Tratament pentru bolnavii de Parkinson, retras de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medicament pentru tratamentul bolii Parkinson a fost retras de pe piaţă, alternativa nefiind una eficientă pentru cei peste 70.000 de pacienţi care suferă de această boală.

Concret, unul dintre motivele pentru care a fost retras medicamentul este de natură comercială, produsul fiind retras chiar de producător.

Situaţia pare să se înrăutăţească, după cum atrag atenţia reprezentanţii bolnavilor de Parkinson, puşi în situaţia de a lua tratamente ineficiente. Cei care au cunoştinţe în străinătate reuşesc, cu greu, să facă rost de produs din Ungaria, unde nu este compensat.

Una dintre cele mai reprezentative afecţiuni neurologice degenerative înregistrate la nivel mondial, a doua ca frecvenţă după maladia Alzheimer, boala Parkinson afectează circa 6,3 milioane de persoane din întreaga lume. Din numărul total, 1,8 milioane sunt europeni, potrivit statisticilor actuale.

„Vârsta de debut a bolii este după 65 de ani, dar, în prezent, se înregistrează cazuri care debutează sub vârsta de 50 de ani”, a declarat prof.univ.dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.

Neurologii au arătat că, pe măsură ce boala Parkinson avansează, devine invalidantă, indiferent de vârsta la care survine, împiedicând desfăşurrea activităţilor cotidiene cum a r fi mersul, îngrijirea personală, alimentaţia.

Care sunt simptomele bolii Parkinson

Simptomele specifice bolii Parkinson sunt lentoarea în mişcări, rigiditatea tremorul, instabilitatea la mers. Acestea debutează insidios şi au o evoluţie lent progresivă, în câţiva ani. În fazele avansate ale bolii se asociază fenomenele de blocaj motor, crampe musculare, mişcări involuntare greu de tolerat, depresia, tulburările de comportament, cele de memorie, precum şi cele de somn.

Măsurile actuale de pe piaţa farmaceutică din România au generat o dispariţie a unor medicamnte destinate tratamentului bolii Parkinson. Dar, chiar şi în aceste condiţii, pacienţii au la dispoziţie terapiile necesare, de la tratamentul medicamentos oral, până la dispozitivele de tipul stimulării cerebrale profunde sau a pompelor portabile care permit eliberarea treptată în tubul digestiv a unor substanţe care îi ajută pe bolnavi să ţină simptomele sub control, a mai spus prof.univ.dr. Dafin Mureşanu.

Cele mai importante măsuri pe care le putem lua şi care ne micşorează vulnerabilitatea în faţa acestei boli ca şi a altora sunt mişcarea fizică, stimularea gândirii şi un mediu plăcut de muncă şi de trai.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite