţa prezintă o stare de subordonare, de supunere faţă de cineva sau ceva. De cinci ani, de când profesează, 10-12 persoane, în medie pe an, îi solicită consiliere psihologică pentru a scăpa de acest viciu.

Totuşi Petu o diferenţă între a avea o problemă cu pariurile şi dependenţa de pariuri.

„Problema dependenţei este dată de frecvenţa cu care este alimentat acest obicei, pe când o problemă legată de jocurile de noroc poate să fie doar un caz izolat, fără să urmeze o repetiţie în acest sens.
E adevărat însă că poate să fie o problemă mai mare sau mai mică, în funcţie de sumele jucate şi pierdute.“

În plus, Petu consideră că statul social şi vârsta sunt factori care determină manifestări legate de această dependenţă, diferenţele fiind date de cantitate, nu de calitate.

„Ca şi exemplu, putem spune că în perioada tinereţii se poate manifesta o dependenţă mai accentuată, comparativ cu o vârstă mai înaintată. 

Tot aici putem vorbi şi de priorităţile care se schimbă odată cu înaintarea în vârstă şi menţionez acest termen pentru că sunt persoane, tineri în special, care ajung dependenţi de astfel de jocuri pentru că nu au alte priorităţi în viaţa lor.
Iar în ceea ce priveşte expunerea faţă de acest domeniu, consider că sunt expuse persoanele care nu reuşesc să conştientizeze suficient de mult care sunt efectele negative pe care le poate aduce în viaţa lor o astfel de dependenţă.“

Caracteristicile pariorului dependent

Potrivit psihologului Samenow, indivizii care fac asemenea alegeri operează conform proceselor de gândire caracteristice minţii criminale. Acestea includ:

  • Aşteptări nerealiste
  • Căutarea unor recompense pentru un efort minim
  • Optimism exagerat când (singura ta opţiune este să) te bazezi pe o eventuală “lovitură” mare
  • Blocarea elementelor care te duc către conştientizarea consecinţelor
  • Îi mint (prin omisiune şi intenţionat, prin înfăptuire) pe alţii care i-ar putea considera responsabili
  • Trădarea încrederii ( de exemplu, a membrilor familiei, a colegilor de muncă)

Când este confruntat şi făcut responsabil, aşa-numitul parior „compulsiv“ ar putea susţine că a devenit „dependent“. Asta înseamnă că s-a afundat atât de adânc încât renunţarea este dificilă. Totuşi, aşa cum tinerii se străduiesc să renunţe la multe obiceiuri urâte odată ce ele i-au costat scump, pariorul „dependent“ poate face acelaşi lucru. Unii au nevoie de ajutor, în timp ce alţii reuşesc singuri prin efort constant.

Care este soluţia pentru adicţie

A face un pariu înseamnă să faci, de fiecare dată, un exerciţiu de alegere. Pariorul împătimit poate face o serie de alegeri pentru a se abţine şi a duce o viaţă responsabilă, chiar dacă decide să facă acest lucru în urma producerii unui dezastru.

Chiar dacă adicţia de pariuri este cauzată, la origini, de anumite procese biologice, revenirea din adicţie necesită o motivare din partea celor vizaţi pentru a face schimbări semnificative. Toate adicţiile sunt, fundamental, comportamente. Iar majoritatea comportamentelor umane sunt comportamente învăţate, deprinse. Iar acest lucru este valabil şi pentru comportamentul adictiv.

Conştientizarea tuturor aspectelor care ţin de jocurile de noroc şi deţinerea controlului asupra impulsului de a frecventa casele de pariuri sau sălile de casino reprezintă unul dintre paşii către eliminarea comportamentului adictiv, potrivit psihologului Marian Petu.

Cât despre tratamentele specializate, Petu spune că „procentul lor de reuşită poate fi şi de  100% atât timp cât persoana cere suferă de această dependenţă respectă cu stricteţe paşii programelor de recuperare. Cu alte cuvinte, reuşita în eliminarea acestui viciu este direct proporţională cu deschiderea persoanei faţă de programul de recuperare şi faţă de specialistul care este solicitat.“

Pariurix.com avertizează asupra riscului la care vă expuneţi prin accesarea platformelor online de pariuri şi recomandă moderaţie în utilizarea acestui tip de servicii.

Pariurix.com este o revistă online despre pariuri sportive, pariuri online, poker, cazino şi alte jocuri de noroc, şi pune la dispoziţia vizitatorilor recenzii ale agenţiilor de pariuri, cazinouri, camere de poker şi alte site-uri de jocuri de noroc, avancronici, ponturi şi alte informaţii de profil.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite