ANALIZĂ Halep, regina neîncoronată a tenisului: cifrele dovedesc că Simona e cea mai bună din circuitul feminin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep
Simona Halep

Pe zgură şi pe iarbă, Simona are cel mai bun bilanţ dintre jucătoarele aflate acum în Top 10 mondial. Românca a ratat însă principalele obiective din ultimele două luni şi jumătate: câştigarea unui Grand Slam şi urcarea pe locul 1 mondial.

Mereu aproape, niciodată acolo. Aceasta concluzie poate rezuma ultimele săptămâni pe care Simona Halep le-a avut în circuitul feminin.

În finala de la French Open, la 6-4 şi 3-0 în setul doi, constănţeanca de 25 de ani a fost la trei game-uri de a câştiga primul titlu de Mare Şlem. Atunci a cedat în faţa lui Ostapenko. În sferturile de la Wimbledon, la 7-6 şi 5-4 în tie-break-ul din setul doi cu Konta, Simona a fost la două puncte de câştigarea meciului, de accederea în semifinale şi de urcarea pe locul 1 mondial, o premieră pentru o româncă. Chiar dacă a servit de două ori, Halep a pierdut ambele puncte şi apoi şi tie-break-ul cu 5-7. A fost începutul sfârşitului pentru sportiva din România care a cedat în decisiv: 4-6.

Pentru Halep urmează o vacanţă după sezoanele de zgură şi de iarbă, iar la finalul lunii, românca va zbura spre America pentru a se pregăti pe hard, înainte de US Open (28 august – 10 septembrie). 

Cu ce rămâne însă Halep după primul meci de simplu jucat pe zgură, la Stuttgart, la 26 aprilie, şi eşecul de marţi cu Johanna Konta, pe iarba de la Wimbledon? „Adevărul“ vă prezintă concluzia acestor 76 de zile.

Stă pe 2, dar e de locul 1

Analiza perioadei amintite arată că Simona Halep are cel mai bun bilanţ dintre toate jucătoarele din Top 10. Cu un procentaj de 82,7% de meciuri câştigate, constăţeanca e înaintea lui Svitolina şi la o distanţă mare de Pliskova şi de Kuzneţova, care completează podiumul.

Halep a adunat cele mai multe victorii din Top 10 în ultimele două luni şi jumătate şi doar Svitolina a fost învinsă de mai puţine ori decât ea. De aceea, regretul e şi mai mare că Simona a ratat, în trei rânduri, urcarea pe locul 1 WTA: la finala de la French Open şi în sferturile de la Eastbourne şi Wimbledon. 

În următorul clasament mondial, Pliskova va ajunge lider mondial, Halep va fi pe doi, iar Kerber pe trei, însă Simona are un bilanţ demn de locul 1. 

Plusuri: constanţa şi calmul

Ultimele 76 de zile au arătat că Halep e cea mai constantă sportivă din elita tenisului feminin – începând de săptămâna viitoare va fi şi cea mai longevivă din Top 10 – şi că românca a devenit şi mai matură. Ocupanta locului 2 WTA aproape că a eliminat în totalitate crizele de furie, reuşind să treacă de multe ori cu calm peste momentele dificile din timpul jocurilor.

„Darren Cahill a făcut o treabă excelentă cu Simona. A făcut ca ea să-şi dea seama că are nevoie să-şi schimbe atitudinea. A ameninţat-o că, dacă nu-şi va controla crizele de nervi, nu va mai lucra cu ea. Poate că, într-o astfel de situaţie, alte jucătoare ar fi zis: <<Dă-l naibii! Îmi găsesc alt antrenor>>. Dar Simona s-a schimbat în bine“, a remarcat şi John McEnroe, în timpul comentariului meciului cu Konta.

Din punct de vedere al rezultatelor, trofeul cucerit pentru al doilea an consecutiv la Madrid a fost încununarea eforturilor Simonei. Iar finala de la French Open, repetată după cea din 2014, a arătat că, dacă va fi să câştige un Grand Slam, Halep va reuşi acest lucru, cel mai probabil, la Paris.

Minusuri: clachează sub presiune

Halep nu mai răbufneşte la adresa staff-ului, atunci când dă de greu în timpul partidelor, însă nici nu ştie, deocamdată, să tranşeze meciurile cu adevărat mari.

Finala pierdută cu Ostapenko la Roland Garros, sfertul de la Eastbourne cu Wozniacki şi ratarea victoriei cu Konta la Wimbledon. Iată trei semne care confirmă această teorie. „A fost o presiune foarte mare pe ea, pentru că ştia că trece pe locul 1 în cazul unei victorii şi că poate juca iar o finală de Grand Slam. Mai trebuie să ai şi şansă ca să câştigi un meci. La Roland Garros, ea a avut set şi 3-0, a avut o şansă pe care n-a fructificat-o. Pentru că nu Ostapenko a câştigat finala, Simona a pierdut-o“, a spus Ilie Năstase după eşecul înregistrat de Simona cu Konta. 

Nu vine la Bucureşti

Halep a jucat la foc automat din 26 aprilie, aşa că hotărârea ei de a renunţa la BRD Bucharest Open (15-23 iulie) n-a surprins foarte mult. Anul trecut, constănţeanca a câştigat această competiţie, trecând de Sevastova în ultimul act, 6-0, 6-0. 

Şi atunci, Simona a participat la turneu din dorinţa de a le oferi o bucurie fanilor ei din România. Acum însă, epuizată din punct de vedere fizic şi mental, Halep a intrat în vacanţă. În plus, la Bucureşti se joacă pe zgură, când sezonul pe această suprafaţă s-a încheiat şi urmează turneele de hard.

5 a fost locul ocupat de Simona Halep în clasamentul mondial la 24 aprilie, înaintea sezonului de zgură şi de iarbă.

Bilanţul jucătoarelor din Top 10 în sezonul de zgură şi iarbă

Nume Victorii / înfrângeri Procentaj

1. Kerber 7 / 6 53%

2. Halep 24 / 5 82,7%

3. Pliskova 15 / 6 71,4%

4. S. Williams 0 / 0 -

5. Svitolina 18 / 4 81,8%

6. Wozniacki 15 / 7 68,1%

7. Konta 15 / 7 68,1%

8. Kuzneţova 15 / 6 71,4%

9. Cibulkova 4 / 7 36,3%

10. Radwanska 6 /5 54,5%

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite