ANALIZĂ Criteriile certe pentru care performanţa Simonei Halep e mai mult decât remarcabilă în tenisul feminin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep
Simona Halep

Simona Halep a devenit al 25-lea număr 1 mondial din istoria tenisului feminin, după ce a reuşit să o învingă pe Jelena Ostapenko, în semifinale la Beijing.

Performanţa Simonei Halep este remarcabilă, dar şi uşor atipică. În primul rând, ea este numărul 1 în lume, deşi nu a câştigat niciun Grand Slam. Situaţia nu este unică. Au fost şi alte jucătoare care au ocupat cel mai râvnit fotoliu din tenis, fără a triumfa la vreun Grand Slam. Wozniacki şi Pliskova sunt cele mai recente exemple, însă deşi aparent acest lucru nu e un titlu de glorie, în esenţă, el chiar este. 

Pas cu pas către victoria finală

Pentru că un Grand Slam aduce 2000 de puncte, în vreme ce un turneu de Premier Mandatory (Indian Wells, Miami, Madrid, Beijing) oferă învingătoarei doar 1000 de puncte.  Punctele din WTA se resetează la 12 luni. Aşadar, Simona triumfă acum din ce a acumulat din octombrie 2016 şi pănă în prezent. Parcursul ei nu a fost formidabil la finalul anului trecut şi începutul acestui an, ci mai degrabă dezamăgitor, în special din pricina eliminării din primul tur de la Australian Open. Halep a început să acumuleze însă treptat, din martie, şi are 12 prezenţe cel puţin în sferturile de finală ale turneelor de anul acesta. Constanţa ei în rezultate bune şi câteva zvâcniri importante (trofeu la Madrid, finale la Roma, Roland Garros, Cincinnati şi Beijing) au adus diferenţa în clasament. Şi confirmă faptul că Simona este cea mai consecventă jucătoare, ca apariţie, din Top 5 WTA al ultimilor ani. Simona a luat un singur trofeu major anul acesta, cel de la Madrid, dar acesta nu i-a adus niciun beneficiu în clasament, deoarece ea a trebuit să-şi apere punctele câştigate anul trecut, când a fost tot campioană. Concluzionând, acest loc 1 ocupat de Simona Halep în clasamentul  mondial este rezultatul unor paşi mici, dar siguri, munciţi permanent, în turneele jucate. Şi evident, al şansei şi rezultatelor indirecte, aşa cum se întâmplă în orice sport.

Printre cele mai scunde din top

Un alt criteriu care nu-i poate răpi Simonei niciun merit este cel al înălţimiii. La 1,68 metri, Halep este una dintre cele mai mici jucătoare din circuit şi a treia cea mai scundă dintre cele care au ajuns pe locul 1 mondial. Doar Tracey Austin (SUA - 1,65 m) şi Justine Henin (Belgia - 1,67 m) au fost lider mondial şi au fost mai mici ca înălţime decât Simona, în vreme ce legendara Chris Evert măsoară tot 1,68 m, ca şi Halep. Trebuie menţionat însă că pe timpul acestor jucătoare, nu erau sportive de top atât de înalte cum sunt acum Muguruza (1,82 m), Pliskova (1,86 m), Wozniacki (1,77 m), plus Azarenka (1,83 m) ori Şarapova (1,88 m), care deşi nu mai sunt în high-lifeul tenisului pot fi considerate de valoare. În tenisul actual contează extrem de mult serviciul, care n-are cum să nu fie influenţat şi de înălţime.

Top 5, cele mai scunde jucătoare ajunse lider WTA

1. Tracey Austin (SUA) 1,65 m

2. Justine Henin (Belgia) 1,67 m

3-4.. Chris Evert (SUA), Simona Halep (România) 1,68 m

5. Aranxa Sanchez Vicario (Spania) 1,69 m

Top 5 cele mai înalte jucătoare ajunse lider WTA

1. Linsday Davnport (SUA) 1,89 m

2. Maria Şarapova (Rusia) 1,88 m

3. Karolina Pliskova (Cehia) 1,86 m

4-5. Venus Williams (SUA), Daria Safina (Rusia) 1,85 m

Înălţimea altor jucătoare care au fost lider mondial

 Ana Ivanovici (Serbia) 1,84 m

Monica Seles (ex -Iugoslavia) 1, 78 m 

Martina Navratilova (ex-Cehoslovacia) 1,73 m

Serena Williams (SUA) 1,75 m

Steffi Graf (Germania) 1, 76 m

STATISTICĂ Cum repară Simona Halep ce strică politicienii din România

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite