ANALIZĂ Naţionala României joacă la zero, ca marii jucători de whist. Din 1968 n-a mai înscris atât de puţin într-un an
0România nu bate pe nimeni de trei meciuri, a înscris un singur gol anul acesta, dar e în grafic pentru calificarea la Euro 2016.
Aşa cum un jucător iscusit de whist e capabil să câştige jucând la zero, naţionala României merge spre Euro 2016 fără să bată pe nimeni. „Tricolorii” au bifat al treilea egal consecutiv fără gol marcat şi se îndreaptă spre turneul final, ajutaţi şi de jocul celorlalte rezultate. Naţionala suferă însă vizibil şi pare o trupă preocupată în principal să se apere exact şi abia apoi să câştige.
De ce n-a învins România echipa Greciei,o naţională care s-a remarcat a fi ruşinea acestor preliminarii? În primul rând pentru că a jucat la fel de previzibil şi de fricos ca şi în meciurile cu Ungaria şi Irlanda de Nord, refuzând parcă să conştientizeze că ne aflăm într-o grupă cu echipe modeste.
Secetă ca în 1968
Naţionala se află în încredibila situaţie în care în primele nouă luni ale anului să nu fi marcat decât un singur gol, cel reuşit de Keşeru, contra Insulelor Feroe. S-a mai întâmplat o singură dată să ne confruntăm cu o asemenea secetă, în 1968, când România a înscris un singur gol tot anul, pe vremea când selecţioner era Angelo Niculescu.
Lipsa de eficacitate a echipei este pusă de Anghel Iordănescu pe seama absenţei limpezimii în faţa porţii, iar ca soluţii de rezolvare a problemelor se aşteaptă revenirea unor fotbalişti precum Marica, Bogdan Stancu şi Rusescu. „Poate cu ei vom fi mai eficienţi”, a spus Iordănescu. Nimic însă despre conservatorismul evident al acestuia, demonstrat şi de faptul că a acceptat cu greu folosirea lui Budescu, cel mai în formă jucător din campionatul intern. „Pentru Budescu e greu să joace la un asemenea nivel şi să dea un randament fantastic. A avut două situaţii din care putea marca, dar din păcate nu a făcut-o”, a explicat „Generalul”. Surprinzător, deşi este cel mai bun executant de lovituri fixe, Budescu n-a fost lăsat să bată niciun corner, cele mai multe dintre ele fiind executate de Torje, din păcate fără a genera pericol în careul advers.
O altă întrebare care i se poate adresa lui Anghel Iordănescu este de ce Florin Andone, care are totuşi un sezon în spate în Spania, cel mai tare campionat al lumii, a fost folosit numai 10 minute, în condiţiile în care Keşeru nu s-a lipit la gol nici cu Irlanda de Nord, nici cu Ungaria şi nici cu Grecia?
Absenţa lui Sânmărtean a influenţat posesia
Selecţionerul a dezvăluit la finalul partidei că n-a luat deloc în calcul varianta de a juca şi cu Sânmărtean şi cu Budescu în acelaşi timp. Titularizarea celui de-al doilea a provocat pierderea posesei mingii, în meciul cu grecii, România deţinând balonul în 51% din timp, în vreme ce în Ungaria am controlat partida 58 %. Chiar dacă cifrele par în favoarea lui Sânmărtean, randamentula cestuia din ultimele două partde este departe de ce arăta el anul trecut în preliminarii şi este absolut clar că transferul de la Steaua la Al Ittihad, în Arabia Saudită, e un pas înapoi pentru el.
Cu patru puncte ne calificăm
Trecând însă peste evidentele probleme din jocul României, situaţia calificării rămâne deschisă şi chiar favorabilă tricolorilor. De mare ajutor ne-a fost Irlanda de Nord care a egalat Ungaria în prelungirile partidei de la Belfast şi a menţinut diferenţa de trei puncte dintre noi şi maghiari. În acest moment, România mai are nevoie de patru puncte din partidele cu Finlanda (acasă) şi Feroe (deplasare), pentru a fi sigură de calificarea directă la turneul final, puncte pe care în mod normal le va obţine. Calificarea nu poate fi sărbătorită însă decât după meciul din Feroe, fapt care i-a provocat fostului internaţiuonal Gabi Balint o remarcă amară: „O să ieşim în stradă după un meci cu Feroe”.
Ultimul meci pierdut de România a fost în iunie 2014, 1-2 cu Algeria, într-un amical
12 milioane de euro va primi fiecare echipă participantă la Euro 2016