Începe Liga pe care nu o văd peste trei milioane de români: cât costă să vezi fotbalul la TV în Europa şi cât costă la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duelul Stanciu (stânga) - Coman a avut loc deja în Cupa Ligii şi se va repeta şi în prima etapă. FOTO: Răzvan Păsărică
Duelul Stanciu (stânga) - Coman a avut loc deja în Cupa Ligii şi se va repeta şi în prima etapă. FOTO: Răzvan Păsărică

Ediţia 2014-2015 a campionatului românesc debutează în acest weekend, în condiţiile în care meciurile nu mai pot fi văzute de abonaţii RCS&RDS, cel mai mare operator de cablu din România. „Adevărul“ îţi prezintă alternativele, dar şi televizările primei etape.

Visul frumos s-a încheiat. După o lună de răsfăţ cu Cupa Mondială, e timpul să revenim la Liga I, o competiţie sărăcită de criză în care fotbalul stă, aproape mereu, în umbra bălăcărelilor televizate.

Vorbim de un campionat cu o imagine proastă din care echipele de tradiţie au dispărut, iar cele care se zbat să supravieţuiască, printre care Dinamo şi Rapid, se confruntă cu insolvenţe şi cu un viitor incert. Rezultatul? Calitatea spectacolului de pe teren e foarte slabă, de cele mai multe ori, iar la o mare parte a confruntărilor din prima ligă adevărata provocare e să nu adormi. 

Această situaţie i-a îndepărtat pe microbişti de lângă Liga I, iar în ultimele sezoane, foarte multe partide s-au disputat cu vreo 200 – 300 de spectatori pe stadion şi cu alţi 9.000 – 10.000 de telespectatori în faţa televizoarelor!

Drept urmare, în acest sezon, RCS&RDS, firma care a transmis, prin Digi Sport, cele mai multe meciuri între 2008 şi 2014, n-a mai achiziţionat drepturile. Această decizie a însemnat şi un protest al celui mai mare furnizor de cablu din România faţă de modalitatea dubioasă în care Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a cedat drepturile TV către Intel Sky Broadcasting, fără nicio licitaţie.

Liga condusă de Gino Iorgulescu a recurs la această mutare, având şi aprobarea cluburilor. LPF le-a asigurat celor 18 prim divizionare următoarele condiţii prin acordul cu Intel Sky Broadcasting:

*Drepturile TV au fost vândute pentru 33,7 milioane de euro pe sezon pentru următorii cinci ani.

*La această sumă se va adăuga şi un milion de euro pe sezon prin organizarea Cupei Ligii.

*În conturile cluburilor vor intra şi 20 la sută din încasările televiziunilor din publicitatea difuzată în timpul partidelor din Liga I.

Unde se văd meciurile?

Cu RCS&RDS ieşit din joc, campionatul românesc va putea fi urmărit la posturile Look TV şi Look Plus, care se regăsesc în grila de programe a celor de la UPC, iNES IPTV (internet) şi Orange TV. De asemenea, cele două posturi sunt difuzate, în continuare, şi de Romtelecom, în condiţiile în care reprezentanţii firmei de cablu sunt în tratative cu Intel Sky Broadcasting.

În cazul celor de la UPC, abonaţii au doar postul Look Plus în pachetul de bază. Acest canal va transmite aproape jumătate din partidele din fiecare etapă şi recepţionarea lui nu implică nicio taxă suplimentară. În schimb, abonaţii care vor să urmărească toată etapa sunt nevoiţi să activeze extraopţiunea fotbal, contra sumei de 10 lei pe lună, pentru a recepţiona şi postul Look TV. Aici se va vedea, spre exemplu, derby-ul Rapid – Steaua din prima etapă.

Cât plătesc abonaţii pentru fotbal în alte ţări?

În Germania, doar patru meciuri din tot sezonul sunt disponibile către toţi consumatorii: primul meci al campionatului, primul meci după pauza de iarnă şi ambele manşe ale play-off-ului retrogradării. Pentru a vedea întreg sezonul de Bundesliga, un neamţ plăteşte 18 euro în plus, faţă de pachetul de bază.

În Spania, fanii fotbalului pot opta pentru un pachet care conţine 8 din cele 10 meciuri ale etapei, printre care şi un meci al Barcelonei sau al lui Real Madrid. Pentru această opţiune, telespectatorii plătesc puţin peste 18 euro către Canal+

Sportul rege e şi mai scump pentru fanii din Anglia, care pot viziona orice program din grila Sky Sports (inclusiv Premier League) pentru 10 lire / zi. Dacă microbiştii îşi doresc un abonament lunar, atunci trebuie să plătească 22 lire pe lună (aproximativ 28 de euro) în plus faţă de abonamentul standard.

Italienii pot viziona Serie A pentru 30 de euro pe lună la Sky Italia, sumă în care sunt incluse televiziunea de bază şi pachetul Sky Calcio.

De ce lumea ezită să dea 10 lei pe lună la noi?

Rămâne de văzut câţi abonaţi UPC vor activa extraopţiunea pentru fotbal. Suma solicitată de companie, 10 lei pe lună, e una derizorie, comparativ cu ce plătesc microbiştii din Occident pentru a urmări partidele din campionatele lor interne.

Problema e că în România veniturile sunt mult mai mici faţă de Germania, Anglia, Spania şi Italia. În plus, microbistul român a fost scârbit de bălăcăreala televizată şi de calitatea proastă a Ligii I. Şi, foarte important, cei care nu vor vedea Liga I au alternative mult mai mai bune, fără să plătească nimic în plus.

Premier League şi Bundesliga se văd la Eurosport, iar Digi Sport va transmite şi în acest sezon meciuri din La Liga, Ligue 1 şi Serie A. 

110.000 de euro costă un meci din fiecare etapă a Ligii I, sumă imposibil de recuperat din publicitatea vândută pe timpul jocului.   25 la sută e procentul cu care RCS&RDS şi-a mărit numărul de abonaţi în perioada  2008-2014, cât a deţinut drepturile TV ale Ligii I.

Câte milioane de euro s-au plătit pe drepturile TV în ultimii ani

Perioada Câştigătorii licitaţiei Suma primită de LPF

2008-2011 RCS&RDS şi Antena 1 102.000.000

2011-2014 RCS&RDS, Antena 1 şi Romtelecom 101.000.000

Piaţa abonaţilor TV din România

Firmă Număr abonaţi

RCS&RDS 3.100.000

Romtelecom 1.300.000

UPC 1.200.000

Alte firme 500.000

Cât valorează drepturile TV în alte ţări

1. Anglia: 1.250.000.000*

2. Italia:   829.000.000

3. Spania: 670.000.000

4. Germania: 628.000.000

5. Franţa: 607.000.000

*sumele sunt exprimate în euro şi reprezintă valoarea anuală a drepturilor

Va fi cel mai disputat campionat din istorie

Datorită sistemului competiţional, noua ediţie a Ligii I va fi cea mai disputată din istoria primei ligi. Asta deoarece, la finalul stagiunii, vor retrograda şase din cele 18 echipe şi vor promova doar două formaţii. Astfel, din sezonul 2015-2016, vom avea un prim eşalon cu 14 cluburi şi se va trece la sistemul cu play-off şi play-out.

Liga I, etapa 1

Vineri

Chiajna – Astra 18.30, Look TV

CS U Craiova – Pandurii 21.00, Look TV

Sâmbătă

ASA Tg. Mureş - „U“ Cluj 18.30, Look Plus

Rapid – Steaua 21.00, Look TV

Duminică

Botoşani – Gaz Metan 17.00, Look Plus

CFR – Ceahlăul 19.00, Look Plus

Braşov – Petrolul 21.00, Look TV

Luni

CSMS Iaşi – Viitorul 18.30, Look TV

Dinamo – Oţelul 21.00, Look Plus

CITEŞTE ŞI:

*Dragomir: „Liga I se va vedea şi la RCS&RDS“. Cum îi răspund deţinătorii drepturilor TV fostului preşedinte LPF. Cât costă să vezi meciurile pe internet

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite