ANALIZA „Fetele de aur“ din handbal riscă să se piardă! Au câştigat Mondialul Under 18, dar sunt ignorate acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul handbalului feminin ar trebui aşezat pe umerii jucătoarelor care au câştigat „aurul” la Mondialul Under 18 din această vară.  Însă acestea nu-şi găsesc un loc în Liga Naţională.

Echipa naţională de handbal feminin a încheiat Campionatul European pe locul nouă. Turneul din Ungaria şi Croaţia a scos la iveală încă o dată punctele nevralgice ale acestei formaţii: o fragilitate psihică în momente-cheie, un joc centrat pe două-trei handbaliste şi un antrenor incapabil să transmită vreo indicaţie cu serenitate şi fără scrâşnit din dinţi.
În handbalul românesc există totuşi o echipă ce a ieşit din tiparul senioarelor. E vorba de naţionala Under 18, care a stârnit un adevărat boom mediatic în vara acestui an, odată cu succesul de la Campionatul Mondial din Macedonia. „Tricolorele” conduse de Aurelian Roşca au cucerit locul 1 la competiţia amintită, la capătul unui turneu încheiat cu o finală perfectă, 32-21 în faţa Germaniei.

În mod normal,cluburile din prima ligă ar fi trebuit să pornească licitaţia pentru handbalistele „de aur”. „E vital pentru ele să-şi găsească o echipă la care să joace, să progreseze”, opina şi Cristian Gaţu la vremea respectivă. Concluzia amară după patru luni de la succesul din Macedonia e că nicio handbalistă nu a făcut paşi vizibili spre marea performanţă şi singura jucătoare care apare constant în Liga Naţională e Cristina Laslo. Şi asta doar în ultimul timp, de când echipa e antrenată de Carmen Amariei.

Citeşte aici un interviu cu Cristina Laslo: "Am fost dorită de Buducnost"

Bazaliu, cumpărată pentru echipa a doua

În afara căpitanului Cristina Laslo, Mondialul din august a scos-o „la lumină” pe Bianca Bazaliu. Interul stânga de 17 ani a fost golgetera României în Macedonia (76 de reuşite) şi a fost imediat asemuită cu Neagu pentru şutul puternic. Bazaliu a fost cumpărată de la Slatina de CSM Bucureşti, în schimbul a 10.000 de euro, dar prezenţele ei în prima echipă a clubului din Capitală pot fi numărate pe degete. Într-o trupă care cuprinde nouă jucătoare străine, printre care o suedeză (Torstenson) şi o ucraineancă (Glibko) pe postul ei, Bazaliu a prins rar lotul, fiind mai mereu trimisă la formaţia a doua, în eşalonul secund. La CSM a venit şi portarul Mădălina Ion, de la Rapid, dar tot ca o soluţie de rezervă.

Ce spun oficialii de la CSM Bucureşti despre situaţia Biancăi Bazaliu şi a Mădălinei Ion

Cât despre celelalte campioane mondiale, ele au rămas la echipele din liga secundă sau de junioare la care evoluau şi înaintea Campionatului Mondial. Motivul? În afara cluburilor cu bani, ca Baia Mare sau CSM Bucureşti, care se axează pe handbaliste străine şi cu experienţă, grupările cu un nivel financiar mai redus nu au găsit resurse pentru a cumpăra o campioană mondială, pe care se cer câteva mii de euro.

Antrenorul Aurelian Roşca e de părere că handbalistele meritau mai mult: „Fie n-au avut oferte, fie nu li s-a dat drumul. E păcat, pentru că ar avea loc în liga naţională. Doar Laslo joacă constant la Cluj, Bazaliu are apariţii sporadice, iar restul sunt în liga a doua, care nu e de un nivel extraordinar. Pentru cele mai multe dintre ele e şi un an mai dificil pentru că au Bacalaureatul. Niciuna nu a acumulat destulă experienţă pentru a juca la Europeanul de acum. Cred, totuşi, că la preliminariile pentru Olimpiada din 2016 vor fi convocate câteva”, e de părere Roşca.

Se pregătesc de EURO 2015

Lotul care a câştigat „aurul” în Macedonia a avansat in corpore la categoria Under 19 şi va juca în aprilie trei meciuri de calificare pentru Europeanul din vară, de la Valencia.  România va evolua într-un turneu în Slovacia alături de ţara gazdă, Serbia şi Kosovo, iar primele două echipe merg în Spania.
Formaţia antrenată de Aurelian Roşca şi Gavrilă Kozma a susţinut recent trei amicale în Oltenia (Craiova, Caracal şi Slatina), câştigând cu Ungaria şi Spania şi fiind învinsă la un gol de Danemarca. Laslo şi Bazaliu au fost din nou printre cele mai bune, iar în lot au mai apărut şi alte handbaliste, ca Iulia Dumanska (portar Baia Mare) sau Loredana Vârtic (HCM Roman). 
 

Ce au făcut alte echipe

Muntenegru are trei jucătoare la EURO 2014

România a trecut în semifinalele Mondialului Under 18 de Muntenegru. Trei dintre adversarele noastre au fost convocate la naţionala mare pentru Europeanul de senioare din această perioadă: Jaukovici, Ramusovici şi Malovici. Handbalistele de perspectivă au fost strânse la „satelitul” lui Buducnost de la Danilovgrad.

Ungaria ne-a bătut cu o handbalistă de 18 ani

Deşi nu a jucat în iulie în Macedonia, din cauza unei accidentări, Gabrielle Toth a fost convocată pentru Europeanul de acum. Handbalista de 18 ani a bătut România cu cele două goluri ale sale din finalul partidei, cu două aruncări de la şold.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite