ANALIZĂ România a pierdut primele două meciuri la Mondialul de Rugby, dar va forţa victoria în ultimele meciuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala României a pierdut primele două jocuri de la Campionatul Mondial de Rugby, acestea fiind două eşcuri asumate, în condiţiile în care Franţa şi Irlanda sunt formaţii net superioare valoric, dar următoarele două meciuri, cele contra Canadei şi a Italiei, pot aduce măcar un rezultat pozitiv.

Prezent în studioul „Adevărul Live” înaintea plecării spre Cupa Mondială, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, fostul mare internaţional Haralambie Dumitraş, a spus că România mizează pe cel puţin o victorie la competiţia din Anglia. El a detaliat, afirmând că împotriva Franţei şi a Irlandei, pozitive ar fi şi două înfrângeri la scor onorabil, dar la meciurile cu Italia şi Canada „stejarii” trebuie să forţeze măcar o victorie. „Nu ne putem compara cu Irlanda şi Franţa, deoarece există un decalaj imens între valoarea lor şi valoarea noastră”, a explicat „căpitanul de la Auch”.
Primele două meciuri din grupa noastră au trecut, iar până acum vorbele preşedintelui FRR s-au adeverit. Franţa şi Irlanda au fost mult peste noi şi n-am avut nicio şansă să facem supriza, poate cu excepţia primelor 30 de minute din meciul contra „cocoşilor galici”. Discutabil este doar cât de onorabile pot fi socotite înfrângerile cu 11-38 şi 10-44, iar aici argumentele sunt pro şi contra. Dacă ne uităm la Australia – Uruguay 65-3, la Argentina – Georgia 54-9 sau Irlanda – Canada 50-7 atunci putem ţine capul ridicat, însă dacă privim spre Africa de Sud – Japonia 32-34 sau spre Tonga- Georgia 10-17 atunci ar trebui să ne punem semne de întrebare.
A fost clar de la bun început că România se situează pe ultimul nivel valoric al echipelor prezente la turneul final. Clasamentul mondial în rugby nu e la fel de mincinos precum cel din fotbal, unde România este pe locul 7 în lume. El chiar reflectă valoarea echipelor, iar faptul că „stejarii” sunt pe locul 17, între cele 20 de participante la CM, e direct proporţional cu ce am arătat pe teren.
Ce ar fi de semnalat după primele două meciuri ale echipei noastre? Din punct de vedere al jocului,  în primul rând faptul că în ambele partide am avut câte un jucător eliminat, pentru erori caracteristice lipsei de disciplină, iar acest lucru ne-a costat, ulterior, primirea a câte două eseuri. România a reuşit în fiecare meci câte un eseu, ceea ce pare puţin, dar nu e tocmai aşa, ţinând cont de valoarea adversarilor. Canada şi Italia, echipe pe care le vom întâlni în următoarele partide, au realizat mai puţin decât „stejarii” şi tocmai de aceea forţarea unor rezultate pozitive cu aceste două echipe reprezintă obiective realiste.


Faţă de Cupa Mondială trecută, cea din 2011, din Noua Zeelandă, la nivel de rezultate, România stă la fel. De bine sau de prost, depinde cum privim lucrurile. Acum patru ani, în primele două partide ale „stejarilor”, Scoţia – România 34-24 şi Argentina – România 43-8 ţineau naţionala pe ultimul loc, fără niciun punct. A urmat un 67-3 administrat de Anglia şi un 25-9 de Georgia, în ultimul meci, cel în care ne pusesem mari speranţe.  Comparativ cu 2011, grupa de acum pare mai accesibilă, deoarece Italia (locul 15 mondial) şi Canada (locul 18 mondial) sunt adversari cam de calibrul nostru. Care însă au arătat o formă foarte bună în meciul direct, tranşat de peninsulari pe muchie de cuţit.
După cele două eşecuri de la Londra, „stejarii” au plecat ieri spre Leicester, oraş în care pe 6 octombrie, de la ora 18.45, vor întâlni Canada. De acolo, delegaţia se va deplasa în Ţara Galilor, zona natală a antrenorului Lynn Howells, pentru ultimul meci, cel cu Italia, de pe 11 octombrie, de ora 16.30. Două victorii în aceste partide ne-ar asigura pe loc prezenţa la următoarea Cupă Mondială, cea din Japonia (2019). E totuşi destul de puţin probabil ca echipa să reuşească asta, în ciuda faptului că Lynn Howells se arată încrezător. „Faptul că am luptat mereu până la capăt ne dă speranţe”, a punctat el după înfrîngerea cu Irlanda.

Surugiu şi-a cerut soţia pe Wembley
Dacă la capitolul jocului, România încă nu străluceşte, la impresia artistică naţionala noastră a punctat decisiv după meciul cu Irlanda. Asta deoarece mijlocaşul de grămadă Florin Surugiu i-a cerut mâna prietenei sale chiar pe Wembley. După terminarea meciului , „stejarii” au făcut un semicerc la marginea terenului şi în aplauzele lor şi ale publicului rămas, jucătorul lui CSM Bucureşti a îngenuncheat şi i-a oferit un inel prietenei sale, Alexandra Cuc. Aceasta a împlinit chiar în ziua meciului 28 de ani şi a urmărit partida din tribună. Gestul lui Surugiu a făcut rapid înconjurul lumii, graţie fotografiilor şi imaginilor video, postate pe reţelele de socializare, fiind unanim apreciat.  

Irlandezul Darren Cave este atacat de Florin Surugiu în timpul meciului de la Cupa Mondială de Rugby între Irlanda şi România pe stadionul Wembley în Londra Marea Britanie FOTO Guliver/GetyImages
surugiu

Macovei, în topul placajelor
Deşi se spune că echipa României este recunoscută ca o echipă cu o înainatre foarte bună, la acest Campionat Mondial, „stejarii” stau foarte bine la capitolul placajelor. Astfel, doi dintre jucători sunt chiar în top 10 la acest capitol. Căpitanul echipei Mihai Macovei are 32 de placaje reuşite, faţă de 35 câte a cumulat georgianul Viktor Kolelishvili. Viorel Lucaci, de la Steaua, e pe locul 5 în top, cu 28 de placaje.

Statistici CM de Rugby 2015

Irlanda este echipa care a înscris cele mai multe puncte: 94
Australia a reuşit cele mai multe eseuri:14
Argentina şi Anglia sunt singurele echipe care au marcat din drop-goal
Golgheterul la zi este japonezul Ayumu Goromaru, cu 34 de puncte
Ovidiu Toniţa este prezent la a cincea Cupă Mondială, performanţă pe care o mai au doar samoanul Brain Lima, retras între timp, şi italianul Mauro Bergamasco.
Cea mai slabă echipă de până acum Uruguay, care n-are niciun punct şi un golaveraj de 12-119.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite