A fost singurul! Situaţie inedită în care s-a aflat Martin Ambros la Campionatul European de handbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambros

România a terminat pe locul 4 Campionatul European de handbal din Franţa, după ce a căzut fizic şi mental în partea a doua a competiţiei.

Deşi această clasare este totuşi o performanţă, mai ales în contextul accidentării Cristinei Neagu, au fost destui cei care au pus la îndoială măcar o parte a selecţiei făcute de selecţionerul spaniol Martin Ambros.

Acesta s-a aflat într-o postură inedită la Campionatul European. A fost singurul antrenor care pregăteşte în acelaşi timp o echipă naţională şi o formaţie de club din Liga Campionilor, în cazul lui - Rostov pe Don, din Rusia.

Pe de o parte, Ambros are posibilitatea de a le vedea pe cele mai multe dintre jucătoarele de top ale Europei şi de a le desluşi stilul, dar pe de altă parte el nu poate vedea meciurile din campionatul nostru intern, acolo unde este baza de selecţie. 

Spaniolului i s-a reproşat nu o dată faptul că nu stă mai deloc în ţară şi lasă selecţia pe umerii ajutoarelor sale. Ca o comparaţie, antrenorul Muntenegrului, Per Johansson, ex-CSM Bucureşti, are obligaţia de a sta în ţara a cărei naţională o pregăteşte 180 de zile pe an, pentru a vedea jucătoarele la lucru. 

La Europeanul din Franţa a surprins în primul rând prezenţa în lot a Danielei Raţiu (Gloria Bistriţa) o jucătoare de 30 de ani, cu doar patru meciuri la naţională, care oricum nu a jucat mai deloc. În schimb, Lorena Ostase, campioană mondială de junioare în 2014 şi poate cel mai bun pivot din campionatul intern a fost lăsată acasă. Ostase are 21 de ani şi joacă la CSM Slatina. 

11 jucătoare din campionatul intern a avut România în lot la Campionatul European: Neagu, Bazaliu şi Udriştoiu (CSM Bucureşti), Dumanska, Florică şi Băcăuanu (SCM Rm Vâlcea), Elisei şi Raţiu (Gloria Bistriţa), Chiper şi Buceschi (Corona Braşov) şi Polocoşer (Minaur Baia Mare)

De când Martin Ambros este selecţionerul României, naţionala a obţinut locul 4 la Euro 2018, locul 10 la CM 2017 şi locul 5 la Euro 2016.

Martin Ambros a fost cel mai bun antrenor din Liga Campionilor în 2015, 2016, 2017 şi 2018.

Martin Ambros a calificat-o pe Rostov în primăvara Ligii Campionilor cu 5 victorii şi un egal

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite