Studiu: 92 de cazuri noi de infectare cu tulpina britanică din 92 de probe. „Acest procent îngrijorător ar trebui să fie un semnal de alarmă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu au fost identificate şi alte tulpini ale coronavirusului FOTO Shutterstock
Nu au fost identificate şi alte tulpini ale coronavirusului FOTO Shutterstock

92 de cazuri de infectare cu tulpina britanică au fost identificate din toate cele 92 de probe noi secvenţiate. Iar prevalenţa tulpinii din Marea Britanie a crescut de mai bine de 8 ori în mai puţin de trei luni şi „ar trebui să fie un semnal de alarmă în vederea creşterii capacităţii de vaccinare".

„Un întreg lot de 92 de probe, analizat în această etapă a studiului de secvenţiere, conţine tulpina B.1.1.7, originară din Marea Britanie. Probele au fost selectate în mod aleatoriu şi potrivit raportului, provin din următoarele judeţe: Bucureşti – 46 de cazuri, Olt – 10 cazuri, Braşov – 9 cazuri, Dâmboviţa – 6 cazuri, Teleorman – 5 cazuri, Prahova, Galaţi şi Constanţa – câte 3 cazuri, Argeş – 2 cazuri; Brăila, Covasna, Hunedoara, Ialomiţa şi Sibiu câte un caz”, potrivit unui comunicat transmis de Medlife.

Nu au fost identificate şi alte tulpini ale coronavirusului

Potrivit sursei citate, reprezentanţii companiei nu au identificat pe lotul analizat prezenţa altor tulpini de interes epidemiologic, precum tulpina sud-africană sau braziliană. 

Pe de altă parte, sursa citată notează că de la începutul pandemiei, MedLife a secvenţiat în laboratoarele proprii aproape 800 de probe, identificând mai mult de jumătate din cazurile de infectare cu tulpina britanică raportate la nivel naţional şi 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană.

 “În urmă cu mai puţin de trei luni anunţam identificarea primelor cazuri care conţineau tulpina britanică, iar previziunile nu erau deloc favorabile, ştiind că această variantă a coronavirsului are o rată mai mare de infecţiozitate, dar şi de severitate. Din păcate, previziunile de la acel moment s-au adeverit, iar prevalenţa pe loturile analizate în laboratoarele noastre a crescut într-un ritm accelerat, de la 12% la finalul lunii ianuarie la 77% la începutul lunii martie şi ajungând, în prezent, la 100%. Acest procent îngrijorător ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toţi. Este extrem de important să fim în continuare extrem de precauţi, să respectăm cu stricteţe măsurile de protecţie, în timp ce campania de vaccinare ar trebui să prindă avânt”, a declarat Dumitru Jardan, biolog. 

grafic studiu foto medlife

   

Prevalenţa tulpinii britanice pe loturile analizate a ajuns la 100% 

În acelaşi timp, prevalenţa tulpinii britanice pe loturile MedLife a crescut de mai bine de 8 ori în mai puţin de trei luni, de la 12% la sfârşitul lunii ianuarie la 100% în prezent.

“Prevalenţa tulpinii britanice pe loturile analizate de echipa noastră de cercetare a ajuns la 100% într-un timp foarte scurt, în timp ce presiunea pe spitale a crescut, personalul medical este tot mai aproape de epuizare, iar campania de vaccinare şi-a temperat ritmul. Încă de acum două luni atrăgeam atenţia populaţiei şi autorităţilor asupra acestor riscuri. Oamenii trebuie să înţeleagă că, în acest moment, vaccinarea este singura soluţie care ne poate scăpa de această pandemie, care va permite revenirea economică şi reluarea unui ritm cât mai normal al vieţii. Până la imunizarea în masă, măsurile de protecţie nu pot fi diminuate. 

Pe de altă parte, evoluţia campaniei de vaccinare este una ceva mai lentă, suntem în continuare la o capacitate de sub 60.000 de vaccinuri efectuate zilnic. Autorităţile ar trebui să ia în vedere creşterea cât mai curând a capacităţii de vaccinare, astfel încât să ajungem la 100 – 150.000 de vaccinuri administrate în fiecare zi pentru a putea preveni şi alte valuri ale pandemiei. În paralel, este nevoie de un efort comun de informare şi educare a populaţiei cu privire la necesitatea vaccinării. Altfel, în scurt timp vom ajunge în situaţia în care vom avea stocuri de vaccin, dar nu vom avea persoane dornice să se imunizeze”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO al Grupului. 

MedLife mai menţionează că, pe bază de secvenţiere, urmează să facă o evaluare a situaţiei epidemiogice în ţările aflate la graniţă cu România. Republica Moldova, aflată în scenariu roşu, este prima pe listă Reprezentanţii MedLife au anunţat că vor continua programul de secvenţiere pentru a monitoriza evoluţia pandemiei la nivel naţional şi pentru a anunţa în timp util autorităţile în privinţa noilor tulpini apărute. 

Mai mult, compania a precizat că urmează să facă o evaluare a situaţiei epidemiologice la nivel regional, prin secvenţierea probelor provenite din ţările vecine, pentru a identifica eventualele riscuri din zonele de tranzit. 

“În paralel cu monitorizarea pandemiei la nivel naţional, ne-am propus să luăm pulsul din punct de vedere epidemiologic în ţările aflate la graniţă cu România pentru a informa autorităţile în timp util asupra unor eventuale riscuri din zonele de tranzit. Primele probe pe care le-am dat deja în lucru sunt cele provenite din Republica Moldova. Dincolo de dorinţa de a amplifica eforturile şi acţiunile de sprijin în lupta cu pandemia oferite Republicii Moldova de către autorităţilor române, ne propunem să oferim informaţii relevante cu privire la evoluţia noilor tulpini la graniţa de est a României. Secvenţierea probelor o vom realiza exclusiv din fonduri proprii fiind o continuare a demersului nostru social în scop de monitorizare a pandemiei”, a declarat Mihai Marcu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite