16 lucruri inedite la Olimpiada din 2016, care vor intra în istoria JO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olimpiada de la Rio de Janeiro va aduce în prim plan o serie întreagă de lucruri care îşi vor pune amprenta asupra acestei competiţii.

16- Kosovo

La 24 de ani de la înfiinţare, după separarea de fosta Iugoslavie, Comitetul Olimpic de la Kosovo va fi reprezentat în Brazilia. Fosta campioană mondială şi europeană la judo, Majlinda Kelmendi, va purta drapelul noului stat suveran. Acum patru ani, la Londra, Kelmendi a fost nevoită să concureze pentru Albania, după ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) nu i-a permis să ia parte la eveniment ca o atletă independentă, fără ţară.

15- Sudanul de Sud

După ce s-a separat de Sudan, în 2011, noul stat îşi va face, de asemenea, debutul la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Astfel, CIO a ajuns la membrul cu numărul 206 care va avea şi doi sportivi în Brazilia: alergătorii Margret Rumat Rumar Hassan şi Santino Kenyi.

14- Rugby-ul în şapte

Acest sport n-a mai figurat în nicio ediţie a Jocurilor Olimpice din 1924. La Rio de Janeiro, el îşi va face come-back-ul cu echipe formate din şapte jucători. Momentul a generat şi o controversă privind modul în care vor concura Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia. Într-un final, s-a decis ca cele trei ţări să formeze o singură echipă: Marea Britanie.

13 - Golf

Compania Martin Aircraft împreună cu Bubba Watson dublu câştigător al US Maters a lansat primul cărucior de golf zburător FOTO Hepta / Ferrari Press

Acest sport nu s-a mai văzut la Jocurile Olimpice din 1904, dar acum a fost inclus din nou. Iar asta spre frustrarea celor de la squash sau karate, discipline care au tot încercat să fie reprimite la JO, însă n-au fost acceptate. Iar dezamăgirea e cu atât mai mare cu cât şase din primii zece jucători de golf din lume, printre care liderul mondial Jason Day, au renunţat să facă deplasarea la Rio de Janeiro de teama virusului Zika.

12- America de Sud

Ediţia din această vară va fi cea cu numărul 31 de când Jocurile Olimpice au început, la Atena, în 1896. Chiar dacă, în trecut, s-a desfăşurat în Asia, Europa, Oceania şi America de Nord, acum evenimentul va fi găzduit, în premieră, de un oraş din America de Sud.

11- Iarna

Iar alegerea oraşului Rio de Janeiro a mai dat naştere la o premieră. În 2000, la Sydney, cu excepţia a cinci zile, Jocurile Olimpice s-au desfăşurat în iarnă. Acum, în Brazilia, evenimentul se va încadra integral în cel mai rece sezon al anului pentru ţara-gazdă.

10- Echipa refugiaţilor

Sportivii care provin din ţări sfâşiate de războaie şi probleme politice au putut concura ca independenţi la Jocurile Olimpice, începând din 1992. Acum însă, atleţii aflaţi în această situaţie, zece la număr, vor face parte dintr-o echipă, cea a refugiaţilor. Printre ei se vor număra Rami Anis şi Yusra Mardini (Siria, nataţie) şi Yolande Mabika (DR Congo, Judo).

9- Realitatea virtuală

Fanii americani ai sportului, puşi la punct cu ultimele tendinţe tehnologice, dar fără posibilitatea de a ajunge la Rio de Janeiro, pot apela la cea mai bună alternativă datorită transmisiunilor NBC. Postul american a stabilit un parteneriat cu Samsung şi va avea 85 de ore de transmisii, folosind tehnologia realitatea virtuală. Astfel, cu ajutorul unor ochelari speciali, telespectatorii pot urmări, spre exemplu, ceremoniile de deschidre şi închidere, senzaţia fiind că se află chiar în interiorul arenei.

8- Transsexualii

Prezenţa lor la Rio de Janeiro e, deocamdată, la nivel de speculaţie, însă se spune că echipa Marii Britanie va avea în componenţă atleţi transsexuali.

7- Prima gimnastă din India

Dacă Sudanul de Sud şi Kosovo vor debuta ca ţări la JO 2016, în schimb, vor fi naţiuni care vor bifa, în premieră, participarea în anumite discipline sportive. Cambodia va fi reprezentată pentru prima dată de o femeie la maraton, India va avea o gimnastă în competiţie, iar Zimbabwe o echipă în turneul de fotbal feminin.

6- Un cuplu de sportivi de acelaşi sex

Kate şi Helen Richardson-Walsh au deja o mulţime de amintiri olimpice împreună. La JO 2008, cele două şi-au început aventura amoroasă, iar patru ani mai târziu, la Londra, ele au cucerit o medalie de bronz cu echipa de hochei pe iarbă a Marii Britanie. Având în vedere că s-au căsătorit acum trei ani, cele două vor deveni primul cuplu de sportivi de acelaşi sex care vor concura la o ediţie a Jocurilor Olimpice.

5- Preşedintele Thomas Bach

 Ediţia din 2016 va fi prima care se va desfăşura în mandatul noului preşedinte, Thomas Bach. Avocat şi fost scrimer, Bach e singurul preşedinte din istoria CIO care, ca sportiv, a cuceit o medalie olimpică de aur. El l-a înlocuit pe Jacques Rogge în 2013.

4- Boxerii profesionişti

Printr-o decizie care a stârnit multe controverse, CIO le-a permis boxerilor profesionişti să participe la JO 2016, în condiţiile în care, la ediţiile precedente, doar amatorii erau eligibili. Thailandezul Amnat Ruenroeng, campion mondial IBF, dar şi camerunezul Hassan D’Nam N’Jikam sunt doi dintre profesioniştii care şi-au confirmat prezenţa la Rio şi care sunt printre favoriţi la câştigarea medaliei de aur.

3- Paralimpicii din ping-pong

De-a lungul istoriei, foarte puţini sportivi au concurat şi la Jocurile Olimpice, dar şi la cele Paralimpice. Numărul lor va creşte la Rio. Natalia Partyka (Polonia) şi Melissa Tapper (Australia) şi-au anunţat participarea la ambele evenimente, urmând să devină primii sportivi de la tenis de masă care bifează această performanţă.

2- Tripleţii

Familia Lulk din Estonia va avea de încurajat nu doar un sportiv, ci trei la proba de maraton feminin, la 14 august. Surorile Leila, Liina şi Lily (30 de ani) vor alerga toate. Astfel, vom avea, în premieră, tripleţi care vor concura în aceeaşi probă olimpică.

1- O întreagă naţională suspendată la atletism

Rusia a cucerit 12 medalii în probele de atletism la JO 2012, la Londra, dar nu va cuceri nici una în 2016. Ea a devenit prima ţară din istoria Jocurilor Olimpice care s-a ales cu toată echipa de atletism suspendată din cauza numeroaselor cazuri de dopaj.


sportiv are cea mai mică delegaţie de la JO 2016, cea a statului Tuvalu. Apoi, vin Bhutan, Ciad, Dominica, Guineea Ecuatorială, Liberia, Muritania, Nauru, Somalia şi Swaziland cu câte doi sportivi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite