Articol publicitar

Webdocumentar Bucharest Housing Stories - episodul 3 #căminestudenţeşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucharest Housing Stories este un serial documentar despre diversitatea experienţei de locuire în oraşul Bucureşti şi împrejurimi.

Episodul Cămine Studenţeşti, al treilea din cadrul seriei Bucharest Housing Stories  a devenit disponibil pe platforma http://bucharesthousingstories.ro. Webdocumentarul este realizat în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”, finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României în cadrul programul PA17/RO 13 Promovarea Diversităţii în Cultură şi Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European.

image

Constituit din şapte episoade care prezintă diferite tipuri de spaţii - blocuri construite în perioada socialistă, noi ansambluri rezidenţiale, zone de tip „ghetou”, cămine studenţesti, spaţii publice (locuirea „în aer liber”), fostele case naţionalizate şi cele din zona periurbană - şi urmărind 21 de personaje cu experienţe diferite, serialul îşi propune să documenteze diversitatea culturală a practicilor de locuire din urbanul local contemporan. Fiecare episod, lansat pe platforma bucharesthousingstories.ro, pune accent pe diversitatea experienţelor de vecinătate sau de rutină şi pe relaţiile cu spaţiul locativ dezvoltate de persoane cu profiluri diverse.

Al treilea episod din serial este dedicat locuirii în căminele studenţeşti şi poate fi vizionat la adresa: http://bucharesthousingstories.ro/episoade/camine-studentesti/. În Bucureşti sunt peste 30.000  de studenţi care locuiesc în cămine. Episodul urmăreşte trei “căminişti”, aflaţi în diferite etape ale parcursului academic, care se află în situaţia de a-şi negocia modul în care îsi desfăşoară rutinele zilnice în contextul locuirii în comun. Deşi situaţiile cu care se confruntă sunt similare, fiecare dintre ei găseşte căi diferite de a gestiona soluţionarea acestora, ţinând cont de propriile nevoi, de cele ale colegilor, dar şi de regulile formale şi informale de administrare a căminelor.

Alături de conţinutul video, publicul poate vizualiza galeria de fotografii, participa la tururi virtuale, accesa materiale audio, citi texte realizate de cercetătorii proiectului, dar mai ales, îşi poate aduce propria contribuţie (sub formă de texte sau fotografii).

image

Bucharest Housing Stories reprezintă o parte dintr-un proiect mai mare: „Case vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”. Credem că forma şi organizarea spaţiului de locuit sunt influenţate de mediul în care acesta este construit, prin intermediul locuinţei reflectându-se relaţia dintre cultură şi mediu (natural sau social). Modul în care spaţiul de locuit este folosit descrie idei şi valori culturale, iar experienţele de locuire surprind deopotrivă istoria personală şi pe cea a comunităţilor sau grupurilor de oameni. Prin proiect, ne propunem să contribuim la conştientizarea varietăţii formelor şi experienţelor de locuire din Bucureşti şi zonele limitrofe, ca expresii ale diversităţii culturale.

Proiect realizat de Asociaţia VIRA

Parteneri proiect: Asociaţia MAIE şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite