ANALIZĂ Diferenţă de strategie. De ce e Mutu o păcăleală şi Keşeru o confirmare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cota celui mai bun fotbalist român din ultimul deceniu e într-un picaj ameţitor, iar transferul în India va însemna probabil finalul carierei celui poreclit odată „Briliantul”.

Mutu şi Keşeru. Nu e titlul unei fabule, deşi cei implicaţi în această discuţie pot trage destule învăţăminte. „Adevărul” vă prezintă doar două cazuri de fotbalist şi strategie managerială. Concluziile le puteţi trage dumneavostră.

Adrian Mutu a venit în iarnă la Petrolul pozându-se pe un cal alb şi încercând să poarte deasupra sa lumina unui salvator. Publicul părea încântat, dar efectele acestui transfer au fost ridicole. Fotbalistic, aducerea unui star aflat în cădere liberă în ultimii ani, s-a dovedit falimentară. Mutu mai mult a împiedicat ascensiunea Petrolului, cu atât mai puţin să o potenţeze. În opt luni a făcut un singur meci mare, cel de la Plzen, din preliminariile Ligii Europa, în rest, randamentul său fiind mediocru. Nici măcar lovitura de marketing la care visau şefii ploieştenilor nu s-a produs. Tricourile cu numele lui s-au dat mult sub aşteptări, câştigul având cote simbolice.

Mutu pleacă de la Petrolul într-un moment în care clubul a realizat că are în curte un balast poleit artificial, iar cota sa de piaţă e la cel mai jos nivel. Brandul Mutu n-a adus sponsori, n-a creeat emulaţie, n-a ridicat Petrolul. La momentul actual, Mutu valorează 300.000 de euro, la fel ca Buzean (Gaz Metan), Dănănae (CSU Craiova), Străuţ (FC Braşov), Onciu (Ceahlăul) sau Milea (Oţelul), fotbalişti trecuţi şi ei de prima tinereţe, dar care n-au fost niciodată vedete. În aceste condiţii, transferul la indienii de la FC Pune, pentru fotbalistul de aproape 36 de ani e ultima şansă la un câştig financiar barosan. 


 

image

Keşeru se ridică
În vreme ce Mutu se prăbuşeşte cu o viteză ameţitoare, Claudiu Keşeru se ridică triumfător. După zece ani petrecuţi în Franţa. Keşeru a venit la Steaua tot în iarnă. La acelaşi moment cu Mutu, dar cu mult mai puţine trâmbiţe. Ba, din contră, cu destule semne de întrebare deasupra capului său. Acum, Keşeru e golgheterul Stelei, cu 18 goluri marcate în toate competiţiile, în mai puţin de două luni. Are zece goluri  în Liga I şi doar Soriano (Salzburg) şi Kramarici (Rijeka) l-au depăşit, în campionatul intern al Austriei, respectiv Croaţiei, cu 11 reuşite de fiecare. Ronaldo, Messi, Ibrahimovici, Falcao, Diego Costa sau alţii stau cuminţi în spatele lui Keşeru şi celor doi.

Steaua n-a urmărit nicio secundă să spargă norii cu Keşeru, ci doar a investit încredere într-un fotbalist, despre care se vorbise puţin spre foarte puţin în ultimii ani. Petrolul, teoretic contracandidată la titlu, a căutat un brand, şi a luat o marcă prăfuită. Marca Mutu. Iar diferenţa se vede. Steaua îşi croieşte drum spre un nou campionat, Keşeru se bate pentru „Gheta de Aur” a Europei. Petrolul are un punct peste FC Botoşani, iar Mutu se pregăteşte acum să-şi măsoare forţele cu urmaşii lui Raj Kapoor şi vânătorii lui Shere Khan.

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite