An de an, clasamentul e stabilit la Lausanne! Cum a ajuns Duru unul dintre cele mai detestate personaje din fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Duru
Viorel Duru

Din cauza regulamentelor interpretabile, verdictele date de instanţele sportive din ţară sunt întoarse de multe ori la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Gaz Metan Mediaş tocmai a obţinut anularea unei penalizări de trei puncte, iar povestea are şanse mari să se repete şi în viitor.

Debandada din fotbalul românesc e atât de mare încât, periodic, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne trebuie să facă ordine în Liga I. În ultimii ani, clasamentul a fost modificat, inclusiv după terminarea competiţiei, din cauza verdictelor venite din Elveţia.

Ultimul club victorios la Lausanne este Gaz Metan Mediaş, care a obţinut la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne anularea deciziei Comisiei de Licenţiere a Federaţiei Române de Fotbal, de a penaliza gruparea ardeleană cu trei puncte, pentru că înregistra datorii către alte cluburi, la 30 noiembrie 2016.Preşedintele clubului, Ioan Mărginean, a declarat că îi va da în jduecată în civil pe membrii Comsiei de Licenţiere care au hotărât depunctarea. „Am ajuns să mă uit dimineaţa în oglindă. Sunt bătrân, gras, dar nu prost. Noi am avut un caz inventat, lucrurile nu se vor opri aici. Vor continua cu toţi cei din comisie. Sunt probleme mari în cadrul Federaţiei la acest compartiment, la Comisia de Licenţiere. Eu l-am mai dovedit o dată pe domnul Duru (n.r: în 2013, când activa la Universitatea Cluj). Omul acesta şi-a bătut joc de un club şi de toţi oamenii lui. O să vă cruciţi dacă o să vedeţi ce acuzaţii ni se aduc. Eu vă spun cu mâna pe inimă, cu riscul să mă retrag din fotbal, nu mă voi opri aici şi voi merge în civil“, a declarat Ioan Mărginean.

Explicaţiile lui Viorel Duru

Într-un interviu pe care l-a acordat anul trecut ziarului „Adevărul“, după ce CFR Cluj şi Petrolul Ploieşti pierduseră un litigiu similar la Lausanne, Viorel Duru, directorul Sistemului Naţional de Licenţiere, a explicat şi de ce Federaţia Română de Fotbal a pierdut atât de multe litigii în ultimii ani. „Nu era normal ceea ce s-a întâmplat în cele două cazuri anterioare pe care le-am pierdut. Mă refer la episoadele cu Universitatea Cluj din 2013 şi Rapid în 2014. Eu consider că, în ambele situaţii, TAS a anulat, în mod eronat, deciziile luate de noi, în ţară. Acele verdicte venite de la TAS au fost neregulamentare. Nici în 2013, dar nici în 2014, Federaţia nu s-a prezentat la Lausanne şi nu s-a apărat. Probabil, din motive economice. Vorbim de o echipă formată din două-trei persoane, care ar fi trebuit deplasată acolo, ceea ce ar fi implicat nişte costuri. TAS le-a dat câştig de cauză cluburilor, fiindcă ele s-au prezentat şi şi-au susţinut punctul de vedere. Normal că, dacă nu te prezinţi, cei de la TAS n-au cu cine să discute punctele de vedere ale celui care te-a reclamat şi cum înţelegi să te aperi împotriva acuzaţiilor ce ţi se aduc. Se gândesc: «De ce să dau câştig de cauză unuia care n-a venit să se apere? De unde să ştiu că sunt acuze nefondate?»“, explica atunci Duru.

De râsul curcilor: Şi Timişoara poate câştiga!

Pe lângă cazul clubului Gaz Metan Mediaş, judecătorii de la Lausanne vor da verdictul şi în cazul litigiului în care e implicat clubul Poli Timişoara.Bănăţenii au pornit în actuala ediţie de campionat cu -14 puncte, însă pot lua 8 puncte înapoi. „ACS Poli Timişoara rămâne cu 6 puncte de penalizare pentru datorii. 8 puncte sunt pentru că n-a îndeplinit baremul sezonul trecut pentru o echipă retrogradată, dar ei, practic, n-au retrogradat. Au mari şanse să-şi câştige aceste puncte în Elveţia“, a recunoscut Marius Mitran, oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal. Poli Timişoara a retrogradat pe linie sportivă, în stagiunea precedentă, însă a revenit peste noapte în primul eşalon, după ce Rapid Bucureşti a intrat în faliment. Şi conducerea clubului din Banat, prin vocea preşedintelui Sorin Drăgoi, este foarte optimistă. „În 12 ianuarie s-a judecat cauza. A rămas că pronunţarea va fi cel târziu pe 4 martie“, a declarat Drăgoi.

Activitatea mea e evaluată, anual, de UEFA. Iar ei n-au avut ce să-mi reproşez. Le-am arătat tuturor decidenţilor, de fiecare dată, unde a greşit TAS, atunci când am pierdut un proces cu un club Viorel Duru Directorul Sistemului Naţional de Licenţiere

Cum a mai judecat TAS alte cazuri din Liga I

2006: În ediţia 2005-2006 a Ligii I, Sportul Studenţesc a terminat pe locul 4 şi, cu doar două săptămâni înainte de începerea noii ediţii de campionat, a fost retrogradată în Liga a II-a. Clubul lui Vasile Şiman s-a adresat forului internaţional după ce Viorel Duru a iniţiat procedura de retragere a licenţei, dar Federaţia a avut câştig de cauză, instanţa de la Lausanne admiţând excepţia de necompetenţă formulată de FRF, precizând că nu poate soluţiona decât “litigiile care au un element de extraneitate“.

2009: FC Timişoara a primit înapoi cele şase puncte cu care fusese penalizată, iar echipa bănăţeană a putut putea astfel participa în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor, trecând pe locul doi în clasamentul Ligii I. “Arbitrii-judecători ai TAS au considerat că gruparea timişoreană s-a conformat, în timp, condiţiilor impuse de TAS prin deciziile sale anterioare. Drept urmare, TAS a considerat că o penalizare cu şase puncte nu era justificată“, se menţionează pe site-ul TAS.

2011: Tribunalul de Arbitraj Sportiv a respins memoriile înaintate de Poli Timişoara, Gloria Bistriţa şi FC Bihor, în privinţa licenţei, iar grupările în cauză au evoluat în Liga a II-a. Poli Timişoara era vicecampioana României în acel moment, iar Gloria Bistriţa nu retrogradase niciodată de la promovarea în prima divizie.

2013: Judecătorii au decis că meciul de baraj pentru menţinerea în Liga I dintre Rapid şi Concordia Chiajna nu ar fi trebuit organizat şi că ilfovenii au dreptul să rămână în primul eşalon. Asta în condiţiile în care ediţia 2013-2014 a Ligii I începuse, iar Rapid jucase deja două meciuri, cu FC Vaslui şi Viitorul Constanţa.  În acelaşi an, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a dat dreptate clubului Universitatea Cluj, care a contestat deciziile instanţelor Sistemului Naţional de Licenţiere, de a nu-i permite să evolueze în Liga I.

2014: Rapid a câştigat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv litigiul cu Federaţia Română de Fotbal, forul de la Lausanne acordând licenţa clubului giuleştean pentru ediţia 2014-2015 a Ligii I.

2015: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis ca echipa CFR Cluj să primească înapoi cele 24 de puncte cu care fusese penalizată de către Comisia de Disciplină.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite