Studiu IRES: cât cheltuiesc românii de Paşte. Bugetul de anul acesta e mai mare decât cel din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre motivele pentru care românii sunt mai optimişti este acela că vor avea bani să cumpere tot ce este necesar pentru această perioadă
Unul dintre motivele pentru care românii sunt mai optimişti este acela că vor avea bani să cumpere tot ce este necesar pentru această perioadă

Patru din zece persoane vor cheltui cel mult 500 de lei pentru cheltuielile de Paşte, în timp ce unele persoane spun că vor cheltui chiar şi până la 1.000 de lei. De asemenea, potrivit unui sondaj de opinie publicat vineri de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), românii sunt mai optimişti în acest an de Sărbătorile Pascale, explicând că vor avea bani pentru a cumpăra tot ceea ce este necesar.

Patru din 10 români spun că suma alocată în acest an pentru perioada Paştelui se situează între 100 şi 500 de lei, în timp ce aproape un sfert dintre cei chestionaţi susţin că vor cheltui între 501 şi 1.000 de lei, potrivit studiului IRES, citat de Agerpres. 

De asemenea, 11% din participanţii la studiu susţin că bugetul familiei pentru acest an se situează între 1.001 şi 1.500 de lei, numărul acestora fiind cu 4% mai mare decât anul trecut.

„Perspectiva financiară în acest an este una mai optimistă având în vedere că procentul celor care spun că banii pe care îi au pentru Sărbătorile de Paşti le vor ajunge pentru tot ceea ce este necesar este cel mai mare din ultimii ani - 39% în 2015 faţă de 38% în 2013 sau chiar 22% în anul 2011. Totuşi, aproape jumătate dintre cei chestionaţi cred că în acest an vor cheltui la fel ca şi anii trecuţi pentru sărbătorile pascale”, relevă studiul IRES.

Explozia de optimism a durat doar câteva luni

IRES mai arată că starea de spirit a românilor este una de optimism în preajma Sărbătorilor de Paşte.

„La nivelul general al populaţiei, starea de spirit înainte de Sărbători este una de relativ optimism, nemulţumirea faţă de direcţia în care merge ţara este mult mai scăzută decât în anii precedenţi în această perioadă. Jumătate dintre respondenţi cred că direcţia în care se îndreaptă ţara este una greşită, în timp ce 40% cred că direcţia este bună. Spre comparaţie, în perioada 2010-2013, în  perioada Sărbătorilor Pascale, proporţia celor care apreciau drept greşită direcţia în care merg ţara se situa între 69% (în 2013) şi chiar 80% (în 2011)”, se arată în concluziile studiului.

Cu toate acestea, la începutul lunii martie 2015, optimismul românilor era în scădere faţă de toamna anului trecut, când erau mult mai entuziaşti şi convinşi că ţara merge într-o direcţie bună.

„Schimbarea de poziţionare a românilor cu privire la indicatorului legat de direcţia ţării a survenit după momentul 16 noiembrie 2014, moment în care s-a înregistrat o explozie de optimism (55% dintre cei chestionaţi declarau la acel moment că direcţia este una pozitivă), fiind primul moment după mulţi ani în care indicatorul de direcţie a fost evaluat în termeni pozitivi. Pe de alte parte însă, de la începutul lunii martie 2015, trendul este unul descendent - 49% dintre respondenţii participanţi la un studiu IRES, la începutul lunii martie, declarau că direcţia este una bună, în timp ce la începutul lunii aprilie, raportul se inversează, iar direcţia ţării este din nou evaluată negativ”, arată cercetătorii.

Studiul a fost realizat în perioada 4-6 aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 1.006 persoane şi cu eroare de 3%.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cum alegi produsele proaspete pentru masa de Paşte - sfaturi de la Protecţia Consumatorului

Folosiţi văzul, mirosul şi pipăitul atunci când mergeţi la cumpărături pentru a achiziţiona tot ce vă trebuie pentru masa de Paşte. Acesta este sfatul experţilor de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC), care ne mai învaţă să nu cumpărăm ouă gata vopsite pentru că acestea abundă în E-uri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite