Sindicatele din industria metalurgică, proteste în faţa Guvernului din cauza preţului la energie electrică şi gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva foto
Arhiva foto

Protestele sunt organizate de Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Alum Tulcea.

Mai multe sindicate din industria metalurgică, reprezentând în principal angajaţi de la ALRO Slatina şi de la Alum Tulcea, organizează luni un miting de protest în faţa Guvernului, principala revendicare fiind reglementarea pieţei de energie, transmite Agerpres.

În urmă cu zece zile, aceleaşi sindicate au protestat tot în Piaţa Victoriei cerând limitarea preţurilor la energie electrică şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin un an. 

Protestele de luni, 14 februarie, sunt organizate de Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi de Sindicatul Alum Tulcea.

Sindicaliştii afirmă că principalul motiv al protestului îl constituie faptul că legislaţia exceptează de la plafonarea preţului energiei electrice şi a gazelor naturale pentru intervalul 1 februarie - 31 martie 2022 clienţii non-casnici care au primit ajutor de stat.

„Acest lucru este complet incorect, întrucât, practic, nu a fost ajutor de stat, ci «returnarea sumelor de bani pe care Alro le-a achitat ca urmare a plăţilor efectuate pentru emisii de CO2, incluse în preţul energiei». În consecinţă, până la 10.02.2022 este în derulare închiderea totală a Halei 8 de Electroliza, dupa ce Hala 9 a fost deja oprită, urmând Hala 7. După aceste opriri de capacitate, sute de salariaţi, începând cu data de 15.02.2022, vor fi trimişi în şomaj tehnic. Mafia creată în jurul resurselor de energie electrică şi gaze nu îşi încetează acţiunile de speculă, distrugând în mod ireversibil industria din România”, arată sindicaliştii.

De asemenea, sindicatele cer eliminarea exceptării beneficiarilor OUG 81/2019 de la plafonarea preţului energiei electrice şi plafonarea preţului acesteia la maxim750 lei/Mwh.

Vă recomandăm şi: 

Protest al sindicatelor din industria aluminiului, în Piaţa Victoriei din Capitală. Angajaţii cer „limitarea” preţurilor la energie electrică şi gaz

Angajaţii ALRO, din nou în stradă. Două hale de producţie au fost închise. „Este o situaţie foarte gravă“ VIDEO

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite