Bilanţul Jocurilor Olimpice de Iarnă: românii au fost cei mai mulţi dintre cei mai slabi. Olandezii, cei mai eficienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eva Tofalvi (35 de ani) visa la o medalie la a cincea şi, probabil, ultima ei participare la o ediţie a JO
Eva Tofalvi (35 de ani) visa la o medalie la a cincea şi, probabil, ultima ei participare la o ediţie a JO

Americanii de la „USA Today“ au analizat ceea ce s-a întâmplat între 7 şi 23 februarie în Rusia şi au ajuns la o concluzie tristă pentru delegaţia tricoloră.

Olandezii sunt cei mai deştepţi oameni de pe pământ. OK! E o exagerare. Olandezii nu sunt cei mai deştepţi oameni din lume, însă, cu siguranţă, au o strategie strălucită, atunci când vine vorba de Jocurile Olimpice de Iarnă. O strategie care a dat roade din plin la Soci.

Pe scurt, Olanda, o ţărişoară cu o populaţie de 17 milioane de oameni, aproape cât România, a trimis o delegaţie formată din 41 de sportivi la Soci. Dintre aceştia, 29 au participat la diferite probe de patinaj viteză, adică disciplină pe care olandezii şi-au concentrat toată atenţia şi eforturile. Rezultatul? 24 de medalii cucerite, de trei ori mai multe decât la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver, în 2010!

România, cea mai ineficientă delegaţie

Datorită rezultatelor obţinute la Soci, batavii se pot lăuda cu faptul că au avut cei mai productivi sportivi dintre toate cele 88 de ţări participante. Olanda a luat 24 de medalii cu 41 de atleţi, în timp ce Canada, cu 180 de sportivi, a luat doar o medalie în plus!

Astfel, nu e de mirare că într-un clasament al eficienţei, Olanda conduce detaşat:

*Olanda – O medalie la fiecare 1,7 atleţi.

*Belarus – O medalie la fiecare patru sportivi.

*Norvegia – O medalie la fiecare 5,2 atleţi.

Prin comparaţie, România şi Estonia se pot „lăuda“ că au avut cele mai ineficiente delegaţii la Soci: 24 de sportivi, zero medalii!  

Rusia, premieră după 62 de ani

Cu aprobarea lui Vladimir Putin, ruşii au organizat cea mai scumpă ediţie a Jocurilor Olimpice din istorie, pompând 52 de miliarde de dolari în evenimentul de la Soci. 

Bineînţeles, după o asemenea investiţie, gazdele şi-au luat toate măsurile pentru a se asigura că propaganda dorită de Putin va fi un succes total. Fie că au naturalizat sportivi, care au câştigat titluri olimpice, fie că au beneficiat de arbitraje care au scandalizat lumea sportului, ruşii au izbutit o premieră după 62 de ani: locul 1 în clasamentul total al medaliilor şi locul 1 în clasamentul medaliilor de aur!

De altfel, de-a lungul istoriei Jocurilor Olimpice de Iarnă, doar patru ţări-gazdă au reuşit să se claseze pe locul 1 în clasamentul medaliilor: SUA (1932), Norvegia (1952), Canada (2010) şi Rusia (2014).

Belarus, revelaţia JO

Dacă succesul olandezilor la patinaj viteză era de aşteptat, iar ruşii au recurs la tot felul de manevre pentru a lua cât mai multe medalii, în schimb, a existat şi o ţară care a depăşit toate aşteptările la Soci.

Până la Jocurile Olimpice din 2014, Belarus mai participase la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice. 

Bilanţul? O medalie de aur. La Soci, sportivii din Belarus au cucerit şase medalii, dintre care cinci de aur! Eroina ţării a devenit biatlonista Darya Domracheva, care a luat trei medalii de aur de una singură. 

Cum s-au dus nemţii şi americanii în cap?

Faţă de acum patru ani, Germania şi SUA au înregistrat cele mai drastice scăderi în clasamentul medaliilor. În cazul nemţilor, explicaţia e simplă: odată ce s-au încheiat probele de sanie, unde sportivii din Germania au cucerit patru medalii de aur, a început declinul. Drept urmare, nemţii au înregistrat cele mai proaste rezultate la o ediţie a Jocurilor Olimpice din ultimii 46 de ani!

La declinul americanilor au contribuit următorii factori:

*Pentru prima dată după 1936, nicio medalie la patinaj artistic individual.

*Pentru prima dată după 1984, nicio medalie la patinaj viteză.

*Vedetele delegaţiei, Shaun White, Bode Miller, Lindsey Vonn şi Shani Davis au cucerit o singură medalie de bronz.

Ca o consolare mică, americanii se pot lăuda cu cele mai multe medalii de bronz cucerite la Soci: 12.

26

de ţări dintre cele 88 participante la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci au reuşit să câştige cel puţin o medalie.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite