Ţopescu, inegalabil: Cum a încercat să-i educe pe fanii Stelei şi povestea mesajului „Notre Respect Anderlecht“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost suspendat din funcţia de comentator TV pe vremea comuniştilor, Cristian Ţopescu a revenit în cadrul clubului Steaua.

„M-am ocupat împreună cu Octavian Vintilă de biroul de presă şi propagandă al clubului. Era exact în perioada de aur a echipei. Emeric Ienei şi Anghel Iordănescu mi-au spus: <<Nu vrei să ne ajuţi şi pe noi? Avem nevoie de cineva care să filmeze meciurile şi să facă apoi o sinteză cu elemente de ordin tehnic, tactic>>. Am învăţat cu ocazia asta să filmez“, a povestit Ţopescu pentru „Weekend Adevărul“ în 2012. 

El avea însă şi o altă sarcină, care astăzi ar stârni zâmbete, având în vedere ce specimene se găsesc în galeriile unor echipe.

„O dată pe săptămână mă întâlneam cu nucleul galeriei steliste, că nu puteam să mă întâlnesc cu toţi. Şeful galeriei era un tip brunet, motiv pentru care era poreclit <<Pepsi>>. Eu le arătam casete cu meciurile din Anglia şi încercam să-i conving: <<Măi, copii, nu vă mai consumaţi energia huiduind şi scandând porcării la adresa adversarilor. Nu mai bine încurajaţi echipa noastră? Că mai mare e efectul!>>“, a explicat fostul jurnalist. Chiar şi atunci însă, fair play-ul avea o limită, după cum a recunoscut şi Cristian Ţopescu: „Le ţineam fanilor prelegeri şi vine un meci cu Dinamo. <<Pepsi>> se ridică din mijlocul suporterilor: <<Nea' Cristi, dumneavoastră ne învăţaţi atâtea lucruri bune pe care ar trebui să le facem, dar vă rugăm să ne iertaţi! Când vine meciul cu Dinamo, noi vedem roşu în faţa ochilor şi uităm tot ce ne-aţi spus. Nu vă mai obosiţi! Când jucăm cu Dinamo nu putem să ne comportăm aşa cum ne-aţi spus dumneavoastră>>“.

Memorabilul episod cu „Notre Respect Anderlecht“

Din postura de crainic al arenei Steaua, Cristian Ţopescu a fost „vinovat“ şi de un episod superb la capătul unui meci în care bucureştenii au învins campioana Belgiei cu 3-0 şi s-au calificat în finala Cupei Campionilor Europeni. La sfârşitul jocului, pe tabela de marcaj a apărut scris „Notre Respect Anderlecht“. Ţopescu a explicat într-un interviu pentru „Gazeta Sporturilor“ cum de i-a venit ideea acestui mesaj.

„A fost o idee spontană. Lângă mine era un operator care manevra ce apărea pe tabela de marcaj. Ca să aibă timp, pentru că acea operaţiune tehnică dura ceva, i-am comunicat prin minutul 75 ce trebuie să facă. Şi i-am scris pe un bileţel textul, pentru ca nu cumva să greşească. Nu am fost ironic. Am plecat de la premisa mea că fair play-ul trebuie să domine“, a explicat fostul mare comentator.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite