ANALIZĂ Patru dintre primii şase golgheteri ai Ligii I au marcat aproape 50% din golurile echipelor lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar golgheterii de la Steaua şi Astra, Federico Piovaccari şi Cătălin Budescu, au procente mai mici din totalul reuşitelor echipelor lor, dar există explicaţii. În plus, cu nouă etape înainte de finalul sezonului, lupta pentru titlul de golgheter este extrem de strânsă.

Valentin Lemnaru a adus cele mai multe puncte pentru „U“ Cluj, Federico Piovaccari este cel mai eficient golgheter.

Liviu Antal (24 de ani, FC Vaslui) - 11 goluri

De fapt, Antal a marcat 12 goluri în acest sezon, dar prima sa reuşită a fost anulată. Pe 22 iulie 2013, în etapa a doua, mijlocaşul a înscris în poarta Rapidului, într-un moment în care giuleştenii nu fuseseră încă retrogradaţi pe motiv de licenţă. Fostul jucător al Oţelului, din 2012 la Vaslui, are acum aproape dublul golurilor reuşite anul trecut (6). N-a mai înscris însă, din 17 decembrie 2013, într-un 1-1 cu Dinamo. 

Puncte câştigate de Vaslui cu golurile lui Antal: 5

Valentin Lemnaru (29 de ani, U Cluj) – 11 goluri 

Atacantul a fost adus în 2013 de la Pandurii Târgu-Jiu, de unde chiar „U“ Cluj îl cedase în urmă cu trei ani. Este cel mai în formă vârf al momentului, în Liga I. Are patru goluri în ultimele cinci etape şi a intrat şi în vederile lui Piţurcă. „Este o variantă pentru naţională, a patra sau a cincea. Dacă Marica sau Rusescu ar avea probleme, ar putea fi şi el chemat“, a explicat Piţi. Până în etapa a 10-a, când a jucat primul său meci ca titular la „U“, clujenii nu câştigaseră decât trei puncte! Dintre marcatorii Ligii I, Lemnaru e cel mai decisiv. Fără golurile sale, „U“ (locul 14, cu 27 de puncte după 25 de etape), ar fi fost penultima, cu doar 14 puncte!

Puncte câştigate de „U“ Cluj cu golurile lui Lemnaru: 13

Constantin Budescu (25 de ani, Astra) – 10 goluri

Excentricul jucător al Astrei, gratulat şi înjurat de către fanii şi conducătorii echipei din Giurgiu, are un sezon cu şuişuri şi coborâşuri. A început senzaţional, cu şase goluri în primele trei etape, apoi s-a „stins“. Exclus din lot o scurtă perioadă, a fost reprimit la echipă, după plecarea lui Isăilă. „Jucătorul de fotbal în sală“, cum îl numea patronul Ioan Niculae, nu se mai lipeşte însă la gol. Ultima sa reuşită datează din 18 decembrie, dintr-un eşec cu Steaua (1-3). Jocul Astrei, ca echipă, a doua ofensivă a campionatului (54 de goluri, trei mai puţin decât Steaua), face ca golurile lui Budescu să nu cântărească atât de mult. 

Puncte câştigate de Astra cu golurile lui Budescu: 2

image

Szabolcs Szekely (28 de ani, ACS Timişoara) – 10 goluri

Atacantul care în urmă cu trei ani evolua în liga a treia, la Recaş, a fost revelaţia începutului de campionat. Vârful lui ACS a înscris la foc automat în startul sezonului (şase goluri în primele patru etape), dar apoi a redus cadenţa. Reuşita de la Chiajna, în victoria cu Viitorul (2-1), din ultimul meci, a fost primul pentru Szekely după 10 etape! ACS are 29 de puncte după 25 de etape, dar aproape o treime din zestre i-a fost adusă de golurile lui Szekely. 

Puncte câştigate de ACS cu golurile lui Szekely: 11

Sergiu Buş (21 de ani, Corona Braşov) – 9 goluri

Puştiul crescut în curtea CFR-ului a fost împrumutat în ultimii ani la Târgu-Mureş şi Gaz Metan, iar din vara trecută a ajuns, tot sub formă de împrumut, la Corona. La echipa din Braşov are parte de cel mai prolific sezon, dar golurile sale nu pot influenţa prea mult soarta echipei, una deja „condamnată“, cu doar 13 puncte în 25 de etape.

Puncte câştigate de Corona cu golurile lui Buş: 4

Federico Piovaccari (29 de ani, Steaua) – 9 goluri 

Deşi n-a mai evoluat titular în ultima perioadă, atacantul împrumutat de la Sampdoria şi-a dovedit „lipiciul“ la gol şi în ultima etapă, cu FC Botoşani (4-0), când a înscris la un minut după ce-a intrat pe teren! În plus, golgheterul Stelei este cel mai eficient însă, dintre primii marcatori ai campionatului, cu o reuşită la fiecare 113 minute jucate. La fel ca şi în cazul lui Budescu, stilul de joc al echipei reduce din ponderea golurilor sale. Spre exemplu, în ultimele două meciuri, în care a înscris nouă goluri, cu Botoşani, în campionat, şi cu Dinamo (5-2), în Cupă, Steaua a avut marcatori diferiţi. 

De altfel, Steaua are cea mai uniformă repartiţie a marcatorilor. Din cei 28 de jucatori de câmp care au bifat minute în actuala ediţie de campionat, 19 şi-au treacut numele pe tabelă măcar o dată. 

image

Puncte câştigate de Steaua cu golurile lui Piovaccari: 4

image

Vezi şi 

VIDEO „U“ Cluj-Viitorul 3-1 / Petrolul-ACS Poli 0-0. Lemnaru a adus prima victorie pentru clujeni în campionat

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite