Traficanţii de sânge: efectul scandalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problemele din sistemul de transfuzii continuă FOTO Alexandru Tarlev
Problemele din sistemul de transfuzii continuă FOTO Alexandru Tarlev

Experţii în Sănătate se aşteaptă o o scădere a numărului şi aşa mic de donatori de sânge după ce doi angajaţi de la Centrul de Transfuzii Craiova au fost prinşi că făceau trafic cu pungile de sânge în schimbul unor sume de bani.

Într-un sistem sanitar bolnav, pacienţii au ajuns în situaţia de a scoate bani din buzunar pentru o pungă de sânge. Se întâmplă la Centrul de Trasnsfuzii Craiova, luat în vizor de procurori, după ce au apărut semnale că doi angajaţi obişnuiesc să ceară bani în schimbul sângelui. Situaţia nu doar că este foarte gravă, dar ea pune la îndoială întreaga activitate a sistemului de transfuzii de la noi din ţară, care şi aşa se confruntă cu un număr mic de donatori şi, respectiv, cu o colectă insuficientă faţă de solicitările venite de la spitale. Iar consecinţele traficului cu sânge se vor vedea cu siguranţă începând de luni. 

Primul efect va fi scăderea drastică a numărului de donatori, şi aşa mic comparativ cu cel din alte ţări europene, atrage atenţia doctorul Doina Goşă, şefa Centrului de Transfuzii Sanguine din Bucureşti. De cealaltă parte, pacienţii sunt de părere că, obişnuiţi fiind cu şpaga care se dă în sistemul de sănătate, şi personalul care lucrează în domeniul transfuziilor a ajuns să ceară bani în schimbul serviciilor. „Cum să vinzi şansa la viaţă a unui pacient? Ce om să fii să exploatezi un moment critic? E revoltător ceea ce se întâmplă. Au mai fost situaţii în care există refuzuri, pe motiv că nu e pe stoc o anumită grupă de sânge, dar nu credeam că şi cu sângele se face trafic, aşa cum se face cu citostaticele. Sistemul sanitar ne omoară cu zile”,  este de părere Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România. 

Scandal cu repetiţie la CTS Craiova

La rândul lui, Radu Gănescu, preşedintele Asociaţiei de Talasemie Majoră din România atrage atenţia că practica de la Craiova e obişnuită în mai multe judeţe, însă fenomenul ar fi răspândit în special la nivelul spitalelor care au şi unitate de transfuzii, pacienţii fiind puşi în situaţia de a da şpagă în schimbul pungilor cu sânge. „Dacă ai o pungă de sânge şi patru pacienţi care au nevoie de ea, ajungi să o dai la cel care dă şpagă. Şi astfel privezi pacienţi de şansa la viaţă. Se întâmplă în mai multe locuri din ţară. La noi ba e criză de sânge, ba e criză de medici, ba e criză de medicamente”, a precizat Gănescu. 

„E o mârşăvie, nu-ţi poţi bate joc de oameni disperaţi”

Potrivit acestuia, riscuri imediate pentru bolnavul care dă şpagă în schimbul sângelui nu există, pentru că el nu iese din sistem, la fel cum se poate întâmpla în cazul medicamentelor. „Nu poţi să le vinzi sânge la colţ de stradă”, a completat reprezentantul pacienţilor, nevoit să facă transfuzii pentru a-şi ţine în frâu boala de care suferă, talasemia majoră. 

Cazul de la Craiova a avut însă răsunet în reţeaua de transfuzii, iar specialiştii sunt de părere că efectele se vor vedea începând de săptămâna viitoare, când se aşteaptă la un număr mai mic de donatori. 

„E o mârşăvie. Este mai mult decât o şpagă, e vorba de donatorul care dă sângele, care nu este plătit pentru actul de donare şi de noi, care distribuim sânge la spitale fără a percepe bani pentru produsele de sânge. E foarte dureros ce se întâmplă. E o contaminare de la sistemul de sănătate, unde se tot vorbeşte despre şpagă. Apoi, mai e o problemă - faptul că neavând informaţii, aparţinătorii merg la centrul de transfuzii din spital şi fiind obişnuiţi să mai dea câte o atenţie forţează mâna personalului şi, din păcate, sunt riscuri să îi obişnuiască prost. E foarte grav din toate punctele de vedere, dar să vezi bolnavul disperat în faţa ta şi să ajungi să ceri bani pentru a-i da sânge e inadminisibil”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Doina Goşa, şefa Centrul de Transfuzii Bucureşti.  

„Sunt sigură că de săptămâna viitoare vom avea un număr mai mic de donatori. Îşi vor pierde interesul, se vor gândi: <<Mie nu-mi dau bani în schimb ei îl vând>>. Sper să trecem cu bine peste acest moment şi să se înţeleagă că nu-ţi poţi bate joc de viaţa omului”, a conchis Doina Goşa.  

Percheziţii de amploare 

Procurorii DNA Craiova au descins, marţi, în jurul prânzului, la Centrul de Transfuzii din Craiova, de unde au ridicat documente, având suspiciuni că doi dintre angajaţii centrului făceau trafic cu pungi de sânge. Aceştia au fost prinşi în flagrant de un poliţist sub acoperire. Ulterior, cei doi angajaţi au fost reţinuţi.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite